Κι όμως, κάποτε καταδίκαζε την τρομοκρατία ο τζιχαντιστής Τζον

Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν «λάθος», οι βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου ήταν «εξτρεμισμός» και οι άνθρωποι προσδιορίζονται από τις πεποιθήσεις τους.


Article featured image
Article featured image

Αυτά έλεγε ο «τζιχαντιστής Τζον» σε αξιωματούχο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το 2009 – μία πενταετία προτού πάρει το μαχαίρι και γίνει ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά τουλάχιστον μία πενταετία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, στις οποίες φέρεται πως εμπλεκόταν.

Στις ηχογραφημένες συνεντεύξεις, το περιεχόμενο των οποίων αποκαλύπτει η Guardian, ο Μοχάμεντ Εμουάζι ακούγεται να μιλά στον Ασίμ Κουρεσί, διευθυντή έρευνας της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cage, με τον οποίο είχε τακτική επαφή τα τελευταία χρόνια. Σε αυτόν μιλούσε για το όνειρό του να επιστρέψει στο Κουβέιτ και τού είχε αποκαλύψει την περιπέτεια του με την MI5 έπειτα από ένα ταξίδι του στην Τανζανία. Φαίνεται ωστόσο ότι ο Εμουάζι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός από τότε. Παρόλο που όλα τα στοιχεία συντελούν στην άποψη ότι βάδιζε ήδη προς τη ριζοσπαστικοποίησή του, ο Εμουάζι έλεγε σε αξιωματούχους της MI5 ότι εάν είχε τη δυνατότητα, θα έφερνε «πίσω στη ζωή όλους όσοι χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο λόγος που έδωσε στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συνεντεύξεις ήταν για να αποδείξει ότι ο Εμουάζι δεν ήταν τζιχαντιστής προτού «παρενοχληθεί και τρομοκρατηθεί» από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας - έστω και αν λίγοι θα το πιστέψουν.

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν την Τρίτη και νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που η οικογένεια του «τζιχαντιστή Τζον» αντέδρασε όταν έμαθε τη σχέση του με το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Telegraph, η μητέρα του Εμουάζι πληροφορήθηκε ότι ο μασκοφόρος δήμιος είναι ο γιος της πριν από επτά μήνες, όταν αναγνώρισε τη φωνή του στο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. «Είναι ο γιος μου!», φώναξε η Γκάνια Εμουάζι, αδυνατώντας να καταλάβει πως το παιδί της κατέληξε να γίνει «φερέφωνο» μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε κακή ψυχολογική κατάσταση φαίνεται πως είναι και ο πατέρας του, ενώ πρώην καθηγητές του κάνουν λόγο για έναν εργατικό και φιλόδοξο νέο, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο της επιλογής του.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ