Πόσο κοστίζει η ολονύχτια φόρτιση του smartphone σου;

Οι απαιτήσεις των σύγχρονων smartphones, αλλά και η χρήση που κάνουμε καθημερινά, απαιτεί φόρτιση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Και τι πιο βολικό από το να τα τοποθετούμε στο φορτιστή τους κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, βγάζοντάς τα το πρωί που ξυπνάμε.

 


Article featured image
Article featured image

Πόσο επιβαρύνει, ωστόσο, αυτή η «ολονύχτια» συνήθεια-φόρτιση το λογαριασμό του ρεύματος, αλλά και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής μας;

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Cambridge, David MacKay, η ενέργεια που ξοδεύει η συσκευή σας, ακόμη και αν την αφήσετε για ώρες στο φορτιστή της, είναι τόσο λίγη, που, πραγματικά, ίσως να μη χρειάζεται να σκέφτεστε καν την οικονομία σ’ αυτή την περίπτωση. «Είναι σαν να προσπαθείτε να σώσετε τον Τιτανικό με ένα... κουταλάκι του γλυκού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μία μελέτη που χρονολογείται από το 2012, από το Lawrence Berkeley National Laboratory, αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ενός φορτιστή που βρίσκεται σε κατάσταση «αναμονής» στην πρίζα είναι 0.26 watts, ενώ φτάνει τα 3.68 watts όταν φορτίζεται μία συσκευή και στα 2.24 watts όταν το smartphone είναι στην πρίζα και πλήρως φορτισμένο. Το κόστος που προκύπτει λοιπόν ανά έτος είναι ελάχιστο και έχει υπολογιστεί περίπου στα 5 ευρώ για κάθε smartphone...

Αν, πάντως, με βάση την οικολογική μας συνείδηση, σκεφτούμε την οικονομία στο σύνολο των... συσκευών που έχουμε στο σπίτι, τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά και πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ