Politico: Οι 12 άνθρωποι που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή

Από τους δολοφόνους του Καποδίστρια, έως τον Αντρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και την τρόικα, η Ιστορία αποδεικνύει ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα οφείλεται σε χειρισμούς καταστάσεων ακόμα και στο μακρινό παρελθόν, λέει το περιοδικό.

 


Article featured image
Article featured image

Μια αναλυτική, ιστορική προσέγγιση της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, επιχειρεί το περιοδικό Politico, που δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες ακόμα και στον Ουίνστον Τσώρτσιλ και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ενώ καταλήγει στις 12 «προσωπικότητες» που κατέστρεψαν την Ελλάδα.



1. Κωνσταντής και Γεώργιος Μαυρομιχάλης (πέθαναν το 1831)



Οι δολοφόνοι του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, βύθισαν τη χώρα στο χάος και οδήγησαν τις ευρωπαϊκές προστάτιδες δυνάμεις να επιβάλλουν έναν ξένο βασιλιά, τον Βαυαρό Όθωνα, δίνοντας στη χώρα μια πρώτη γεύση «γερμανικής ηγεμονίας». 

 

2. Ουίνστον Τσώρτσιλ (1874–1965)



Το 1944, οι αριστεροί επαναστάτες της Ελλάδας, κατόρθωσαν να διώξουν τους Ναζί, μετά από τριάμιση χρόνια γερμανικής Κατοχής. Αυτό που δεν ήξεραν τότε ήταν ότι ο Τσώρτσιλ και ο Στάλιν είχαν ήδη μοιράσει τις χώρες που θα ασκούσαν επιρροή έκτοτε, τοποθετώντας την Ελλάδα στην σφαίρα της Βρετανία. Για το γεγονός φέρει ευθύνη βέβαια και ο Ρώσος κομμουνιστής, όμως ο Τσώρτσιλ και η απόφασή του να επιβάλει εκ νέου τον αντιδημοφιλή μονάρχη και να αποκλείσει τους νικητές του πολέμου από τον στρατό της χώρας οδήγησε τελικά τους Έλληνες στον εμφύλιο.

 

3. Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος (1940–)



Αν και από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ο τέως δεν παίζει κανέναν ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, προκάλεσε αρκετή ζημιά όσο ήταν στο θρόνο, από το 1964 έως το 1967. Οι κινήσεις του σχετικά με τον Γεώργιο Παπανδρέου οδήγησαν τελικά στην επιβολή της Χούντας το 1967.

 

4. Γεώργιος Παπαδόπουλος (1919–1999)



Ο πρωτοστάτης της στρατιωτικής Χούντας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το 1967, έμεινε στην εξουσία σχεδόν σε όλη την Επταετία και τελικά πέθανε στη φυλακή. Οι ατάκες που χρησιμοποιούσε, ότι είναι ο γιατρός που θα θεραπεύσει τον ασθενή, ακούστηκαν και πάλι στην Ελλάδα όταν το 2009 χτύπησε η κρίση. 

 

5. Ανδρέας Παπανδρέου (1919–1996)



Ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τη Μεταπολίτευση και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ελληνική πολιτική και οικονομία. Εισήγαγε κοινωνικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ γέμισε το Δημόσιο με υποστηρικτές του σοσιαλιστικού του κόμματος, του ΠΑΣΟΚ. Ενώ «σήκωσε» πολλούς Ελληνες στη μεσαία τάξη, αυτή η επιτυχία έγινε εις βάρος των δημόσιων οικονομικών και του χρέους. Ενώ ξεσπούσαν σκάνδαλα διαφθοράς στο τέλος της δεκαετίας του 1980, ο Παπανδρέου έκανε το δικό του σόου, με το να παντρευτεί την αεροσυνοδό ερωμένη του. 

 

6. Κώστας Καραμανλής (1956–)



Όπως αρκετοί Έλληνες πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής έγινε ηγέτης της χώρας με τη δύναμη του ονόματός του και γιατί υποσχέθηκε την «επανίδρυση του κράτους». Αλλά, στα πέντε χρόνια της πρωθυπουργίας του (2004–2009), πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν και η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών. Αν είχε περάσει λιγότερο χρόνο μπροστά στο Playstation, όπως φημολογείται, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Η εκτίναξη του δημοσίου χρέους στα ύψη στα χρόνια της πρωθυπουργίας του και αμέσως μετά, ήταν που ανάγκασε την επόμενη κυβέρνηση να αναζητήσει πρόγραμμα διάσωσης. 

 

7. Γιώργος Παπανδρέου (1952–)



Όπως ο πατέρας του και ο παππούς του πριν από αυτόν, ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός της χώρας τον Οκτώβρη του 2009, υποσχόμενος πως «λεφτά υπάρχουν», παρά το ότι γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας. Καθώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση, ο Παπανδρέου ζήτησε πακέτο διάσωσης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έξι μήνες μετά. Παρά την δυσπιστία των Ελλήνων, ο πρώην ηγέτης της χώρας επιχείρησε πολιτικό comeback στις εκλογές του 2015, όπου πρότεινε πρόγραμμα αντι-λιτότητας. 

 

8. Ακης Τσοχατζόπουλος (1939–)



Αν ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατόρθωνε να γίνει πρωθυπουργός της χώρας το 1996. Το 2013 το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια για μίζα 55 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ήταν υπουργός Αμυνας της χώρας. Η γυναίκα του, η πρώην γυναίκα του, η κόρη του, ο ξάδερφός του και συνεργάτες του καταδικάστηκαν επίσης για το σκάνδαλο. 

 

9. Ελληνες ολιγάρχες



Είναι αυτοί που έμειναν αλώβητοι από την ελληνική κρίση και συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιο πλούτο. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια κληρονομική νόσος που απορρέει και από τα συνεχιζόμενα συμφέροντά τους στους τομείς της ναυτιλίας, επικοινωνίας, τραπεζών, κατασκευών και δημόσιων έργων. Αυτή η κλίκα των ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών χρησιμοποίησε τις πολιτικές διασυνδέσεις της με τις συντηρητικές και σοσιαλιστικές πρώην κυβερνήσεις για να κερδίσει τις συμβάσεις και να περιορίσει την ελληνική αγορά. Ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει υπό τον έλεγχο του κράτους. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες, αν και μερικά πράγματα είναι πιο εύκολα στα λόγια παρά στις πράξεις.

 

10. Πέτρος Κωστόπουλος (1954–)



Ο επιχειρηματίας και «φανταχτερός» εκδότης κέρδισε δόξα την δεκαετία του 1990, εισάγοντας μια σειρά lifestyle περιοδικών που υποτίθεται ότι θα έσπαγαν τα ταμπού και θα έκαναν την Αθήνα «δυτική» πρωτεύουσα. Το μήνυμα ανάμεσα στις γραμμές των κειμένων του όμως ήταν εκείνο του άκρατου καταναλωτισμού. Πολλαπλές πιστωτικές κάρτες, Καγιέν, διακοπές για σκι, υπερβολικά δάνεια και ιδιωτικές πισίνες, που όλα έγιναν ακόμα πιο εύκολα μετά το ευρώ, το 2001.

 

11. Νίκος Μιχαλολιάκος (1957–)



Σχετικά άγνωστος μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο ηγέτης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής κεφαλαιοποίησε την ελληνική κρίση με θέσεις στη Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωκοινοβούλιο. Αν και είχε μια ιδιώτυπη ασυλία, έως την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύντομα θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

 

12. Τρόικα



Η τρόικα, που αποτελείται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, φέρει βαρύτατες ευθύνες για το σημερινό χάλι στην Ελλάδα. Τα προγράμματα που εφάρμοσε, βασισμένα σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, επέβαλαν σκληρή λιτότητα στον ελληνικό λαό και ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος οδηγώντας τους ανθρώπους στην ανεργία και στη φτώχεια, ενώ δεκάδες χιλιάδες έμειναν χωρίς ιατρική περίθαλψη. 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ