Πως πέντε πρόχειρα σκίτσα έγιναν έργα τέχνης

Είναι μυστήρια η φύση της αρχιτεκτονικής. Αμφιταλαντεύεται ακατάπαυστα ανάμεσα σε έννοιες όπως «τέχνη» και «επιστήμη», χωρίς να μπορεί να βρει την ακριβή ταυτότητα της.


Article featured image
Article featured image

Ανοίγοντας ένα αρχιτεκτονικό βιβλίο συναντάμε πλήθος καλλιτεχνικών οίστρων, που με κάποιο μαγικό τρόπο μεταμορφώθηκαν σε υλικές κατασκευές. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης μας, μάλλον τα συναισθήματα μας αντιστρέφονται.

Παρατηρώντας ομοιόμορφα, γκρίζα κτίρια «ριζωμένα» στα αστικά κέντρα, εύκολα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την αρχιτεκτονική ως μια αυστηρή επιστήμη, με στόχο να καλύψει την βασική ανάγκη της οίκησης. Ενα απόλυτα λανθασμένο συμπέρασμα, που καταρρίπτεται μπροστά στην όψη ορισμένων κτιρίων που φαντάζουν σαν να έχουν βγει... από μουσείο.

Υπάρχουν αμέτρητα... καλλιτεχνήματα της αρχιτεκτονικής που θα μπορούσαν να πείσουν τον καθέναν πως ανήκουν στον χώρο της «τέχνης». Παρακάτω παρουσιάζουμε πώς πέντε σύγχρονοι αρχιτέκτονες κατάφεραν να μετατρέψουν τις ιδέες και τα «πρόχειρα» σχέδια τους σε πραγματικά έργα τέχνης.

1. Το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, Φρανκ Γκέρι

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Σε μια κατά τα άλλα βιομηχανική περιοχή, από το 1997 και μετά ξεχωρίζει ένα επιβλητικό, μεταλλικό κτίριο με άναρχο σχήμα. Ενα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που κατάφερε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να «αναζωογονήσει» όλη την πόλη του Μπιλμπάο, μετατρέποντας την σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό.



2. Το κέντρο της αγροτικής κοινότητας στην Τακασίμα της Ιαπωνίας, Σατόσι Οκάντα



Μέσα στους αγρούς της επαρχιακής πόλης Τακασίμα, βρίσκεται ένα κτίριο που κάνει την διαφορά. Το κέντρο της αγροτικής κοινότητας, χτισμένο το 2006 από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σατόσι Οκάντα, αποτελεί ένα κόσμημα ανάμεσα στις ατελείωτες πράσινες κοιλάδες της περιοχής. Οι κοφτερές του γωνίες που παραπέμπουν σε... δρεπάνι, αποτυπώνουν κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο του, ενώ παράλληλα τα τεράστια γυάλινα παράθυρα του επιτρέπουν την σχεδόν άμεση επαφή με την φύση.



3. Το κέντρο μουσικών δεξιώσεων Auditorium del Parco στην Λ' Άκουιλα της Ιταλίας, Ρέντσο Πιάνο



Μετά από τους ισχυρούς σεισμούς του 2009, η μουσική αίθουσα της Λ' Άκουιλα καταστράφηκε, με την πόλη να μένει χωρίς κάποιο επίσημο συναυλιακό χώρο. Τρία χρόνια μετά, τα εγκαίνια του Auditorium del Parco, έδωσαν μια νέα μουσική πνοή στην περιοχή. Ο Ρέντσο Πιάνο δημιούργησε ένα ιδιαίτερο κτίριο που αποτελείται από τρεις χρωματιστούς... κύβους.



4. Η εκκλησία Jubilee στην Ρώμη της Ιταλίας, Ρίτσαρντ Μέγιερ



Οι εκκλησίες είναι μάλλον τα κτίρια που αποτυπώνουν σαφέστερα την ιστορία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Μέγιερ επέλεξε την «αιώνια πόλη» για να δημιουργήσει μια εκκλησία με χαρακτήρα... 21ου αιώνα. Ενα κτίριο που δεν παραπέμπει καθόλου σε χώρο τέλεσης λειτουργιών, πέραν ίσως από το ολόασπρο του χρώμα. Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2003.



5. Το εθνικό μουσείο «Ζαγιέντ» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Νόρμαν Φόστερ



Οταν το 2004 απεβίωσε ο Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, ο επί 33 χρόνια πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όλη η χώρα βυθίστηκε στο πένθος. Οι πολίτες των Η.Α.Ε. αγάπησαν τον Ζαγιέντ περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό ηγέτη της χώρας τους. Εξι χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Αγγλος αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ ολοκλήρωνε το εθνικό μουσείο της χώρας, που πήρε το όνομα του πρώην προέδρου. Εχοντας τον χαρακτηριστικό, επιβλητικό χαρακτήρα των κτιρίων της περιοχής, το μουσείο «Ζαγιέντ» ξεχωρίζει για το μοναδικό σχεδιασμό του.

 

 

 

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ