Καφές και γλυκό… δίπλα στο συρματόπλεγμα

Αρκεί ένας απογευματινός περίπατος στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο -σε εισαγωγικά- καινούργιο μαγαζάκι της «Γιαγιάς Βικτωρίας» για να θυμηθούμε το status quo στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Το μαγαζί είναι ακριβώς στα «σύνορα», εκεί που έχει τοποθετηθεί το συρματόπλεγμα μετά την εισβολή. Περίεργο το συναίσθημα. Και να θέλεις, δεν μπορείς να αποφύγεις τη συγκινησιακή φόρτιση.

«Το μισό κτίριο βρίσκεται στην τουρκοκρατούμενη πλευρά του νησιού. Το café λειτουργεί, το βιβλιοπωλείο όχι. Καλώς ήρθατε στην αλλόκοτη χώρα μας». Το facebook post ενός φίλου τα λέει όλα.

Αποφάσισα να πάω ακριβώς μετά που είχα δει αυτό. Ήθελα να δω πως βιώνει κανείς μια τέτοια εμπειρία, έστω κι αν τα οδοφράγματα είναι ανοικτά τόσα χρόνια.

Νωρίς το απόγευμα, καθημερινή. Λίγος ο κόσμος που κυκλοφορούσε στην πόλη, λίγος ο κόσμος και στο café.

Ακουγόταν μόνο ο Χότζας. Αν ήταν live ή playback δεν ξέρω. Μπήκα στην Γιαγιά Βικτωρία και βρήκα τον Θεόδωρο, τον ιδιοκτήτη, να ανοίγει φύλο για την θεϊκή του μπουγάτσα.

 



«Πόση ώρα θες για ένα φύλο;»

«Αναλόγως, αν βιάζομαι να φτιάξω ποσότητα, 6-7 λεπτά για την κάθε μπουγάτσα»

Μέχρι να τελειώσουμε την κουβέντα μας, έχει ήδη τελειώσει 2 μπουγάτσες, ενώ η κοπέλα είχε ετοιμάσει και τον καφέ μας. Εννοείται πως καθίσαμε έξω στο πλακόστρωτο.

Κυπριακό για μένα, fredo espresso για τον ίδιο. Στο δίσκο ήρθε και μια μπουγάτσα με κρέμα, δυο λαχταριστά πετιφουράκια που επίσης φτιάχνουν οι ίδιοι αλλά και ένα κουρού φτιαγμένο με αφράτη ζύμη από γιαούρτι. Όλα τέλεια!

Παρένθεση, με το που θα καθίσεις, σου βάζουν ροδόσταγμα στα χέρια για το «καλώς όρισες». Ωραίο;

Είναι μεν περίεργο να κάθεσαι σε ένα σημείο που από το ’63 είναι ουσιαστικά αναξιοποίητο (αφού μέχρι πρόσφατα αποτελούσε κομμάτι της νεκρής ζώνης), από την άλλη είναι ωραίο να απολαμβάνεις σπιτικά γλυκά και άλλα εδέσματα σε μια περιοχή με γραφικό χαρακτήρα καιτόσο δυνατή ενέργεια.

Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, δύσκολα θα βρεις τραπέζι, ενώ εκτός από τις καρέκλες, σε πρώτη ζήτηση είναι το εκμέκ κανταΐφι, το πολίτικο (παντεσπάνι από ινδοκάρυδο με κρέμα ζαχαροπλαστικής και πασπαλισμένο με κανέλα), το γαλακτομπούρεκο και φυσικά, η μπουγάτσα με το χειροποίητο φύλο σε διάφορες γεύσεις και εκδοχές: κρέμα, τυρί-φέτα, φρέσκο σπανάκι & τυρί, μοσχαρίσιος κιμάς με μπαχαρικά, αλλά και με αλλαντικά. Όλα τα γλυκά είναι στα €2.20.

Στη βιτρίνα θα βρεις επίσης διάφορα άλλα σνακ όπως κουλούρι Θεσσαλονίκης, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πεïνιρλί (και σε veggie εκδοχή), ελιόψωμο, χαλουμωτή κ.α.

Αν θες λοιπόν η βόλτα σου στη Λήδρας να έχει την καλύτερη δυνατή κατάληξη, αρκέσου σε ένα μερακλίδικο καφέ και σε ένα γλυκάκι, σε αυτό το σημείο που σίγουρα δε μοιάζει με κανένα άλλο…



Γιαγιά Βικτωρία

Διεύθυνση: Λιπέρτη 80-82 (οδόφραγμα οδού Λήδρας, δεξιά από σημείο ελέγχου), παλιά Λευκωσία.

Πληροφορίες: 22777252.

Ωράριο: Δευτέρα-Κυριακή 7.00-22.00.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ