Ο κυκλώνας Παμ σάρωσε τα Φίτζι [ίσως ένας από τους χειρότερους στην ιστορία του Ειρηνικού]

Ένας σφοδρός τροπικός κυκλώνας έπληξε το αρχιπέλαγος του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ενδέχεται να έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και να έχει αφήσει στο πέρασμά του δεκάδες νεκρούς.



 


Article featured image
Article featured image

Για «15 με 30 λεπτά απόλυτου τρόμου» έκανε λόγο η Άλις Κλέμεντς, εκπρόσωπος Τύπου της Unicef, περιγράφοντας το πέρασμα από το Βανουάτου του Παμ, ενός κυκλώνα κατηγορίας 5.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά, αυτός ο κυκλώνας ενδέχεται να είναι «ένας από τους χειρότερους στην ιστορία του Ειρηνικού».

Προς το παρών είναι δύσκολο να διευκρινιστεί το εύρος της καταστροφής, καθώς οι επικοινωνίες διακόπηκαν σε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής όταν ο κυκλώνας έπληξε το Βανουάτου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο συνοδευόμενος από ανέμους εντάσεως 340 χιλιομέτρων/ώρα.

«Ενδέχεται να έχουμε θύματα, (υπάρχει) ενδεχομένως ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων, ωστόσο δε μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σούνε Γκούντνιτζ, επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που επικαλείται ο ΟΗΕ, 44 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μία μόνο από τις επαρχίες του Βανουάτου.

 



Η Κλόι Μόρισον, μία εργαζόμενη σε οργάνωση αρωγής που βρίσκεται επίσης στο Πορτ Βίλα, περιέγραψε ότι πέρασε τη νύχτα σε ένα καταφύγιο, σε κατάσταση τρόμου. «Υπάρχουν πληροφορίες από τους συναδέλφους μας σύμφωνα με τις οποίες ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Αυστραλίας AAP. «Σπίτια και καλύβες διαλύθηκαν και μετατράπηκαν σε συντρίμμια» προσέθεσε η ίδια».

Ο κυκλώνας σάρωσε το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, όπου ζουν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι και νησιά που βρίσκονται νοτιότερα όπου ζουν περίπου 33.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, που παρακολουθεί το φαινόμενο, το μεγαλύτερο τμήμα του Βανουάτου έχει πληγεί.

 



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ