O Λευτέρης Ολύμπιος εκθέτει στην Γκαλερί Γκλόρια

Article featured image
Article featured image

O Λευτέρης Ολύμπιος εκθέτει στην Γκαλερί Γκλόρια σειρά έργων από μελάνι σε χαρτί με θέματα εμπνευσμένα από το κείμενο του Λεόντιου Μαχαιρά.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο ίδιος: «Διάβαζα το κείμενο και έβλεπα εικόνες μπροστά μου. Άρχισα να τις βάζω στο χαρτί. Μαζί με τις εικόνες αντέγραφα πολλές φορές και το κείμενο.

Έτσι το καταλάβαινα ακόμη καλύτερα. Το χώνευα. Αυτό μου άρεσε.

Δούλεψα με διάφορα υλικά. Μελάνι, μολύβι, τέμπερα.

Ένα μεγάλο τετράδιο Α3 γέμισε. Οι σελίδες του γέμισαν και από τις δύο πλευρές. Πενήντα σχέδια.

Προσχέδια για τα τελικά έργα που θα ακολουθούσαν. Τα τελικά σχέδια είναι εικοσιτέσσερα.

Μετά από τη χρήση τόσων διαφορετικών υλικών στα σχέδια του τετραδίου, ήθελα το τελικό αποτέλεσμα να έχει μία ομοιογένεια.

Γι’ αυτό δούλεψα μόνο με μαύρο μελάνι σε χαρτί μεγέθους 65x50 εκ. Πολλές φορές, όταν δεν ένιωθα απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, επαναλάμβανα το ίδιο θέμα.

Έτσι υπάρχουν εικόνες με δύο διαφορετικές εκδοχές».



Ο καλλιτέχνης... συστήνεται


Ο Λευτέρης Ολύμπιος γεννήθηκε στη Λεμεσό αλλά ζει και εργάζεται στο Amsterdam. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη και στη συνέχεια ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Ακολούθησε μετά σπουδές ζωγραφικής και γλυπτικής στην Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης. Το καλοκαίρι του 1985 επισκέφθηκε το IJmuider Kring, μια κοινότητα καλλιτεχνών στο IJmuiden, ένα χωριό λίγο έξω από το Amsterdam.

Η επαφή του με την ομάδα αυτή και ειδικά τον ζωγράφο Lei Moulin ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της δουλειάς του. Ο Λευτέρης Ολύμπιος εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ολλανδία αλλά εκθέτει συστηματικά τη δουλειά του σε Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία.

Η δουλειά του βρίσκεται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Το 1996 άρχισε να δουλεύει τη σειρά των έργων της Υπόσχεσης, με αφορμή τα γεγονότα της Δερύνειας στην Κύπρο την ίδια χρονιά και τον τραγικό θάνατο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Η Υπόσχεση τελείωσε το 2000 και στα επόμενα τρία χρόνια εκτέθηκε σε έξι πόλεις σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, Πορτογαλία Ολλανδία, Ελλάδα και Μεξικό. Η σειρά αυτή ξεφεύγει από τις τοπικές της διαστάσεις και καταλήγει να αποτυπώνει την οικουμενική διάσταση της ανθρώπινης αγωνίας.

Η Υπόσχεση δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα στην Κύπρο. Το 1997 συμμετείχε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας εκπροσωπώντας την Κύπρο με τον κύκλο δουλειάς "Φιλοξενία".

Η προβληματική του Ολύμπιου κινείται γύρω από πτυχές του κυπριακού πολιτισμού όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τη βυζαντινή παράδοση και το μεσογειακό κλίμα. Για την τελευταία του δουλειά αντλεί την έμπνευση του από το κείμενο του Λεόντιου Μαχαιρά, η  ανεπιτήδευτη και σταράτη γλώσσα του οποίου τον συνεπήρε αμέσως.

Η έκθεση ανοίγει την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του μήνα. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο κος Λουκής Παπαφιλίππου στις 19.30.

Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία. Πληρ. 22762605.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ