Όλη η Κύπρος φέτος παίζει beach tennis [για πολλούς λόγους]

Παθιασμένοι και γεμάτοι ενέργεια, η ομάδα των Seawolves15, με πρωτοστάτη τον Στυλιανό Θεοχάρους (πρόεδρο του ομίλου), εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια: να σηκώσει τον κόσμο από καναπέδες και κρεβάτια και να τον φέρει στη θάλασσα, στο παιχνίδι, στην πραγματική ζωή.

Μια ομάδα νέων ανθρώπων, χωρίς κολλήματα και αγκυλώσεις, δημιούργησαν έναν όμιλο για την κοινή τους αγάπη, το beach tennis, μέσα από το οποίο δεν θέλουν απλώς να προβάλουν ένα ακόμα άθλημα, αλλά να αλλάξουν την κοινωνία. Να ξαναθυμίσουν σε όλους μας τι σημαίνει να προσφέρεις, τι σημαίνει να δίνεις χωρίς ανταλλάγματα. Μέσα στη γενικότερη ηθική κατρακύλα και εξαθλίωση που περνά ο τόπος μας το τελευταίο διάστημα, οι SeaWolves 15 μοιάζουν σαν μια αχτίδα φωτός, μια ελπίδα ότι τίποτα δεν έχει πεθάνει ακόμα. Ότι για να γίνει καλύτερη η κοινωνία που ζούμε, πρέπει πρώτα να γίνουμε εμείς καλύτεροι άνθρωποι.

 


Article featured image
Article featured image

Από τον Αχιλλέα Ρώτα.



Τι είναι το Beach Tennis.

Είναι ένα άθλημα 30 χρονών που πρωτοξεκίνησε στην Ιταλία και είχε σκοπό να συνδυάσει τη διασκέδαση της παραλίας, τον ήλιο, τη θάλασσα, την άθληση και το παιχνίδι. Μόλις το 2008 αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης ITF και από τότε διοργανώνονται κάθε χρόνο, σε πολλές χώρες, διεθνή τουρνουά.

Παίζεται στο γήπεδο του beach volley, με πιο χαμηλό δίχτυ, 2 εναντίον 2 και δεν επιτρέπονται οι πάσες όπως στο beach volley. Αυτή είναι και η βασική διαφορά, οι υπόλοιποι κανονισμοί είναι όπως στο τένις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Η διάρκεια ενός αγώνα ξεκινά από τα 20 λεπτά και μπορεί να τραβήξει μέχρι και ενάμιση ώρα.



Είναι δύσκολο; Χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα;

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ατού του αθλήματος. Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να παίξει. Σίγουρα αν το δεις πιο επαγγελματικά, χρειάζεται μια φυσική κατάσταση, την οποία όμως αποκτάς στην πορεία. Αν θα το κάνεις για εκτόνωση και για το κέφι σου, τότε χρειάζεσαι μόνο η καλή διάθεση. Είναι ένα άθλημα που πραγματικά προσφέρεται για όλους.


Η φιλοσοφία μας είναι να φέρουμε τον κόσμο στην παραλία να αθληθεί, να περάσει καλά, να κοινωνικοποιηθεί. Να βγει επιτέλους από το σπίτι και τις οθόνες.

 




Στην Κύπρο πότε προωτοξεκίνησε, πότε έγινε γνωστό;

Τα πρώτα παιχνίδια beach tennis, ξεκίνησαν στη Λεμεσό το 2007 από τον Όμιλο Λεμεσού, αλλά μέχρι σήμερα που μιλάμε σε τόσα χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου που διαθέτει η Λεμεσός, υπάρχουν μόνο 4 γήπεδα. Είναι δύσκολο να γίνει γνωστό ένα άθλημα με τέτοια δεδομένα, ιδίως αν αναλογιστείς πώς σε παγκύπρια κατάταξη υπάρχουν εγγεγραμμένα, μόνο 60 άτομα και 3 όμιλοι σε Λάρνακα, Λεμεσό και Λευκωσία που παλεύουν μόνοι τους, βάζοντας χρήματα από τη τσέπη τους πολλές φορές.

 

Τα υφιστάμενα γήπεδα ποιος τα έφτιαξε;

Είναι δημόσια γήπεδα που είχαν άλλη λειτουργία αρχικά. Συγκεκριμένα, για τη Λεμεσό, ήταν πρωτοβουλία του ομίλου να αναδιοργανωθούν και να μπουν οι βάσεις για τη μετατροπή τους σε κατάλληλούς χώρους για beach tennis. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους των Seawolves15, να αναδιοργανώσουμε και να αναδομήσουμε εγκαταλελειμμένα γήπεδα που υπάρχουν στις παραλίες, μετατρέποντας τα σε φυτώρια ανερχόμενων beach-tennistas και όχι μόνο…



Τι εννοείς και όχι μόνο; Τι άλλο έχετε κατά νου;

Οι SeaWolves δεν ασχολούνται μόνο με το beach tennis. Η φιλοσοφία μας είναι να φέρουμε τον κόσμο στην παραλία να αθληθεί, να περάσει καλά, να κοινωνικοποιηθεί. Να βγει επιτέλους από το σπίτι και τις οθόνες. Αυτή είναι η φιλοσοφία όλων των μελών και προσωπικός στόχος.



Ποιοι είναι οι Seawolves15;

Η ιδέα των SeaWolves15, ξεκίνησε από την ανάγκη μου να βρω ανθρώπους που είχαν τα ίδια όνειρα και ιδέες με εμένα και μαζί να φτιάξουμε μια κοινότητα, έναν όμιλο που όπως ανέφερα και ποιο πάνω, θα αναλάμβανε να «σπρώξει» τον κόσμο στην άθληση και την παραλία. Βασικό μας χαρακτηριστικό είναι βέβαια το beach tennisκαι αυτό προωθούμε.

Μάζεψα αρχικά την παρέα μου και τη μύησα στον κόσμο του beach tennis και στη συνέχεια ήρθαν κι άλλοι και συνεχίζουμε δυνατά. Με λίγα λόγια λοιπόν οι Seawolves15 είναι μια συντονιστική επιτροπή με άτομα που αγαπούν το άθλημα και προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μην είναι πλέον πολυτέλεια αλλά αυτονόητο αγαθό.

 



Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, πώς το εξηγείς αυτό;

Όπως σου είπα, το συγκεκριμένο άθλημα δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη κατάρτιση για να το ξεκινήσεις. Πέραν τούτου, όμως, θεωρώ πώς ήταν η δική μας οργανωμένη προσπάθεια και το πάθος που προσέλκυσε τόσο κόσμο στον όμιλο και δεν αναφέρομαι μόνο σε απλά μέλη, αλλά και στους χορηγούς και στους υποστηρικτές και σε τόσο άλλο κόσμο που μας στηρίζει.


Υπάρχουν παραδείγματα ατόμων που τους τραβήξαμε κυριολεκτικά από άσχημες καταστάσεις, είτε ψυχολογικής φύσης, είτε σωματικής και μέσα από το συγκεκριμένο άθλημα βρήκαν ξανά όρεξη για ζωή, απέκτησαν στόχους και αγάπησαν τον εαυτό τους. Είναι πολύ σημαντικό να νοιώθεις μέρος μια ομάδας, ότι ανήκεις κάπου.


Είναι κοινή διαπίστωση πώς από την πρώτη φορά που θα έρθει κάποιος να παίξει beach tennis, δένεται αμέσως με την ομάδα και τους συμπαίχτες του και μπορεί το ίδιο βράδυ να βγουν για ποτό. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, μόνο αγάπη και πάθος για το άθλημα.



Υπάρχουν οποιοιδήποτε περιορισμοί στο να παίξει κανείς beach tennis;

Κανένας απολύτως και το εννοώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε άτομα από 16 μέχρι 60 ετών, τραπεζικούς, φοιτητές, νέους, άνεργους, επιχειρηματίες που απλώς μπούχτισαν από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και έψαχναν ένα τρόπο διαφυγής και νομίζω πώς τον βρήκαν.


Δεν υπάρχει τίποτα κερδοσκοπικό, ούτε δεύτερες αναγνώσεις στην προσπάθειά μας


Πόσα άτομα αριθμεί αυτή τη στιγμή το ο όμιλος;

Εγγεγραμμένα μέλη αριθμούμε γύρω στα 40, και υπάρχουν ακόμη τόσοι που μας ζήτησαν να εγγραφούν. Εδώ αξίζει να σημειώσω πώς δεν είναι όλα τα μέλη παίχτες του beach tennis. Πολλοί από αυτούς απλώς αγάπησαν το άθλημα και το έργο μας και θέλησαν να μας στηρίξουν με την παρουσία και τη συνδρομή τους.

Το κόστος εγγραφής είναι στα 20 ευρώ ετησίως και περιλαμβάνει την κάρτα μέλους όπου δικαιούνται έκπτωση σε διάφορα εστιατόρια, αθλητικά είδη, και άλλα μαγαζιά που συνεχώς αυξάνονται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook.

 



Πέραν όμως της αθλητικής φύσης του ομίλου, γνωρίζω ότι παράλληλα τρέχετε και ένα κοινωνικό έργο για συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την οικονομική ανέχεια.

Η άποψη μου και πιστεύω πώς αυτό μας αντιπροσωπεύει όλους, είναι πώς κάθε ένας από εμάς δικαιούται να έχει ίση μεταχείριση, ίσα δικαιώματα και μια αξιοπρεπή διαβίωση άσχετα με την οικονομική του κατάσταση και το κοινωνικό του status.


Η εξαθλίωση των τελευταίων ετών μάς έχει φέρει όλους -ή τουλάχιστον τους περισσότερους από εμάς- αντιμέτωπους με πρωτόγνωρα περιστατικά τα οποία παλαιότερα βλέπαμε μόνο στην τηλεόραση.


Οι Seawolves15 με τη σύστασή τους έθεσαν δύο βασικούς στόχους, να κάνουμε γνωστό το beach tennis στην Κύπρο και μέσα από αυτό να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε συμπολίτες μας που στάθηκαν λιγότερο τυχεροί από εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα κερδοσκοπικό, ούτε δεύτερες αναγνώσεις στην προσπάθειά μας.

 

Αντιλαμβάνομαι πώς έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στο κοινωνικό έργο της ομάδας. Ποια είναι τα πεδία προσφοράς σας;

Η αλήθεια είναι πώς όσα και να προσφέρεις ποτέ δεν είναι αρκετά, πάντα κάτι θα μείνει πίσω. Παρόλα αυτά θέσαμε προτεραιότητες και μέσα από τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε προσπαθούμε για το καλύτερο.

Μέσα στο πλαίσιο λοιπόν της κοινωνικής δράσης των Seawolves15 είναι αρχικά τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Είναι αδιανόητο το 2015 να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που να μην έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα. Δεν θα μιλήσω για προσβασιμότητα σε κτήρια και σε δρόμους γιατί είναι μεγάλη πληγή, αλλά δικαιούνται τουλάχιστον ένα τροχοκάθισμα που θα τους επιτρέπει να ζουν μεταξύ μας και όχι κλεισμένοι στο σπίτι. Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος, η αγορά τροχοκαθισμάτων.

Έπειτα είναι η συλλογή τροφίμων και ρουχισμού για οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν. Δεν σταματάμε όμως εδώ γιατί δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας, αλλά και τα ζώα που εγκαταλείπονται σε καταφύγια. Έτσι έχουμε έρθει σε επαφή με το καταφύγιο ζώων στην Παρεκκλησιά προς το παρών, για να προσφέρουμε κάποια κιλά τροφής κάθε μήνα για τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί…



Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει στην προσπάθεια σας; Τι χρειάζεστε και που μπορεί κάποιος να σας βρει;

Κυρίως χρειαζόμαστε ξηρά τροφή και ρουχισμό. Έπειτα στα τουρνουά που θα οργανώσουμε, κάτι που γίνεται από τώρα, μαζεύουμε πώματα πλαστικά για να τα παραδώσουμε και να πάρουμε τροχοκαθίσματα. Γενικότερα, όποιος θέλει και μπορεί να προσφέρει το ελάχιστο, να επικοινωνήσει μαζί μας είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω mail, είτε απευθείας σε κάποιο από τα τουρνουά για να μάθει πώς μπορεί να το κάνει.


Χτυπήσαμε αρκετές πόρτες και ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί αφού οι πλείστοι  συμμερίστηκαν το όραμά μας και δέχτηκαν να γίνουν χορηγοί αυτής της προσπάθειας.


Και πώς θα διανέμονται όλα αυτά; Μέσω κάποιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, μέσω της εκκλησίας;

Αυτό μας βασάνισε αρκετά γιατί είναι λεπτό θέμα και υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για να μην μακρηγορώ όμως θα σου πω πώς καταλήξαμε πώς είναι καλύτερο και πιο σωστό να δίνουμε ότι βοήθεια μαζεύουμε απευθείας στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, χωρίς μεσάζοντες.

Όλοι ξέρουμε άτομα που έχουν ανάγκη και δεν είναι λίγοι. Όσοι λοιπόν θέλουν να προσφέρουν κάτι, μπορούν να το κάνουν μέσω του ομίλου. Είτε αυτό σημαίνει πώς θα πάμε εμείς στα άτομα, είτε θα δώσουμε τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πάει ο καθένας απευθείας να δώσει αυτό που θέλει.

 



Πώς επιβιώνουν οι Seawolves15; Καλώς ή κακώς υπάρχουν κάποια πάγια έξοδα για να συντηρηθεί ένας όμιλος. Πώς τα βγάζετε πέρα;

Ευτυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουν κανονικά και έχουν ένα σταθερό εισόδημα. Και δεν είναι λίγες οι φορές που βάλαμε το χέρι στη τσέπη για να καλύψουμε τα έξοδα του Ομίλου. Ακόμα και για τα γήπεδα που είναι εγκαταλελειμμένα από τις Αρχές εδώ και 4 χρόνια, έχουμε αναλάβει να τα αναστυλώσουμε με δικά μας έξοδα και προσωπική εργασία.

Επειδή όμως όπως είπες τα έξοδα είναι αρκετά και εμείς ακόμη δεν βγάζουμε εκατομμύρια και δε μας βλέπω να βγάζουμε σύντομα, έπρεπε να βρούμε πηγές εσόδων για να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια μας. Χτυπήσαμε αρκετές πόρτες και ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί αφού οι πλείστοι  συμμερίστηκαν το όραμά μας και δέχτηκαν να γίνουν χορηγοί αυτής της προσπάθειας.



Πώς αξιοποιούνται τα χρήματα από τις χορηγίες;

Οι χορηγίες αφορούν διάφορα επίπεδα και δεν είναι μόνο χρήματα. Μια εταιρεία θα μας ετοιμάσει τις στολές για τη βασική ομάδα, άλλη εταιρεία θα αγοράσει τον εξοπλισμό για να μπορεί κάποιος να παίξει, που είναι ιδιαίτερα ακριβός, κυρίως οι ρακέτες.

Κάτι που θα ήθελα να τονίσω εδώ, είναι πώς όποιος θέλει να έρθει για να παίξει και σκέφτεται ότι δεν έχει τα κατάλληλα εφόδια, ο όμιλος διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, τον οποίο κάποιος μπορεί να δανειστεί και μετά να τον επιστρέψει. Δεν χρειάζεται να αγοράσει τίποτα.

Επίσης οι χορηγοί μας φροντίζουν και για τη διοργάνωση των τουρνουά. Νερό, φρούτα, μουσική. Αυτά όλα και πολλά άλλα τα χρωστάμε σε κάποιους ανθρώπους που μας άκουσαν και θέλησαν να μας στηρίξουν με όσα μέσα διέθεταν. Και τους ευχαριστώ προσωπικά για αυτό. Συγκεκριμένα, την εταιρεία XM που είναι και ο βασικός χορηγός μας, το Chaplin’sBar, ενώ άλλοι υποστηρικτές είναι το Tube Molecular Bar, το The Copy Shop και το Gon’ Fun Energy Drink, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν ποτά την ημέρα του τουρνουά.


Υπάρχει λανθασμένα η άποψη ότι το beach tennisείναι καλοκαιρινό άθλημα, αυτό δεν ισχύει. Είναι ένα σπορ που παίζεται ολόχρονα και ειδικά στην Κύπρο που οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες.


Ανέφερες αρκετές φορές το τουρνουά που ετοιμάζετε. Δώσε μας λίγες πληροφορίες για αυτή την εκδήλωση.

Είναι το πρώτο επίσημο τουρνουά του ομίλου, και θα γίνει στις 10 Μαΐου 2015, στα γήπεδα του ΚΟΤ στο Δασούδι. Θα ξεκινήσουμε το πρωί, στις 9.00, ενώ μέχρι τις 10.00 θα κάνουμε γυμναστικές ασκήσεις με έμπειρο γυμναστή, στις οποίες όλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε με το αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο θα χωρίζεται σε κατηγορίες (αρχάριοι, ερασιτέχνες, επαγγελματίες). Όποιος θέλει να συμμετάσχει πρέπει να δηλώσει συμμετοχή, άσχετα με το αν είναι μέλος ή όχι. Μετά το τέλος θα υπάρξουν βραβεύσεις και διακρίσεις.

 



Το καλύτερο κομμάτι όμως είναι το playersafterparty που θα ακολουθήσει. Μουσική, ποτό, και διασκέδαση πάνω στην άμμο. Μια ιδέα που πήραμε από το αντίστοιχο ιταλικό τουρνουά.

Να σημειωθεί πώς θα προσφέρονται δωρεάν νερό και φρούτα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 



Μαζί μας ήταν και κάποια μέλη της ομάδας που πρώτη φορά έρχονταν σε επαφή με το άθλημα. Ο Αντρέας, ο Γιώργος και ο Πέτρος παρόλο που δεν είχαν καμία σχέση με το άθλημα, δοκίμασαν πρώτη φορά το beach tennis και, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά, ερωτεύτηκαν.



Μας το περιέγραφαν με τόσο ενθουσιασμό και χαρά, σαν μικρά παιδιά που έτρωγαν για πρώτη φορά παγωτό. «Είναι λες και γίναμε ξανά 8 χρονών και βγαίνουμε στις αλάνες της γειτονιάς να παίξουμε μπάλα, βώλους και κρυφτό μετά το σχολείο, τόσο όμορφο συναίσθημα σου προκαλεί. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ούτε οπαδισμός, ούτε κανένα από τα στοιχεία που κυριαρχούν σε άλλα αθλήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Αυτά τα έχουμε σιχαθεί, ψάχναμε όλοι νομίζω κάτι διαφορετικό, κάτι αγνό και το βρήκαμε…».

Όπως αναφέρει ο Στυλιανός, έχουν έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς για να συμβάλουν και να στηρίξουν την προσπάθεια. «Κάποιοι ήταν θετικοί και έδειξαν ενδιαφέρον, άλλοι πάλι μας έχουν στην αναμονή, είναι όμως και το αγκάθι της γραφειοκρατίας που μας έχει στερήσει πολύτιμο χρόνο και τα περιθώρια στενεύουν για να είναι έτοιμα τα γήπεδα πριν το καλοκαίρι».

 



Πότε αρχίζει η σεζόν για τους αγώνες beach tennis;

Υπάρχει λανθασμένα η άποψη ότι το beach tennisείναι καλοκαιρινό άθλημα, αυτό δεν ισχύει. Είναι ένα σπορ που παίζεται ολόχρονα και ειδικά στην Κύπρο που οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες. Σκοπός μας είναι φέτος να μην σταματήσουμε τους αγώνες τον Αύγουστο αλλά να το τραβήξουμε σερί μέχρι τον επόμενο…

 



Με τις άλλες πόλεις τι γίνεται, υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον;

Η Λάρνακα διαθέτει εδώ και κάποια χρόνια γήπεδα και στη Λευκωσία πέρσι ιδρύθηκε ένας αντίστοιχος όμιλος ο οποίος προπονείται σε γήπεδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο στο Πανεπιστήμιο και η επιβίωση τους είναι πολύ δύσκολη. Διατηρούμε όμως επαφές και είναι στα πλάνα μας να διοργανώσουμε κοινές εξορμήσεις για αγώνες.

 

Σκέφτεστε να αναπτύξετε συνεργασίες με αντίστοιχους ομίλους του εξωτερικού για να γίνει όλο αυτό πιο μεγάλο και δυνατό;

Αυτό είναι κάτι που ήδη έχουμε τροχιοδρομήσει. Είμαστε σε επαφή με ομίλους της Ευρώπης για να οργανώσουμε εκδρομές και αγώνες μεταξύ μας, με σκοπό την κοινωνικοποίηση του ομίλου.

Ο αθλητισμός έχει πολλές θετικές παραμέτρους και η κοινωνία και το κράτος πρέπει να το αντιληφθούν. Ο τόπος μας έπρεπε να είναι βασικός προορισμός αθλητικού τουρισμού για την Ευρώπη όχι εναλλακτική λύση.

 



Επικοινωνία για εγγραφές και πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του ομίλου στο Facebook: www.facebook.com/seawolves15

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ