3ο Φεστιβάλ Κινουμένων Γραφικών Τεχνών Κύπρου

Μετά την μεγάλη επιτυχία των δυο πρώτων διοργανώσεων του Φεστιβάλ Κινουμένων Γραφικών Τεχνών Κύπρου (IMF 2012, IMF 2013 ), το πρώτο στο είδος του στην ευρύτερη Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Κινουμένων Γραφικών Τεχνών που θα λάβει χώρα από τις 26 μέχρι τις 29 Μαρτίου.


Article featured image
Article featured image

Στόχος του είναι να φέρει κοντά διαδραστικούς καλλιτέχνες, animators και motionographers με τους θεατές και να εξοικειώσει το κοινό με αυτή την παραδοσιακά ονομαζόμενη «αόρατη τέχνη», τα motiongraphics.

Ιστορία και Σκεπτικό

Το δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κίνησης – IMF2013 ήταν μια τριήμερη εκδήλωση η οποία μεγάλωσε βάση της επιτυχίας του πρώτου Φεστιβάλ που έγινε το 2012. Στο τελευταίο Φεστιβάλ, το 2013, επιλέγηκαν 140 ταινίες από 628 υποβολές από 41 χώρες, που παρουσιάστηκαν σε 11 κατηγορίες.

Διανύοντας το τρίτο έτος διοργάνωσης του φέτος, το IMF έχει καθιερωθεί πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ως η πλατφόρμα για την προβολή καινοτόμων βίντεο κινούμενης εικόνας που εκτείνονται από κινούμενα γραφικά, δισδιάστατα και τρισδιάστατα κινούμενα σχεδία, videoart, και ταινίες μικρού μήκους.

Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ ενδιαφέρει η ανάδειξη καινοτόμων και πρωτοποριακών προσεγγίσεων στον τομέα της κινούμενης εικόνας και βίντεο, πειραματικές τεχνικές και δημιουργικές προσεγγίσεις σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά, η σύγκλιση επιστήμης, φαντασίας και τέχνης.

IMF 2015 Φεστιβάλ Διαγωνιστικό

Το 2015, το Φεστιβάλ παίρνει διαγωνιστική μορφή και απονέμει βραβεία στις καλύτερες συμμετοχές σε κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες (για μαθητή / φοιτητή και για επαγγελματία:

•Go with the Flow, κινούμενα γραφικά, μουσικά βίντεο, διαφημίσεις, ταινία τίτλων, 3D χαρτογράφηση, εικονικά μουσεία και αρχεία 

•Animatropics &Animesh, τρισδιάστατα και δυσδιάστατα κινούμενα σχέδια,  δουλεμένα είτε στο χέρι ή επεξεργασμένα στον υπολογιστή

•Short &Sweet,πρόσφατες αλλά και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, δραματικές, κωμωδίες, κοινωνικός σχολιασμός και πειραματικές ταινίες

•The Single Channel Show, εμπνευσμένα παραδείγματα από το χώρο του βίντεοαρτ σε μονή προβολή Video. Πειραματισμοί που παίρνουν στα άκρα την κινούμενη εικόνα

Στη φετινή έκδοση του φεστιβάλ έχουν επιλεγεί 246 ταινίες από 48 χώρες, σε οκτώ κατηγορίες εκ των οποίων οι 40 είναι υποψήφιες για ένα από τα οκτώ Βραβεία IMF 2015.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ