Ακόμα δυο παραλίες του Κάππαρη για εμπορική εκμετάλλευση [αντιδράσεις από Δερυνειώτες και Λευκωσιάτες]

«Οι δύο παραλίες ανήκουν στα όρια του Παραλιμνίου και το... τσιγκανιό απαγορεύεται». Αυτή ήταν η απάντηση του δήμαρχου Παραλιμνίου, Θεόδωρου Πυρίλλη, του οποίου ο Δήμος που ηγείται προτίθεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες δύο από τις παραλίες του Κάππαρη (το Γλυκύ Νερό και το Λούμα - αριστερά της ευρύτερης παραλιακής περιοχής Κάππαρη, δίπλα από την παραλία ΜΜΑΔ), με σκοπό να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά ενοικιάζοντας κρεβατάκια και ομπρέλες.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως αναμενόταν, η είδηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σε Λευκωσιάτες, Παραλιμνίτες αλλά και σε Δερυνειώτες, οι οποίοι συνηθίζουν, από γενιά σε γενιά, να στήνουν σε αυτές τις παραλίες καλύβες τα καλοκαίρια.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, όλες οι παραλίες του Κάππαρη είναι οργανωμένες και παρέχουν υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι η μόνη διαφορά με τις συγκεκριμένες δύο είναι πως θα τις διαχειρίζονται ιδιώτες.

Ως γνωστό, τόσο οι συγκεκριμένες δύο παραλίες όσο και οι υπόλοιπες της ευρύτερης περιοχής Κάππαρη, χρησιμοποιούνται από Λευκωσιάτες που διατηρούν σπίτια εκεί, από Δερυνειώτες που διατηρούν τη σχετική παράδοση και γενικά από κόσμο που δεν θέλει κατ’ ανάγκη να πληρώσει για κρεβατάκια και ομπρέλες ή τελοσπάντων, που θέλει να αποφύγει την βαβούρα των πολυσύχναστων παραλιών.

Το Λούμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δερύνειας, Αντρέα Καραγιάννη, είναι η πιο κοντινή παραλία στο κατεχόμενο παραλιακό μέτωπο της Δερύνειας και, πέραν της συναισθηματικής της αξίας, οι Δερυνειώτες από δεκαετίες συνηθίζουν να στήνουν εκεί τα καλοκαίρια καλύβες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα μετά το 1974, που οι παραλίες της Δερύνειας τέθηκαν υπό τουρκική κατοχή.

Επισήμανε ακόμη ότι μετά την τουριστική ανάπτυξη, σταδιακά οι Δερυνειώτες  εκτοπίστηκαν από τις παραλίες της ΜΜΑΔ και του Αλμυροπήγαδου, ενώ με αυτές τις τελευταίες εξελίξεις θα μείνουν χωρίς παραλία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ