«Επανένωση» των γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο με αυτά στο Μουσείο της Ακρόπολης ζητά Βρετανός βουλευτής

Ο Βρετανός βουλευτής Άντριου Τζωρτζ προτρέπει την κυβέρνηση της χώρας του να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την «επανένωση» των γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο με τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μεταφέρεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο αφού σχετική επερώτηση (στο βρετανικό κοινοβουλευτικό σύστημα ονομάζεται early day motion) πρόκειται να καταθέσει σήμερα, Δευτέρα, ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Άντριου Τζορτζ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το BBC, ο Άντριου Τζορτζ ζητεί από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η Βρετανία είναι πρόθυμη να επανενώσει τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο με εκείνα που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο -όπως σημειώνει- χτίστηκε ακριβώς για τον σκοπό αυτό, στη σκιά του μνημείου όπου ανήκουν, στον Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η στήριξη του Άντριου Τζορτζ στο πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών είναι γνωστή. Ο βουλευτής ηγείται της κίνησης «Επανένωση των Γλυπτών» και μία από τις δράσεις που έχει αναλάβει είναι να καταφέρει να πιέσει το Λονδίνο να απαντήσει στην πρόταση που από το 2013 έχει καταθέσει η UNESCO περί διαμεσολάβησης.

Η συζήτηση στη βρετανική Βουλή θα διεξαχθεί στον απόηχο της πρωτοφανούς απόφασης του Βρετανικού Μουσείου, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δανείσει στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη το άγαλμα του θεού Ιλισσού.


[Πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ