Διά κορασίδες μόνον

Πολλοί λένε πως ο καφές είναι κάτι ιερό και πως χωρίς αυτόν δεν πάει καλά η μέρα. Ωστόσο, πριν αρκετά χρόνια, την πολυτέλεια αυτή -ειδικά στην Κύπρο- την είχαν μόνο οι άντρες. Τουλάχιστον, μόνο αυτοί σύχναζαν σε καφενέδες.

Όπως έλεγε και ο παππούς μου, τα καφενεία ήταν ένας χώρος που μαζεύονταν καθημερινά οι άντρες για να ξαποστάσουν από τη δουλειά, για να πιουν ένα καφέ και για να παίξουν το χαρτί τους. Πού να διανοηθεί γυναίκα να πατήσει το πόδι της σε καφενείο; Εκτός φυσικά κι αν ήταν η γυναίκα του καφετζή, η οποία θα βρισκόταν εκεί αναγκαστικά για να φτιάχνει και να σερβίρει τους καφέδες.

Ο κανόνας αυτός, όμως, τα τελευταία χρόνια διαγράφηκε, αφού τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, οι γυναικείες λέσχες και τα καφενεία άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο.


Και όταν λέμε γυναικεία καφενεία... εννοούμε γυναικεία. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στους άντρες!

 



Article featured image
Article featured image

Οι γυναικείες λέσχες στο εξωτερικό

Οι γυναικείες λέσχες που βρίσκονται στο εξωτερικό, διαφέρουν πολύ από τα καφενεία της Κύπρου. Πρόκειται για χώρους υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπονται όλα τα κοινωνικά στρώματα και εκεί οι γυναίκες μπορούν να ξεκουραστούν, να ασκηθούν και να κοινωνικοποιηθούν μακριά από τα αντρικά βλέμματα.

Σε ένα σχετικό αφιέρωμα το CNN, παρουσίασε τις 5 κορυφαίες λέσχες αποκλειστικά για γυναίκες και δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα.

 

Grace Belgravia - Λονδίνο

Το «Grace Belgravia», είναι μια γυναικεία λέσχη που βρίσκεται στο Λονδίνο και απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που θέλουν να επικεντρωθούν στην καλή υγεία και τη φυσική τους κατάσταση. Το κόστος εγγραφής στην συγκεκριμένη λέσχη, είναι από 1.875 μέχρι 7.500 λίρες τον χρόνο. Οι άνδρες επιτρέπονται μόνο μετά τις 6.30 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα και για πρωινό από τις 7.30 μέχρι τις 9.30.

 

The University Women's Club – Λονδίνο

Η γυναικεία λέσχη «The University Women's Club» βρίσκεται στην πλατεία Αντλεϊ του Λονδίνου και λειτουργεί από το 1886. Η λέσχη απευθύνεται σε μορφωμένες γυναίκες, οι οποίες πρέπει να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, ή τίτλου σπουδών από επαγγελματικό φορέα. Το κόστος εγγραφής στη λέσχη, είναι από 114 μέχρι 609 λίρες τον χρόνο. Οι άνδρες επιτρέπονται μόνο ως επισκέπτες, σε όλες τις εγκαταστάσεις, εκτός από τους προσωπικούς χώρους των μελών.

 

The Trouble Club - Λονδίνο

Η γυναικεία λέσχη «The Trouble Club» βρίσκεται στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Σόχο. Εκεί οι γυναίκες, συζητάνε για την πολιτική, την τεχνολογία, τα σπορ αλλά και για διάφορα άλλα θέματα που για πολύ καιρό θεωρούνταν αποκλειστικά ανδρικά. Το Κόστος έγγραφης στη Λέσχη, είναι από 10 μέχρι 50 λίρες τον χρόνο.

 

Verity - Καναδάς

Η λέσχη «Verity» βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά. Είναι ένα υπερπολυτελές θέρετρο για ξεκούραση, δείπνο, γυμναστήριο και σπα. Στη λέσχη «Verity» απαγορεύονται αυστηρά οι άντρες. Το κόστος εγγραφής είναι στα 2.620 δολάρια ετησίως.

 

The Sorority - Διαδικτυακή Λέσχη

Η λέσχη «The Sorority» είναι ένα online δίκτυο αποκλειστικά για γυναίκες επαγγελματίες. Αν και δεν αποτελεί φυσικό σύλλογο, τα μέλη συνεδριάζουν τακτικά σε επιλεγμένες πολυτελείς τοποθεσίες στο Λονδίνο. Η συμμετοχή γίνεται μόνο με πρόσκληση, αν και συμπληρώνοντας on-line την αίτηση, υπάρχει πιθανότητα να σε δεχτούν, αρκεί να έχεις μια καλή απάντηση στο ερώτημα «Τι εκτιμάτε περισσότερο στη ζωή;». Το κόστος εγγραφής είναι 1.500 λίρες το χρόνο. Δες τη σελίδα ΕΔΩ



 

Τα γυναικεία καφενεία στην Κύπρο

Στην Κύπρο υπάρχουν δυο γυναικεία καφενεία, τα οποία είναι παραδοσιακά και κρατάνε το ύφος των παλιών κυπριακών καφενέδων. 

 

Καφενείο Λυσιστράτη - Στρόβολος, Λευκωσία



 

Το γυναικείο καφενείο με το όνομα Λυσιστράτη, βρίσκεται στην πρωτεύουσα και λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 2007. Η ιδέα για το καφενείο, ξεκίνησε όταν οι φιλενάδες της κ. Νάγιας -της ιδιοκτήτριας-  μαζεύονταν τα απογεύματα και περνούσαν αρκετές ώρες μακριά από τους συζύγους τους. Όπως φαίνεται, η ιδέα αυτή τους άρεσε κι έτσι αποφάσισαν να ανοίξουν ένα καφενείο μόνο για γυναίκες.


Οι Τετάρτες είναι αφιερωμένες στο πλέξιμο.


Την ημέρα σου εκεί μπορείς να την περάσεις διαβάζοντας βιβλία από τη βιβλιοθήκη της κ. Νάγιας, παίζοντας μπιρίμπα ή πλέκοντας με το σμιλί. Μάλιστα, οι Τετάρτες είναι αφιερωμένες στο πλέξιμο, αφού στις 16.00 μαζεύονται πολλές πρωτευουσιάνες και μη, αποκλειστικά για να πλέξουν. Αν δεν ξέρεις να πλέκεις η κ. Νάγια αλλά και άλλες γυναίκες που συχνάζουν στο καφενείο, αναλαμβάνουν να σε μάθουν.

Στο καφενείο Λυσιστράτη, το οποίο πήρε το όνομα του από τη γνωστή κωμωδία του Αρισταφάνη, μπορείς να πιεις κρύα ή ζεστά ρόφήματα, τα οποία σερβίρονται μαζί με το γλυκό της ημέρα, με μόνο 3 ευρώ.

Το καφενείο βρίσκεται στην οδό Σταδίου 33 στον Στρόβολο και είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, από τις 10.00 μέχρι τη 13.00 και από τις 15.00 μέχρι τις 19.00.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφώνησε στο 22422882.

 



 

«Καφενές των Γυναικών» - Κέδαρες, Πάφος



Το μικρό χωριουδάκι της Πάφου με το όνομα Κέδαρες, έχει περίπου 44 κατοίκους και διατηρεί εδώ και μερικά χρόνια ένα γυναικείο καφενείο. Το καφενείο δημιουργήθηκε από τις γυναίκες του χωριού, οι οποίες μαζεύονται εκεί, κυρίως τα απογεύματα, πίνουν τον καφέ τους, πλέκουν, βλέπουν τηλεόραση και θυμούνται ιστορίες απ’ το παρελθόν.

Μιλώντας με τον Κοινοτάρχη του χωριού για να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το καφενείο μου είπε πως βρίσκεται κοντά στην πλατεία του χωριού και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Αγίου Αντωνίου.


«Θα το βρεις εύκολα, έξω έχει μια μεγάλη ταμπέλα που γράφει 'Ο καφενές των γυναικών'».


Ρωτώντας τον για τις τιμές, μου είπε πως τον καφέ σου εκεί τον πίνεις δωρεάν, αφού οι γυναίκες δημιούργησαν το καφενείο για να αυξάνεται λίγο ο πληθυσμός και όχι για να βγάλουν χρήματα.

Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το καφενείο, τηλεφώνησε κι εσύ στον κοινοτάρχη στο 99436472, αφού το καφενείο δεν έχει τηλέφωνο, ή απλώς... κάνε μια βόλτα μέχρι τις πανέμορφες Κέδαρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ