Ο τρόλερ των γκέι και της CITY

Ο Νίκος δεν είναι τραγουδιστής, ηθοποιός, πολιτικός, ειδήμονας ή καλλιτέχνης, παρόλο που το ψευδώνυμό του θα  μπορούσε να χαρακτηριστεί καλλιτεχνικό. «Τότε γιατί να διαβάσω τη συνέντευξή του;», θα διερωτηθείς. Δεν ξέρουμε, πραγματικά, το μόνο που μας έρχεται πρόχειρο στο μυαλό είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο συναντηθήκαμε κι εμείς μαζί του για να μας παραχωρήσει την πιο κάτω συνέντευξη κι εξηγούμαστε.

 

Συνέντευξη στους Πάρη Δημητριάδη & Ιωάννα Χριστοδούλου



 


Article featured image
Article featured image

Συναντηθήκαμε βραδιάτικα σε μπαράκι της πρωτεύουσας η ομάδα της CΙΤΥ για το λεγόμενο «brainstorming meeting», να καταγράψουμε θέματα για τη σελίδα και γενικότερα να ανταλλάξουμε απόψεις.

Στη συζήτηση πέφτει στο τραπέζι η διαδραστικότητα της CΙΤΥ με τους αναγνώστες της κι ακολουθεί από μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας η απορία: «Έχουμε στοιχεία για το ποιος χρήστης σχολιάζει συχνότερα τα θέματά μας;». Η απάντηση απ' τον αρχισυντάκτη της σελίδας, που τα παρακολουθεί αυτά, ήρθε σε χρόνο dt. «Νίκος Ντάρκμαν παιδιά το όνομα. Έντονος, ιδιαίτερα όσον αφορά σε θέματα ΛΟΑΤ, και τακτικότατος».

Ήταν ήδη περασμένες οι έντεκα, το ποτήρια είχαν αδειάσει και ξαναγεμίσει πολλές φορές κι η πρόταση να γνωρίσουμε από κοντά τον... διαδραστικότερό μας αναγνώστη δεν χρειάστηκε να συζητηθεί περαιτέρω για να εγκριθεί. Του στείλαμε την ίδια κιόλας στιγμή μήνυμα στο facebook, σε ένα δίλεπτο είχαμε την απάντησή του και το ραντεβού διευθετήθηκε.

Στην ιντερνετική δημοσιογραφία, άλλωστε, δεν ενδείκνυται να υποτιμάμε τα σχόλια των αναγνωστών μας, πόσω μάλλον των πιο τακτικών. Μια καθόλου ευκαταφρόνητη για τους αναγνώστες δυνατότητα, που σε προηγούμενες εποχές δεν υπήρχε.

Εκτός από τακτικότατος όμως σχολιαστής, ο Νίκος είναι ενδεχομένως και ο πιο συχνός μας τρόλερ. Και αυτό χωρίς καν να γνωρίζει τι σημαίνει τρόλινγκ.

Στη συνάντησή μας, κατέφθασε με δύο προφυλακτικά για να μας δωρίσει, αφού ήταν η παγκόσμια μέρα AIDS. Αφού τον ευχαριστήσαμε, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το ποιος είναι και ποιο το κόλλημά του με τα ΛΟΑΤ θέματα. Στην πορεία, κι ενώ η βραδιά κυλούσε διασκεδαστικότατα, ο Νίκος μας εξομολογήθηκε πως αποκλείστηκε απ’ τις Πολύχρωμες Συναντήσεις της Accept, το ίδιο και από 2-3 ανεξάρτητες ονλάιν ΛΟΑΤ σελίδες, αλλά μας είπε πως δεν κρατάει κακία σε κανένα. Μας είπε επίσης πως γράφει κατά καιρούς ποιήματα και ένα απ’ τα καλύτερά του έχει τίτλο «Πρόσκληση σε πάρτι γενεθλίων», το οποίο και μας απήγγειλε κι εμείς ξεχωρίσαμε την αγαπημένη μας στροφή:


Ντυθείτε κάπως άνετα, θα έχει υγρασία.

Μη βάλετε τα επίσημα που πάτε εκκλησία.

Φορέστε ό,τι θέλετε, μόδας παλιάς ή νέας

μόνο μην παραβαίνετε τα φώτα της τροχαίας.


Η συζήτηση όπως εξελίχθηκε ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Ο Νίκος θυμάται επακριβώς τις συντεταγμένες για τις παραλίες γυμνιστών της Κύπρου, θέλει λέει να συμμετάσχει σε γκέι ποδηλασία και μας περιέγραψε πως η γκέι σάουνα στη Λεμεσό είναι ο καλύτερος τόπος για να βγει κανείς στις μέρες μας. Μας είπε κι άλλα πολλά, κάποια απ' τα οποία δημοσιεύουμε και κάποια όχι.

Για να σπάσει μάλιστα τον πάγο, εισαγωγή στην κουβέντα μας έκανε περιγράφοντας ένα διαγωνισμό που έλαβε μέρος στη Θεσσαλονίκη, όπου και απέσπασε την πρώτη θέση.

 

Για πες, τι διαγωνισμός ήταν αυτός;

Ήταν ένας διαγωνισμός ερασιτεχνικού αντρικού στριπτίζ που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στη ντίσκο Figaro  που βρίσκεται στην Παπαναστασίου. Έγινε στις 8 Μαρτίου του 2005 αν σας λέει κάτι η ημερομηνία.

Εμ, είναι η μέρα της γυναίκας;

Ακριβώς! Γι’ αυτό είχε πολλές γυναίκες εκείνη την μέρα στην ντίσκο και γι’ αυτό μπορεί να έπιασα και καλούς βαθμούς.

Ως στρίπερ ήσουν ερασιτέχνης;

Ναι, δεν το είχα ξανακάνει, ήταν μια αυθόρμητη απόφαση.

Τι θυμάσαι απ’ τον διαγωνισμό;

Την ερώτηση του παρουσιαστή που ήθελε να του πω τι μου αρέσει πολύ και τι σιχαίνομαι πολύ. Απάντησα πως μ’ αρέσουν οι άντρες και πως σιχαίνομαι τη μουσική R&B. Βέβαια, σήμερα που το σκέφτομαι, θα απαντούσα πως σιχαίνομαι το κάπνισμα…

Εμείς γίνεται να καπνίζουμε εδώ στον ανοικτό χώρο; 

Ναι!

Στην Κύπρο έχουμε στρίπ κλαμπ;

Full monty; Έχω την εντύπωση πως όχι.

Αν είχε θα ξαναπήγαινες;

Όχι σήμερα, δεn νομίζω.

Γιατί όχι;

Δεν είμαι στα 23 πλέον και η φυσική μου κατάσταση δεν ξέρω αν θα με βοηθούσε. Εκείνη την νύχτα, πριν από δέκα χρόνια, που βγήκα στην σκηνή θυμάμαι πως είχα αυτοπεποίθηση. Δεν ξέρω σήμερα αν θα ήταν το ίδιο.


Θέλω λεύτερος να ζήσω,

το σκοτάδι πια να αφήσω,

στην ντουλάπα άλλο δεν μένω,

παίρνω φόρα φτου και βγαίνω


Για ποιο λόγο ήθελες να λάβεις μέρος σ’ αυτό τον διαγωνισμό;

Ήθελα να βγω να πω πως μ’ αρέσουν οι άντρες. Αυτό ήθελα να κάνω. Κι ήξερα πως εκεί, μέσα στο πλήθος, είχε πολλές κοπέλες που είχαν γκέι φίλους οι οποίοι κρύβονταν. Ήθελα να βγω και να περάσω ένα μήνυμα. Για το λεγόμενο coming out είχα γράψει κι ένα κείμενο, όταν αρθρογραφούσα σε γκέι στήλη, το οποίο άρχιζε μάλιστα με ένα δίστιχο…

Θες να μας το πεις;

Ναι, βέβαια, έγραφα: «Θέλω λεύτερος να ζήσω, το σκοτάδι πια να αφήσω, στην ντουλάπα άλλο δεν μένω, παίρνω φόρα φτου και βγαίνω».

Α, πολύ ωραίο. Διατηρούσες κι ένα blog αν δεν κάνουμε λάθος;

Ναι, βέβαια το blog μου το λέγανε «Αγάπη Παράξενη», όνομα εμπνευσμένο από το τραγούδι του Κορκολή και είχα αρχίσει να γράφω εκεί τον Μάιο του 2011. Στόχος μου ήταν να αρθρογραφώ σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την σεξουαλικότητα γενικότερα. Τώρα το διαχειρίζονται κάποια άλλα παιδιά και το παρακολουθώ. 

Πες μας κάποια θέματα με τα οποία έχεις καταπιαστεί.

Ήταν πολλά αλλά ένα καλό παράδειγμα είναι το «Βγες έξω μόνος», που δεν αναφερόταν μόνο στους γκέι, τις λεσβίες ή στους bi αλλά ήταν γενικότερο. Θες να φλερτάρεις αλλά ο άλλος σε βλέπει μες την παρέα-κλουβί, θα σε πλησιάσει;

Εσύ βγαίνεις έξω μόνος;

Βγαίνω.

Και;

Χάλια.

Γιατί;

Να ανοίξω μια παρένθεση εδώ για να καταλάβετε. Όταν ήμουν φοιτητής, είχα μια αγγλίδα φιλόλογο που ήξερε πολύ καλά ελληνικά. Θυμάμαι πως της έκανε εντύπωση που δεν είχε αντίστοιχη λέξη για την δική μας «παρέα» στα αγγλικά, π.χ. «Βγήκα έξω με την παρέα μου», πως το μεταφράζεις;

«I went out with my friends;».

Ναι άλλα, βλέπετε, «friends» είναι πολλοί, «παρέα» είναι ένα πράμα. Οπότε καταλήγω στο ότι οι ελληνόφωνοι είναι πολύ δύσκολο να βγουν μόνοι γιατί εξαρτούνται πολύ απ’ την παρέα τους. Αν σ’ αρέσει κάποιος αλλά αν δεν αρέσει στην παρέα σου, ξέχνα το. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η παρέα σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται κλουβί και γι’ αυτό μ’ αρέσει να βγαίνω μόνος.

Που βγαίνεις;

Προτιμώ την Λάρνακα, που είναι και κοντά στο σπίτι μου, και πάω συχνά στο «Secrets». Βέβαια, ο περισσότερος κόσμος πια προτιμά το ίντερνετ, οπόταν όλο και περισσότεροι μένουν σπίτι μπροστά απ’ την οθόνη του υπολογιστή τους αντί να φλερτάρουν πρόσωπο με πρόσωπο.


Τη ζωή μας χαραμίζουμε μπροστά σε μια οθόνη

αλλά όταν την κλείσουμε μένουμε πάντα μόνοι


Εσύ δηλαδή δεν μπαίνεις στις διάφορες ιστοσελίδες;

Μπαίνω στο Gayromeo και στο Grindr αλλά προτιμώ την τετ-α-τετ προσέγγιση. Να πω ακόμα ένα ποίημα; «Τη ζωή μας χαραμίζουμε μπροστά σε μια οθόνη αλλά όταν την κλείσουμε μένουμε πάντα μόνοι». Οπότε, γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά και διαφωνώ, απλά δεν έχω άλλη διέξοδο και αναγκάζομαι να τα χρησιμοποιώ.

Είναι στα κοινωνικά δίκτυα το πρόβλημα ή στον τρόπο που φλερτάρει ο λαός μας;

Ξέρετε, είχα διαβάσει σε ένα γνωστό φόρουμ LGBT, του οποίου το όνομα δεν θα σας πω γιατί θα τρέξουν να σβήσουν το δημοσίευμα για να το κουκουλώσουν, να γράφουν πως αξιόλογα πρόσωπα γνωρίζεις μόνο μέσω της παρέας σου. Ε, αν αυτό αποτελεί εγγύηση, η άποψη ενός φίλου για το άτομο που θέλω να φλερτάρω, ε, τι να πω…

Δεν έγραψες στο φόρουμ ότι διαφωνείς δηλαδή;

Όχι, γιατί με έχουν μπλοκάρει και δεν μπορώ να δημοσιεύσω σχόλιά μου. Είχα γράψει κάτι παλαιότερα που τους ενόχλησε. Είχαν γράψει μεταξύ άλλων, χρήστες του φόρουμ που σας λέω, πως αν δουν κάποιον να κυκλοφορεί μόνος του μπορεί να τους δημιουργηθεί η ανάγκη να τον προσεγγίσουν αλλά απ’ την άλλη, όλο και κάποιος θα σκεφτεί πως το άτομο αυτό μπορεί να μην έχει κοινωνικές δεξιότητες. Θα διαφωνήσω κι εδώ. Δηλαδή ένας 19άχρονος, που προχθές αντιλήφθηκε την σεξουαλικότητά του, μπαίνει σ’ ένα γκέι κλαμπ για να δει τι παίζει κι αυτό σημαίνει ότι δεν τα πάει καλά με την κοινωνία;

Εσύ πότε αντιλήφθηκες τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό;

Εγώ κατάλαβα τι μου γινόταν όταν έφτασα κάπου στα δεκατρία και μισό. Πιστεύω πως αν δεν γινόταν ένα συγκεκριμένο περιστατικό ίσως να αργούσα περισσότερο...


Είχα κάνει σεξ στα αποδυτήρια με ένα συμμαθητή μου κι αυτό πιστεύω με έκανε να αντιληφθώ πράγματα που μπορεί να έφτανα στα 30 και να μην τα αντιλαμβανόμουν. 


Θες να μας πεις περισσότερα;

Ναι, παρόλο που τα ‘χω γράψει και στο blog μου. Είχα κάνει σεξ στα αποδυτήρια με ένα συμμαθητή μου κι αυτό πιστεύω με έκανε να αντιληφθώ πράγματα που μπορεί να έφτανα στα 30 και να μην τα αντιλαμβανόμουν.

Είσαι μέλος στην Accept ΛΟΑΤ Κύπρου;

Έχει καιρό να πληρώσω την συνδρομή μου και δεν ξέρω αν είμαι μέλος ακόμα. Είχα λάβει και μία επιστολή από τον event manager της οργάνωσης πως ήμουν ανεπιθύμητος στις Πολύχρωμες Συναντήσεις. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε απ’ τον ίδιο για το συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι την τελευταία φορά που ήμουν εκεί υποστήριξα κάποια πράγματα που πιθανότατα να έχουν ενοχλήσει.

Δηλαδή;

Υποστήριξα ότι λανθασμένα χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος «openly gay».

Και τι έπρεπε να χρησιμοποιείται δηλαδή;

«Κραγμένη αδελφή».

Οκ... Είναι κι αυτό μια… άποψη.

Επίσης, μπορούμε να λέμε στα κυπριακά κάποιες λέξεις.

Όπως;

Αντί για ομοφυλόφιλος να λέμε «ππούστιης». Μπορεί να είμαι απόλυτος, ίσως, αλλά… η πολιτική ορθότητα εμένα δεν μ’ αρέσει.

Θες να μας πεις το «Darkman» πως προέκυψε;

Ήταν ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσα στο IRC απ’ το 2001. Α, νομίζω πως και στο IRC μ’ έχουν μπλοκάρει, απ’ το φόρουμ gay cy.

Κι εκεί; Γιατί;

Άλλη ιστορία αυτό. Λοιπόν, το Darkman προέκυψε επειδή όλοι με ήξεραν έτσι κι αφού ένιωθα σκοτεινός και μυστηριώδης. Θεωρούσα πως έτσι ήμουν τελοσπάντων. Τωρά νιώθω πως είμαι ανοιχτό βιβλίο και όχι τόσο σκοτεινός, παρόλα αυτά υπάρχουν πτυχές της προσωπικότητάς μου για τις οποίες δεν τολμώ να μιλήσω.

Εκτός απ’ το Secrets που αλλού κυκλοφορείς;

Στην gay sauna στη Λεμεσό, για την οποία τα παιδιά που διαχειρίζονται το blog μου έχουν γράψει και σχετικό θέμα. Πάω εκεί σχεδόν κάθε Παρασκευή. Λευκωσία δεν πολυβγαίνω, γιατί τώρα επέστρεψα στην Λάρνακα, αλλά όταν έμενα στην πρωτεύουσα πήγαινα στην Ιθάκη. Λάρνακα όπως σου είπα πάω στο Secrets και το καλοκαίρι στις παραλίες. Και στις παραλίες γυμνιστών καμιά φορά.

Πού βρίσκονται οι παραλίες γυμνιστών;

Αυτές δεν είναι στη Λάρνακα αλλά να σας πω που είναι. Η μία είναι στην Αγία Νάπα, προχωράτε ανατολικά απ’ την παραλία η Άμμος του Καμπούρη προς το ξενοδοχείο Κέρμια. Η άλλη είναι στο Governor’s με συντεταγμένες 33,26033 το γεωγραφικό μήκος. Δηλαδή, απ’ τα εστιατόρια προχωράς μέχρι να σου γράψει το GPS αυτόν τον αριθμό. Η τρίτη είναι και η πιο γνωστή και βρίσκεται στο Πισσούρι, όπως είναι η μεγάλη παραλία, έχει στα ανατολικά ένα βράχο και μετά είναι η παραλία γυμνιστών.

Για τις σχέσεις τι πιστεύεις;

Είστε καλοί στα μαθηματικά;

Όχι ιδιαίτερα αλλά πες.

Να σας εξηγήσω τι είναι σχέση. Όταν είστε με τους φίλους σας τι κάνετε; Θα πάτε βόλτες, σινεμά κλπ έτσι; Με τον δεσμό σας τι θα κάνετε; Τα ίδια αλλά θα κάνετε και σεξ. Το δεύτερο σημειώστε πως μπορείτε να το αγοράσετε κιόλας αν θέλετε. Μιλάω για το escorting. Οπόταν η σχέση, ο δεσμός, όπου δεν πληρώνεις τι είναι; Ένας φίλος με τον οποίο κάνεις σεξ, ένα escort το οποίο δεν πληρώνεις.

Τι διαβάζεις στο ίντερνετ; Ποια θέματα σε αφορούν;

Διαβάζω την στήλη της καλής νεράιδας από το περιοδικό 10 Percent που ασχολείται με επιστολές αναγνωστών που έχουν να κάνουν με σχέσεις και σεξουαλικότητα και επίσης διαβάζω πολύ την στήλη της Tipster εδώ στην City.

Συμμετέχεις στα κοινά;

Όταν ήμουν νέος περισσότερο.

Μα δεν είσαι 32 χρονών;

Οκ, όταν ήμουν πιο νέος. Ασχολούμουν περισσότερο, λάμβανα μέρος σε συζητήσεις για να πω την άποψή μου, πήγαινα σε διαλέξεις κλπ. Τώρα είμαι περισσότερο στο ίντερνετ και λέω την άποψή μου από εκεί.

Νίκο εργάζεσαι;

Ναι, είμαι δημόσιος υπάλληλος αλλά προτιμώ να μην πω που. Όταν είχα ξαναδώσει μία παρόμοια συνέντευξη σε κυπριακή αγγλόφωνη εφημερίδα και είχα ενημερώσει τους προϊστάμενος μου, μου ζήτησαν να μην αναφέρω σε ποια υπηρεσία εργάζομαι.

Δηλαδή δεν μπορούμε να βάλουμε φωτογραφία σε αυτό το άρθρο;

Βάλτε και ελπίζω να με αναγνωρίσουν άτομα τα οποία έχω εξυπηρετήσει και αν θέλουν ας σχολιάσουν από κάτω, δεν με πειράζει. Καθόλου δεν με πειράζει.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ