Κλείνει το κάμπινγκ της Πόλης Χρυσοχούς;

Πρόταση από μεγάλο όμιλο κτηματομεσιτικών γραφείων από την Αίγυπτο για να μετατραπεί ο δημοφιλής κατασκηνωτικός χώρος της περιοχής σε πρότυπο οικολογικό, τουριστικό οικισμό, που παρόμοιός του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Κύπρο, μελετά ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς.

 


Article featured image
Article featured image

Σκοπός είναι όπως ο νέος οικισμός ανεγερθεί με αυστηρά βιοκλιματικά κριτήρια και «αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή, τόσο για ποιοτικό τουρισμό όσο και για ολιγόωρη ψυχαγωγία».

Συγκεκριμένα, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο ευκαλυπτώνας στον οποίο στήνονται μέσα τα αντίσκηνα, θα ανεγερθούν πέντε τριώροφα κτίρια με χωρητικότητα διακοσίων περίπου κλινών, τα οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσουν σχεδόν αποκλειστικά βιοκλιματικά.

«Τα κτίρια θα είναι εντελώς προσαρμοσμένα στο τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης και αξιοποιώντας πλήρως την ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στα πρωτοποριακά για τα κυπριακά αρχιτεκτονικά δεδομένα κτίρια τον χειμώνα ο ήλιος θα εξασφαλίζεται εσωτερικά και η απώλεια θερμότητας θα ελαχιστοποιείται ενώ το καλοκαίρι θα γίνεται πλήρης εκμετάλλευση των δροσερών ανέμων και θα απομακρύνεται η πλεονάζουσα θερμότητα.

Οι επενδυτές φιλοδοξούν όπως στον χώρο λειτουργήσει το μεγαλύτερο Spa and Wellness Center του νησιού, που θα κτιστεί επίσης με βιοκλιματικά κριτήρια ενώ σε ό,τι αφορά το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα κοπής των μεγάλων σε ηλικία ευκαλύπτων, που πιθανόν είναι να προκαλέσει αντιδράσεις από περιβαλλοντιστές, στο σχέδιο τονίζεται πως το ένα τρίτο από αυτούς δεν θα κοπεί και πως στα σημεία των υποχρεωτικών αποστάσεων ανάμεσα στα κτίρια θα φυτευτούν λατζιές, άγριες τριανταφυλλιές, αροδάφνες και άλλα φυτά και θάμνοι που ευδοκιμούν στο νησί.

Κάτι σημαντικό, ωστόσο, που δεν έχει ξεκαθαριστεί από τους Αιγύπτιους επενδυτές είναι τι θα γίνει με τον φωτισμό σε σχέση με τους βιότοπους των χελωνών στην περιοχή.

 



 

Κεντρική φωτογραφία: Elizabeth Lehman


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ