To Paris Match παρεξηγήθηκε με τον Βαρουφάκη: «Αυτός δέχτηκε να φωτογραφηθεί»

Η φράση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι μετάνιωσε για τη φωτογράφηση στο Paris Match και ότι δεν συμφωνεί με την αισθητική του ψύχρανε το γαλλικό περιοδικό, το οποίο απαντά με ένα σκληρό κείμενο.


Article featured image
Article featured image

Η απάντηση του γαλλικού περιοδικού είναι πρώτο θέμα σήμερα στην online έκδοση και έχει τίτλο «Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το Paris Match».

«Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται στην καρδιά της επικαιρότητας μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση που ακολούθησε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα η ομάδα του περιοδικού μας, η οποία αποτελείτο από έναν φωτογράφο και έναν δημοσιογράφο, είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους συνεργάτες του υπουργού και στους δικούς μας ότι θα πραγματοποιηθεί ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με τις παραδόσεις του Paris Match. Η συμφωνία αυτή περιελάμβανε φωτογραφίες του ιδίου και της συζύγου του Δανάης Στράτου στο διαμέρισμά τους στην Αθήνα.

Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν στις 8 Μαρτίου 2015, την ώρα του μεσημεριανού φαγητού, αλλά και στις Βρυξέλλες, στο παρασκήνιο του Eurogroup της 9ης Μαρτίου. Ολες οι λεπτομέρεις δόθηκαν στις λεζάντες των φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στο Paris Match. H συνέντευξη του υπουργού πραγματοποιήθηκε στο αεροπορικό ταξίδι μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών το βράδυ της 8ης Μαρτίου. Το θέμα, το οποίο περιελάμβανε πολλές φωτογραφίες, ένα πορτρέτο και μια συνέντευξη, ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου και δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου».

 



«Τον επέκριναν, γι' αυτό τα λέει»

Συνεχίζει το γαλλικό περιοδικό: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στις 15 Μαρτίου ότι "δεν συμφωνεί με την αισθητική των φωτογραφιών", αφού πρώτα είχε συμφωνήσει να φωτογραφηθεί, επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά ευρωπαϊκά μέσα σχολίασαν με καυστικό τρόπο αυτό το ρεπορτάζ.

Το Paris Match έχει μια βασική συνήθεια, εδώ και μισό αιώνα περίπου. Να παίρνει συνεντεύξεις πολιτικών σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Όλες οι συνεντεύξεις συνοδεύονται από φωτογραφίσεις -αυτό είναι το DNA του ενημερωτικού περιοδικού μας. Τα δύο στοιχεία, κείμενο και εικόνες, έχουν το καθένα τη σημασία του. Το να επιτίθεσαι στο ένα χωρίς να αναφέρεις το άλλο δεν βγάζει νόημα. Επιπλέον, δεν παραβήκαμε κανέναν κανόνα δεοντολογίας. Το περιοδικό μας δεν ευθύνεται για το ότι ορισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επωφελήθηκαν για να επιτεθούν, για τους δικούς τους λόγους, στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών μάς δέχτηκε σπίτι του και μας εξήγησε τη στρατηγική και τις ιδέες του για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Το να προσπαθεί να μειώσει το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον αυτού του ρεπορτάζ -σε ένα πολύ τεταμένο ευρωπαϊκό περιβάλλον- επικρίνοντας μόνο τις φωτογραφίες δείχνει πρόθεση που δεσμεύει μόνο όποιον το λέει. Δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά το Paris Match».



Είναι αλήθεια ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε πολλές επιθέσεις για τη φωτογράφηση-υπερπαραγωγή στο σπίτι του:


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ