8+1 Κύπριοι καλλιτέχνες μας δείχνουν τη δική τους ονειρική πόλη

Μέσα σε αυτά τα 8+1 χρόνια που η CITY κυκλοφορεί «ελεύθερη» ανάμεσά μας, έχει δέσει άρρηκτα τον χαρακτήρα της και την προσωπικότητά της με νέους καλλιτέχνες του νησιού.

 


Article featured image
Article featured image

Προσπάθεια μας είναι να έχουν το βήμα να προβάλουν το ταλέντο τους, τη δουλειά τους, το διαφορετικό, το αλλιώτικο, το νέο, το φρέσκο.

Μέσα από αυτούς παίρνουμε κι εμείς ανάσα έμπνευσης και η τέχνη τους θα είναι πάντα κομμάτι με το οποίο θα καταπιανόμαστε.

Σε αυτά λοιπόν τα 8+1 χρόνια, εκατοντάδες πέρασαν μέσα από τις σελίδες της, τις online σελίδες της, τις εκδηλώσεις της, ακόμα κι από το City Free Press point στο Pop Up festival του 2013.

Ζητήσαμε, ως εκ τούτου, από κάποιος εξ αυτών να μας δείξουν τη δίκη τους ονειρική πόλη. Δυο illustrators, δυο γραφίστες, δυο ζωγράφοι, ένας φωτογράφος, μια ομάδα τέχνης graffiti και ένας tattoo artist, συνολικά 8 + 1 καλλιτέχνες εύχονται στη CITY χρόνια πολλά μέσω της τέχνης τους και με τον τρόπο τους!


8 + 1 χρόνια CITY


 


1 ΧΡΟΝΟΣ www.cityfreepress.com.cy


 

Παναγιώτης Πιερής (Graphic designer)

«’Οι πόλεις, όπως και τα όνειρα, είναι καμωμένες από πόθους και φόβους, ακόμα κι αν το νήμα της συνδιαλλαγής τους είναι μυστικό, οι κανόνες τους παράλογοι, οι προοπτικές τους απατηλές, το κάθε τι σ’ αυτές κρύβει κάτι άλλο…’. Aυτός είναι ένας αγαπημένος μου στίχος απ’ το βιβλίο του Italo Calvino, ‘Invisible Cities’. O πόθος και ο φόβος μπορεί πολλές φορές να συνυπάρχουν και να μην διακρίνεις πιο υπερισχύει. Γι’ αυτό  εύχομαι στη CITY να κοιτάζει πάντα πίσω απ’ τις ειδήσεις, αψηφώντας το φόβο και οδηγούμενη απ’ την επιθυμία να φέρει το διαφορετικό, να ανακαλύπτει συνεχώς νέα ταλέντα!».

 

 

Σάββας Πίτζιο (Graphic designer)

«Θα ήθελα να δω μια κυπριακή πόλη όπου ο κόσμος περπατάει και δεν χρησιμοποιεί αυτοκίνητο για να πάει στο περίπτερο που είναι μόλις 20 μέτρα από το σπίτι του. Θα ήθελα επίσης να ζω σε μία πόλη της οποίας οι πολίτες συνεχώς θα διαβάζουν, θα ενδιαφέρονται και θα ενημερώνονται για τα κοινά. Μία πόλη όπου ο υγιής, λογικός και μορφωμένος άνθρωπος είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Να ζήσεις CΙΤΥ, να τα εκατοστήσεις και να συνεχίσεις να παρατηρείς τον κόσμο γύρω μας με τον δικό σου, ξεχωριστό τρόπο!».

 

 

Σωτήρης Γιαννακού (Ζωγράφος)

«Η δική μου πόλη σκεπάζει τη θλίψη με χρώμα και συνυπάρχουμε αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ η ίδια είναι ένα περιβάλλον συνεχώς δημιουργικό! Θέλω να ευχηθώ στη CITY, για όσο κρατά το πάντα, να μας συντροφεύει, να μας ενημερώνει και να μας ταξιδεύει…».

 

 

Λάουρα Νικολάου (Ζωγράφος)

«Δημιουργήθηκε από  φωτογραφία που τράβηξα σε δρόμο της εντός των τειχών Λευκωσίας. Ο θεατής είναι ελεύθερος να δώσει τον δικό του συμβολισμό και τη δική του ερμηνεία στο έργο. Η ευχή μου είναι για μια πόλη την οποία κανείς δεν θέλει να αφήσει πίσω. Χρόνια πολλά CITY!».

 

 

Κωνσταντίνος Κουγιάλης (Illustrator)

«Ενεργοί, ευγενικοί, παιδευμένοι πολίτες. Congestion Zone. Mini Metrο network. Χαμηλού κόστους δημοτικά πάρκινγκ. Κατεδάφιση 90% όλων των κτιρίων που χτίστηκαν μεταξύ του 1975 και του 2009 (άνευ αρχιτεκτονικής αξίας). 50% της πόλης να είναι χώροι πρασίνου. Δια νόμου κάθε κτίριο, ασχέτως χρήσης να πρέπει να περιλαμβάνει πράσινο ίσο με το μισό εμβαδόν του. Να ξέχειλά το πράσινο από τα παράθυρα εν ανάγκη. Ενεργειακή αυτονομία με αιολικά πάρκα στα περίχωρα και ηλιακούς συλλέκτες σε ΚΑΘΕ στέγη. Σχεδιαστική συνοχή στην αισθητική, από κάδους μέχρι παγκάκια και από πασσάλους μέχρι πλακόστρωτα. Καθαρά πεζοδρόμια και προπάντων ξεχορταριασμένα. Ποδηλατοδρόμοι. Πεζόδρομοι. Οδική συνείδηση. Απαγόρευση στην κακογουστιά, το kitsch, τα LED. Να εξαφανιστούν τα: ‘τεπόζιτα’ από τις ταράτσες, τα σίδερα ‘προίκα’ για το μελλοντικό διαμέρισμα του γαμπρού, τα ξεκάρφωτα καλώδια, οι κομπρεσόροι των κλιματιστικών. Να αξιοποιηθούν εγκαταλειμμένα κτίρια αρχιτεκτονικής αξίας αποικιακού ρυθμού. Έτσι για αρχή.

Η ευχή μου στη CITY. Δίνεις στην άποψη βήμα και φωνή, άνευ χρώματος, καταγωγής και γονιδιακής καταβολής, και ως τέτοιοι επιτελείτε έργο. 9 χρόνια; Άλλα τόσα σας εύχομαι. Μετά βλέπουμε πάλι!».

 

 

Λευκή Σαββίδου (Illustrator)

«Βρίσκομαι, μια κρίση πανικού, μακριά από τον πολιτισμό! Θα ήθελα η δική μου ονειρική πόλη να είναι πιο… εξωγήινη… Να έχετε άλλα 9 χρόνια πόλης για να ‘χουμε να διαβάζουμε».

 

 

2C Street (Graffiti Artists)

«Στη δική μας ονειρική πόλη χωράνε όλοι οι καλοί και όλα τα ωραία! Η δική μας ονειρική πόλη είναι γεμάτη από χρώμα και δημιουργία. Με τη φαντασία μας ‘δημιουργούμε’ καθημερινά καινούριες πολιτείες και ζούμε για την μέρα που θα τις δούμε να υλοποιούνται. Στη δική μας ονειρική πόλη η CITY συνεχίζει να προσφέρει εναλλακτική και πάνω απ’ όλα δωρεάν ενημέρωση στον κόσμο! Ευχαριστούμε που μας στηρίζετε και ευχόμαστε η πορεία σας να συνεχιστεί μόνο ανοδικά!».

 

 

Kompi Tattoo (Tattoo Artist)

«Μια πόλη γεμάτη Super Ήρωες! Χρόνια πολλά CITY».

 

 

Φίλιππος Καΐάφας (Φωτογράφος)

«Παλιά Λευκωσία, ανέκαθεν το κέντρο της πόλης… χρόνια ξεχασμένο αλλά πλέον ο κόσμος ‘ρέει’ για ακόμα μια φορά στα στενά της απολαμβάνοντας την ομορφιά της αρχιτεκτονικής και το παραδοσιακό στοιχείο… Καιρός ήταν. Για τα 9 χρόνια της CITY, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο εκτός από ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ποιοτική ενημέρωση τόσα χρόνια, τα υπέροχα αλλά και έξυπνα θέματα. Εύχομαι ότι καλύτερο, καλές επιτυχίες, καλή συνέχεια στο έργο σας και φυσικά να είστε δίπλα μας για πολλά χρόνια ακόμα».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ