Τα αξιοθέατα της Λευκωσίας [12 σημεία που επισκέπτονται ντόπιοι και ξένοι]

Η πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα της μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών Trivago, έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη στις προτιμήσεις των τουριστών που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει λογικά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, αφού αν δεν υπάρχει θάλασσα σε μια πόλη ενός σχετικά μικρού νησιού όπως η Κύπρος, τι άλλο μπορεί να σου προσφέρει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού η Λευκωσία είναι ένα ανοιχτό μουσείο και έχει πολλά να δείξει, τόσο σε ντόπιους όσο και στους τουρίστες αυτούς που επιλέγουν τελικά να την επισκεφτούν.

Αν ζεις στη Λευκωσία λοιπόν και δεν επισκέφτηκες τα 12 πιο κάτω σημεία, τότε πάρε μολύβι και χαρτί και άρχισε να σημειώνεις.

 

Μεσαιωνικά Ενετικά Τείχη

Τα πρώτα τείχη που περιέβαλαν τη Λευκωσία στο 14ο αιώνα φτιάχτηκαν από τους Φράγκους και κάλυπταν μεγαλύτερη έκταση από ότι τα μεταγενέστερα Ενετικά τείχη του 16ου αιώνα που περιβάλουν την παλιά πόλη μέχρι και σήμερα. Όταν οι Ενετοί κατέλαβαν την Κύπρο, αποφάσισαν να κατεδαφίσουν τα Φράγκικα Τείχη επειδή ήταν παλιά και δεν μπορούσαν να προστατέψουν αρκετά την πόλη από νέα όπλα όπως το πυροβολικό. Τα Φράγκικα Τείχη ήταν επίσης πολύ μεγάλα για να τα επανδρώσει ο Ενετικός στρατός και πολύ κοντά στους λόφους ανατολικά και νοτιοανατολικά της πόλης.

Τα κυκλικά τείχη που έφτιαξαν οι Ενετοί ενισχύθηκαν από έντεκα προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς και προστατεύονται από 80 μέτρα πλάτους τάφρο. Χτίστηκαν από τούβλα πυλού, με το κάτω μέρος να έχει αντιτείχισμα από πέτρες. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Λευκωσία, επισκεύασαν τα τείχη και κάλυψαν το πάνω μέρος τους με πέτρες. Η τάφρος γύρω από τα τείχη σήμερα έχει διάφορες χρήσεις, σαν γήπεδο αθλητισμού, δημόσιος κήπος, έκθεση γλυπτικής ανοιχτού χώρου, χώροι στάθμευσης κλπ.

 

Πύλη Αμμοχώστου

Η Πύλη Αμμοχώστου, η πιο σπουδαία από τις πύλες της Ενετικής Λευκωσίας, άνοιγε στο δρόμο που οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι του νησιού, στην Αμμόχωστο, από όπου πήρε και το όνομα της. Αρχικά ήταν γνωστή σαν Πόρτα Τζουλιάνα προς τιμήν του Giulio Savorgnano, του μηχανικού που σχεδίασε και έχτισε τα Ενετικά τείχη στον 16ο αιώνα.

Η πύλη έχει μια εντυπωσιακή πρόσοψη και αποτελείται από ένα αψιδωτό πέρασμα με ένα δωμάτιο με θόλο, διαμέτρου 10,97 μέτρα, στο εσωτερικό. Και στις δύο πλευρές του περάσματος υπάρχουν ορθογώνια δωμάτια για τους φρουρούς. Η Πύλη σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

Τηλ: 22797660

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-13:00 & 16:00-19:00, Μάϊο-Σεπτέμβριο: 10:00-13:00 & 17:00-20:00

Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο

Τιμή Εισόδου: Δωρεάν

 

Πύλη Πάφου

 Η Πύλη Πάφου ήταν μια από τις τρεις εισόδους στα τείχη που έχτισαν οι Ενετοί γύρω από την πόλη της Λευκωσίας. Ο δρόμος που άρχιζε ακριβώς έξω από την πύλη οδηγούσε νοτιοδυτικά προς την Πάφο, απ’ όπου πήρε και το όνομα της. Ήταν επίσης γνωστή και σαν πύλη του San Domenico, επειδή αντικατέστησε μια παλαιότερη πύλη των Φράγκικων τειχών, που λεγόταν ‘Porta di San Domenico’ από το Αβαείο του San Domenico που βρισκόταν εκεί κοντά. Η πύλη είναι πολύ απλά ένα άνοιγμα στον τοίχο με θολωτή σκεπή. Κατά τη διάρκεια της Βρετανικής κατοχής το 1878, μέρος των τειχών μεταξύ της Πύλης και του Προμαχώνα Bastion κατεδαφίστηκε για να γίνει ένα νέο άνοιγμα. Ο Αστυνομικός Σταθμός Πύλης Πάφου βρίσκεται ακριβώς πάνω από την αρχική πύλη.

Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο

 

Λαϊκή Γειτονιά

Στην περιοχή αυτή έχουν αποκατασταθεί σπίτια που αποτελούν τυπικά δείγματα παραδοσιακής κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής, και τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα ως εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και εργαστήρια τέχνης.

 

Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο

Η Παλιά Αρχιεπισκοπή, ένα διώροφο κτήριο του 18ου αιώνα στην καρδιά της Λευκωσίας, αποτελεί θρησκευτικό, εθνικό και πολιτικό μνημείο και είναι στενά συνδεδεμένη με τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η νέα Αρχιεπισκοπή, ένα διώροφο κτήριο της Νεο-Βυζαντινής περιόδου που στεγάζει τα γραφεία της αρχιεπισκοπής και την κατοικία του Αρχιεπισκόπου. Χτίστηκε μεταξύ του 1956 και 1960, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ΙΙΙ και φιλοξενεί επίσης το Βυζαντινό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής. Από την ημέρα ολοκλήρωσης της Νέας Αρχιεπισκοπής το κτήριο της παλιάς Αρχιεπισκοπής μετατράπηκε σε μουσείο Λαϊκής Τέχνης και σε Μουσείο Αγώνος.

Τηλ:22554600

Διεύθυνση: Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Λευκωσία

Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο

 

Χαμάμ Ομεριέ

Το Χαμάμ Ομεριέ είναι ένα αληθινό παράδειγμα του πλούσιου πολιτισμού και της ποικιλομορφίας της Κύπρου, ένα πέτρινο έργο έμπνευσης, αλλά και αίσθησης ελευθερίας και ευελιξίας.

Η ιστορία της περιοχής χρονολογείται από το 14ο αιώνα, όταν ανεγέρθηκε ως Αυγουστιανή εκκλησία της Παναγίας. Πετρο-χτισμένη, με τους μικρούς θόλους, τοποθετείται χρονολογικά περίπου στα χρόνια της Φραγκικής και της Ενετικής αυτοκρατορίας, περίπου την ίδια περίοδο όταν η πόλη απέκτησε τα Eνετικά της τείχη.

Το 1571, ο Μουσταφάς Πασάς μετέτρεψε την εκκλησία σε μουσουλμανικό τέμενος, θεωρώντας ότι αυτό το ιδιαίτερο σημείο ήταν εκεί που ο προφήτης Ομέρ ξεκουράστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λευκωσία.

Το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού κτηρίου καταστράφηκε από το Οθωμανικό πυροβολικό, αν και η πόρτα της κύριας εισόδου ανήκει ακόμα στο κτήριο της Φραγκοκρατίας του 14ου αιώνα, ενώ μπορεί να δει κανείς τα υπολείμματα μιας πιο πρόσφατης φάσης αναγέννησης στη βορειοανατολική πλευρά του μνημείου.

Το 2003, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το κοινοτικό πρόγραμμα UNDP/UNOPS, «Συνεργασία για το Μέλλον», σε συνεργασία με το δήμο της Λευκωσίας και το Κύριο Πρόγραμμα Λευκωσίας για να αναπαλαιώσει το Χαμάμ Ομεριέ, αναζωογονώντας έτσι το πνεύμα του και να κρατήσει την ιστορικότητά του.

 

Αρχοντικό της Αξιοθέας

Το αρχοντικό Αξιοθέα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, κοντά στην Πράσινη Γραμμή και πήρε το όνομα του από το δρόμο στον οποίο βρίσκεται. Το διώροφο κτήριο χτίστηκε σε σχήμα Π με έναν προσανατολισμό βόρειο-νότιο και αρχικά καταλάμβανε περισσότερο χώρο. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του σπιτιού και οδηγεί στην εσωτερική αυλή. Στα δυτικά και νότια υπάρχει ένα είδος προστώου που καθορίζεται από μια σειρά αψίδων που χωρίζει την αυλή από τα δωμάτια που την περικλείουν. Υπάρχουν τρεις μεγάλες αίθουσες, δύο μικρότερα δωμάτια και δύο βοηθητικά δωμάτια στο ισόγειο. Στον πάνω όροφο υπάρχουν ακόμα τρεις μεγάλες αίθουσες και δύο μικρότερα δωμάτια.

Σήμερα το «Αρχοντικό της Αξιοθέας» εξυπηρετεί σαν χώρος για πολιτιστικές δραστηριότητες, εκθέσεις και λογοτεχνικά σεμινάρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τηλ: 22434801.

Διεύθυνση: Οδός Αξιοθέας 9, Λευκωσία

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00-14:30, Πέμπτη: 15:00-18:00 (εκτός Ιούλιο & Αύγουστο), Σάββατο & Κυριακή: κλειστό

Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: culture@ucy.ac.cy

 

Άγαλμα Ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας συμβολίζει τον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία από τη Βρετανία

 

Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας

Το νεοκλασικό κτίριο, πάνω στον προμαχώνα Ντ' Αβίλα, με την υπέροχη θέα προς την εκτός των τειχών Λευκωσία, στεγάζει το δημαρχείο Λευκωσίας από το 1944. Κτίστηκε το 1930 και αρχικά χρησιμοποιείτο ως οικογενειακό καμπαρέ με την επωνυμία «Λούνα Παρκ». Στη συνέχεια φιλοξένησε τα γραφεία του ΑΠΟΕΛ και έπειτα έγινε το κέντρο εξουσίας της πρωτεύουσας.

 

Παγκύπριο Γυμνάσιο

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 1812 από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό σε μια εποχή που η Κύπρος ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή. Είναι το αρχαιότερο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε λειτουργία στο νησί.

Αρχικά λειτούργησε ως γυμνάσιο και ονομαζόταν Ελληνική Σχολή. Το 1893 το σχολείο αναβαθμίσθηκε με την δημιουργία λυκείου, και άλλαξε το όνομά του το 1896 σε Παγκύπριο Γυμνάσιο.

 

Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Περιγραφή και Διαστάσεις Αίθουσας Εκδηλώσεων Το Δημοτικό Κέντρο Συγχρόνων Κοινοτικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών που δημιουργήθηκε για να στεγάζει τα κοινωνικά προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας, είναι ένα ιστορικό κτίριο στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου, το οποίο έχει συντηρηθεί και διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να προσφέρει ποιοτικά κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα στους Δημότες. Το κτήριο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, στα πρώτα χρόνια της Βρετανικής Αποικιοκρατίας και ήταν στρατώνας. Πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα με όλες τις διευκολύνσεις, όπως προσβασιμότητα, κλιματισμό, αίθουσες εκδηλώσεων, μεγάλο προαύλιο και κήπο, χωρίς να αλλοιώνεται η ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του, αποδεικνύοντας ότι το παλιό μπορεί να συμβιώσει με το σύγχρονο. Ο χώρος διαθέτει μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με παρκέ, παραδοσιακή οροφή με ξύλινες δοκούς και σκηνή, στην οποία φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις. Τα πολλά παράθυρα κατά μήκος της αίθουσας προσφέρουν πλούσιο φυσικό φωτισμό και εξαιρετική θέα προς την τάφρο Καράφα και τα ιστορικά τείχη. Ενώ, από τις πόρτες διακρίνονται οι καταπράσινοι κήποι του κτηρίου. Η αίθουσα είναι κατάλληλη και για εκθέσεις. Το κτήριο διαθέτει επίσης στεγασμένο και ακάλυπτο μακρόστενο προαύλιο, με τετράγωνα ανοίγματα, κατάλληλα για την τοποθέτηση τραπεζιών. Το δάπεδο του προαύλιου, είναι κατασκευασμένο από μπετόν πλιντό, ξύλινες σανίδες (decking), ενώ περιβάλλεται από γρασίδι και πλούσια βλάστηση (φοίνικες, ελιές, λεμονιές, τριανταφυλλιές κλπ.). Έχει, επίσης, αποκατασταθεί μία πέτρινη δεξαμενή.

Πληροφορίες: Ρούλα Γεωργοπούλου Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία

Τηλ. 22797850, 22797860

Email: polidinamo@nicosiamunicipality.org.cy

 

Υδραγωγείο

Βρίσκεται περίπου απέναντι από το άγαλμα της Ελευθερίας και πολύ κοντά στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και την Πύλη Αμμοχώστου.



Πηγή: www.nicosia.org.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ