Βάζουν τελεία στο κόμμα οι του ΔΗΚΟ

Article featured image
Article featured image

Άρχισε ο χορός των παραιτήσεων των υπουργών του ΔΗΚΟ από το κόμμα. Οι τρεις υπουργοί του ΔΗΚΟ, Παιδείας, Κυριάκος Κενεβέζος, Άμυνας, Φώτης Φωτίου και Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

 

Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου εντατικοποιούνται στη μετά-ΔΗΚΟ εποχή. Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να καταλήξει στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.


Πυροβολώντας φεύγει από το ΔΗΚΟ ο Κυριακός Κενεβέζος, "με πόνο ψυχής αποχωρώ", λέει ο Φωτίου, ενώ ο Πετρίδης ισχυρίζεται ότι το ΔΗΚΟ μετατρέπεται από πρωταγωνιστής σε κομπάρσος.


Nικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ δεν είναι οι καρέκλες

“Το ΔΗΚΟ έλαβε μια ξεκάθαρη απόφαση για έξοδο του κόμματος από την κυβέρνηση διότι ο Πρόεδρος αθέτησε την υπόσχεση του προς το κόμμα. Το ΔΗΚΟ δεν είναι οι καρέκλες, αλλά οι θέσεις οι αρχές και η ιστορία του κόμματος και αυτές πρέπει να εξυπηρετούμε”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Νικόλας, ενώ ερωτηθείς αν επίκεινται διαγραφές, είπε ότι δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι η απόφαση του κόμματος για έξοδο από την κυβέρνηση, πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η ηγεσία του κόμματος θα κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των τριών και πλέον θα ασχοληθεί με την επόμενη μέρα και τα ζητήματα του κυπριακού και της οικονομίας.

 

Το δίλημμα για τον Πρόεδρο

Ως το μεγαλύτερο δίλημμα για τον Νίκο Αναστασιάδη εμφανίζεται η διατήρηση ή όχι των ΔΗΚΟϊκών Υπουργών στη νέα κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας καλείται να λάβει τις αποφάσεις του σταθμίζοντας και την παράμετρο, που άπτεται της εσωκομματικής διελκυστίνδας στο ΔΗΚΟ. Διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι τυχόν παραμονή ΔΗΚΟϊκών Υπουργών θα σήμαινε casus belli για τον Νικόλα Παπαδόπουλο και θα έπρεπε η κυβέρνηση να διαχειριστεί την αντίδραση του κόμματος, η οποία θεωρείτο πολύ πιθανόν να εκδηλωνόταν από τα έδρανα της Βουλής, με επανάληψη σκηνικών,  όπως η πρώτη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για αποκρατικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών. Πάντως, σε ότι αφορά στο Γιώργο Λακκοτρύπη, επικρατέστερο σενάριο φαντάζει η διατήρησή του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Την πλάστιγγα φαίνεται να έγειρε, υπέρ της παραμονής των Υπουργών, χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μάριο Κάρογιαν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πάντως, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία παραίτηση από τα τρία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.


SIGMALIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ