Τα γυαλιά ηλίου μας κάνουν πιο ελκυστικούς και μυστηριώδεις

Η Vanessa Brown, η οποία διδάσκει art and design στο πανεπιστήμιο Nottingham Trent University, στη μεγάλη Βρετανία, εξετάζει την πολιτισμική και ψυχολογική σχέση μεταξύ των γυαλιών ηλίου και του όρου cool.

 


Article featured image
Article featured image

Η Brown, αναφέρει στο New York magazine, πως η έρευνά της έδειξε πως τα γυαλιά ηλίου μπορούν να κάνουν ένα ατελές πρόσωπο να δείχνει καλύτερο.

Οι σκούροι φακοί καλύπτουν κάθε ασύμμετρη παραδοξότητα γύρω από τα μάτια και όπως τονίζει το αμερικανικό περιοδικό, επικαλούμενο άλλες επιστημονικές μελέτες, η αντίληψή για την ομορφιά ενός προσώπου σχετίζεται άμεσα με την συμμετρία του.

Επίσης, η Brown, σημειώνει πως τα γυαλιά ηλίου είναι σαν να σμιλεύουν τα πιο ήπια χαρακτηριστικά του προσώπου δίνοντας μια άλλη προοπτική.

Επιπλέον τα γυαλιά ηλίου δημιουργούν ένα μυστήριο γι΄αυτόν που τα φορά.

Συνήθως με το που θα κοιτάξουμε κάποιον στα μάτια έχουμε μια πρώτη εκτίμηση για τον χαρακτήρα του, εάν πρόκειται για έξυπνο άνθρωπο, εάν έχει αυτοπεποίθηση κτλ.

«Τα μάτια είναι μια πηγή πληροφοριών για τον άλλο. Το ανθρώπινο ον μπορεί να νιώσει ευάλωτο από μια διεισδυτική ματιά» λέει η Brown.

Όμως αποκλείοντας το βλέμμα του άλλου να έρθει σε επαφή με το δικό μας αναπόφευκτα δημιουργεί ένα κενό στην αξιολόγηση του χαρακτήρα.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει η ακαδημαϊκός και αυτός που φορά γυαλιά ηλίου αισθάνεται πιο μυστηριώδης. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που φορούσαν γυαλιά ηλίου επέδειξαν πιο εγωιστική και ανέντιμη συμπεριφορά, σε σχέση με όσους φορούσαν γυαλιά μυωπίας ή πρεσβυωπίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φορώντας γυαλιά ηλίου αισθανόμαστε και εμείς πιο μυστηριώδεις, βασιζόμενοι στην ανωνυμία που νιώθουμε ότι μας προσφέρουν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ