6 φωτογράφοι εκθέτουν στο Lellos Art [στη Λεμεσό]

Article featured image
Article featured image

To Lellos Art Point στην παλιά Λεμεσό εγκαινιάζει την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφία Δρόμου: Συλλέγοντας Μοτίβα μιας [περίεργης] καθημερινότητας», στην οποία λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Άδωνης Αρχοντίδης, Falak Shawwa, Ήβη Νικολαΐδου, Μαρία Ανδρονίκου, Τερέζα Κλεοβούλου και Βαγγέλης Μηνά.

Η έκθεση φέρνει μαζί έξι φωτογράφους, για πρώτη φορά, στο Lellos Art Point -στην παλιά πόλη της Λεμεσού- σε μια προσπάθεια να διερευνήσει το πώς αντιλαμβάνονται αυτοί τη ζωή στους δρόμους της Ευρώπης, και πέρα από αυτήν. Οι φωτογράφοι μάς επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά μέσα από τους φακούς της κάμεράς τους, και να κάνουμε μια βόλτα μαζί τους στις προσωπικά προσαρμοσμένες φωτογραφικές αφηγήσεις τους. Παρατηρούμε μοτίβα να αναπτύσσονται στα πλαίσιά τους, δημιουργώντας συζητήσεις, όχι μόνο ανάμεσα στις δικές τους φωτογραφίες, αλλά και μεταξύ όλων. Με τη σύλληψη αυτών των φευγαλέων στιγμών, των συνήθως απαρατήρητων, των ασήμαντων, των τετριμμένων, ανοίγουν παράθυρα σε

άπειρες δυνατότητες και αμέτρητες ιστορίες.

Προσοχή -μετά την επίσκεψή σας σε αυτή την έκθεση υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορείτε να ξανα-αντικρίσετε τους δρόμους με τον ίδιο τρόπο.

Όταν συναντά κανείς τη δουλειά του Άδωνη Αρχοντίδη, είναι λές και ξεφυλλίζει το φωτογραφικό του άλμπουμ, κρυφοκοιτάζοντας τις πολύ ιδιωτικές στιγμές του. Αυτή η φωτογραφική του συλλογή, οικεία και προσωπική, είναι ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι που παρουσιάζει τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις: το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη και τη Ρώμη.

Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα της Falak Shawwa είναι οι αντανακλάσεις, όντας εξαιρετικά γοητευμένη από τα περίπλοκα σχηματά τους. Περπατώντας στους δρόμους μικρών ή μεγάλων πόλεων, ενθουσιάζεται από τις μικρές λεπτομέρειες οι οποίες αγνοούνται από τους περισσότερους ανθρώπους - αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς της καθημερινότητας. Εξετάζει πάντοτε τον κόσμο μέσα απο ένα φακό, κάθε σκηνή μπορεί να είναι ένα πλαίσιο, μια

φωτογραφία.

Η Ήβη Νικολαΐδου μας συμβουλεύει να ‘ταξιδέψουμε ελαφρά’, χαμένοι στα «Hμερολόγια Ποδηλάτων» της. Ανακαλύπτοντας την μυστηριώδης έλξη που αισθάνεται για αυτά τα δίτροχα οχήματα πριν μερικά χρόνια, αποφάσισε να δημιουργήσει μια φωτογραφική συλλογή, έτσι ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει τα ταξίδια τους. Τα ταξίδια που έκαναν και δεν τα έζησες, αλλά που σου επιτρέπουν να τα ονειρευτείς κοιτάζοντας πίσω από τις ρόδες και τις ακτίνες τους.

Ενώ οι φωτογραφίες της φαίνεται να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από στημένες, όταν κάποιος εξετάζει στενά την δουλειά της Μαρίας Ανδρονίκου, παρατηρεί όλες τις συναρπαστικές λεπτομέρειες που κρύβονται στην καθημερινότητα. Οι σκηνές που απεικονίζονται στο τρέχον φωτογραφικό της έργο, είναι ένα είδος αφιερώματος προς τον χαρακτήρα του κάθε πόλης. Συλλαμβάνει και τις πέντε πόλεις στα καλύτερα τους: γυμνές από οτιδήποτα επιτηδευμένα καλλωπιστικό, με εικόνες αφοπλιστικά ωμές, και με ακρίβεια αντιπροσωπευτικές αυτών των αστικών τοπίων.

Το χαρακτηριστικά νωχελικό και ονειρικό βλέμμα της Τερέζας Κλεοβούλου δημιουργεί πλαίσια που είναι οριακά αφαιρετικά. Γνωστά σχήματα χάνουν το νόημά τους και γίνονται θρύψαλα μίας τροποποιημένης καθημερινότητας. Η Τερέζα χρησιμοποιεί την κάμερά της ως ένα μικροσκόπιο, κάνοντας ‘ζούμ ίν’ στην ζωή στους δρόμους της Λεμεσού, αποπροσανατολίζοντας μας έτσι, επιτυχώς, με τον σουρεαλισμό και μινιμαλισμό της. Της αρέσει να εξερευνά το αγνώστο μέσα στο γνωστό, κατασκευάζουντας εκ νέου την πραγματικότητα μέσα από μια απόλυτα δική της αντίληψη.

Αντισυμβατικές και χιουμοριστικές, οι φωτογραφίες του Βαγγέλη Μηνά αναπλάθουν την πραγματικότητα, και δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αντίκτυπο. Κάθε «Little Planet» δημιουργείται μόνο με μία φωτογραφία - ο ίδιος ισχυρίζεται ότι για να είναι σε θέση κάποιος να ελέγξουν την ποιότητα, πρέπει να μπορεί να φανταστεί το τελικό αποτέλεσμα πριν καν τη λήψη της φωτογραφίας. Ο Βαγγέλης μας καλεί να δούμε με ένα πιο σουρεαλιστικό μάτι κάθε σκηνή γύρω μας - και εμείς αποδεχόμαστε την πρόσκληση!

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27/02/2015, στις 19:30. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο κ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Κύπρου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 09/03/2015.

Πληρ. 25363628.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ