Η αξία μιας μπουνιάς (της μπουνιάς του Ινσαουράλδε)

Article featured image
Article featured image

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αντιαθλητικές συμπεριφορές σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου δεν έχουν καμία θέση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν ένας ποδοσφαιριστής χτυπήσει κάποιον αντίπαλο εκτός φάσης όλοι συμφωνούν ότι “δεν είναι σωστό να γίνονται τέτοια πράγματα”. Υπάρχει, βέβαια, και εκείνη η μικρούλα εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η εξαίρεση που υπαγορεύει πως, μερικές φορές, το σκληρό έως αντιαθλητικό παιχνίδι είναι "αναγκαίο". Γράφει ο Ανδρέας Νικολαΐδης.

 

Η μπουνιά του Ινσαουράλδε στον Έντιγκα, τα τάκλιν του Σκόνδρα και του Τζαβέλα σε αντιπάλους, οι κοκορομαχίες των ποδοσφαιριστών σε κάθε φάση του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ήταν αναγκαία πρωτίστως για τους ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων που αντιμετώπιζαν το ματς ως την τελευταία τους ευκαιρία για να εξιλεωθούν στα μάτια των οπαδών. Όταν φεύγει ο πλέον προβεβλημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας είναι λογικό τα βλέμματα όλων να πέφτουν πάντα στους ποδοσφαιριστές. Η πίεση για ένα αποτέλεσμα είναι τεράστιο και όταν αντιμετωπίζεις τον καλύτερο Ολυμπιακό των τελευταίων χρόνων είσαι αναγκασμένος να δείξεις τουλάχιστον ότι πάλεψες τον αγώνα και ότι κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με το διασυρμό του πρώτου γύρου. Ακόμη και αν ο αγώνας της Κυριακής έμενε στο “Χ” ή ακόμη χειρότερα αν χανόταν, κανείς δεν θα μπορούσε να καταλογίσει στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έλλειψη πάθους. Κάτι, δηλαδή, για το οποίο έχουν κατηγορηθεί κατά κόρων από την αρχή της χρονιάς ως τώρα.

 

Η μπουνιά του Ινσαουράλδε, βέβαια, είναι μια άλλη ιστορία. Ξεφεύγει από το πάθος και τη λογική. Πρώτα απ’ όλα ο Αργεντινός θα τιμωρηθεί. Αν θα τιμωρηθεί από την ομάδα ή από την ομοσπονδία μικρή σημασία έχει. Αν όμως ο Κάκος ή ο επόπτης τον έβλεπε στη φάση του ’57 τότε το παιχνίδι θα είχε εντελώς διαφορετική τροπή και μάλιστα σε ένα σημείο του αγώνα που ο ΠΑΟΚ πατούσε πολύ καλύτερα στο γήπεδο. Επιπλέον, από ‘δω και πέρα οι διαιτητές θα του επιφυλάσσουν ιδιαίτερη υποδοχή όντας υποψιασμένοι για τις επιδόσεις του στις πολεμικές τέχνες. Κι αυτό για έναν στόπερ είναι πιο αρνητικό ακόμη κι από το να έχεις αμυντικό που έχει παίξει την θέση μόνο στο Playstation… Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε.

φώτο: contra.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ