Γιατί η γλώσσα κολλάει όταν παγώσει;

Αν μια παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα σάς έρθει μια ξαφνική παρόρμηση να ακουμπήσετε τη γλώσσα σας σε κάποιο κομμάτι μετάλλου, καλύτερα να την καταστείλετε.


Article featured image
Article featured image

Η γλώσσα σας κινδυνεύει να κολλήσει και δυστυχώς χωρίς επιστροφή. Κι αυτό επειδή το μέταλλο είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας από τη γλώσσα.

Η γλώσσα μας, με την υγρασία που είθισται να διαθέτει, όταν έρθει σε επαφή με ένα κομμάτι μετάλλου σε θερμοκρασία περιβάλλοντα χώρου κάτω από το σημείο πήξης παγώνει. Μαζί της παγώνουν και οι μικροί πόροι που διαθέτει, με αποτέλεσμα να μη λιώνει ο πάγος παρά τη συνεχή τροφοδότηση θερμού αίματος προς τη γλώσσα.

Τα άτομα του μετάλλου είναι τόσο συμπαγή, που εκπέμπουν τη θερμότητα της γλώσσας με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που το σώμα της παρέχει. Το σίδερο είναι 135 φορές πιο αποτελεσματικός αγωγός θερμότητας απ’ ό,τι το νερό και 3.000 φορές περισσότερο από τον αέρα. Με δυο λόγια, η γλώσσα εισέρχεται στο… βασίλειο των παγετώνων.

Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι τέτοιο, μην επιχειρήσετε να τραβήξετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, καθώς κινδυνεύετε να χάσετε μέρος του βλεννογόνου υμένα της γλώσσας.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ξεμπλέξετε είναι να σας ρίξει κάποιος χλιαρό νερό στο σημείο που έχει κολλήσει η παγωμένη γλώσσα σας, έτσι ώστε να ανέβει η θερμοκρασία του μετάλλου πάνω από το σημείο πήξης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ