Οι γυναικείες φυλές της κυπριακής παραλίας

Γράφει η Σέρσι Λ. 

Εικονογράφηση: Αναστασία Ερωτοκρίτου

 

Το σούκου μας βρήκε και πάλι στα παράλια, να εμπνεόμαστε απ’ τις διάφορες φιγούρες που βρίσκονται εκεί και να ψάχνουμε αυτές που ξεχωρίζουν. Μετά την καταγραφή των αντρικών φυλών στις κυπριακές παραλίες, επανερχόμαστε –καλοπροαίρετα πάντα- με τις γυναικείες υπάρξεις που κοσμούν τις αμμώδεις επιφάνειες μπροστά στο κύμα. 


Article featured image
Article featured image

«Ωωω! Κοιτάξτε πόσο κουλ είμαι!»

Σε είδαμε όλοι χρυσή μου, μπορείς να κάτσεις τώρα. H cool & deadly της παραλίας, που έχει την εντύπωση πως η κάθοδός της στην ακτή, σημαίνει πως ακόμα και τα ψάρια οφείλουν να βγουν έξω απ’ το νερό για να θαυμάσουν την ύπαρξή της. Ποζάτη και γατούλα, αγαπάει τα faux bijoux που βγάζουν μάτι και έχει έντονη προτίμηση στους υπερμεγέθεις σκελετούς γυαλιών, αυτούς  που κρύβουν ολόκληρο το φρύδι, το μάγουλο και τα αυτιά μην σου πω. Δεν θα δείτε ποτέ το μαλλί της βρεγμένο ακόμα κι αν έχει προηγηθεί μακροβούτι, γιατί –δεν ξέρουμε πως το κάνει- οφείλει και πρέπει και θέλει και τα καταφέρνει να διατηρεί το κτένισμα του κομμωτηρίου που έχει προηγηθεί της άφιξής της. Τα νυχάκια είναι καλοβαμμένα, το μαύρισμα ομοιόμορφο, τα αξεσουάρ μονόχρωμα μ’ ένα σπλας από ότι παίζει στην μόδα φέτος. Γκόμενο δεν συνηθίζει να κουβαλάει μαζί της, της χαλάει το ιμαζτ, παρόλα αυτά αν παίζει κάτι στην ζωή της μπορεί να το βγάλει βόλτα γιατί θα την εξυπηρετήσει στις φωτογραφικές πόζες ένας-παπαράτσι-απέναντί-μου. Ο καλύτερός της φίλος, εκτός απ’ τον παχουλούτσικο γκέι που δεν ξεκολλάει απ’ το πλευρό της, είναι η beach bag της που -μα τον Θεό δεν ξέρουμε τι κουβαλάει εκεί μέσα- είναι μεγαλύτερη κι από σακ βουαγιάζ που ετοιμάζεις για διμηνιαίο ταξίδι στην Αυστραλία στους συγγενείς σου. Το όνειρό της είναι να κερδίσει στο The Voice, ή στο Master Chef, ή κάπου, οπουδήποτε, που η φήμη της θα ξανοιχτεί και θα απλώσει τα πλοκάμια της πέραν του παραλιακού μετώπου της ταπεινής Λεμεσού. Της ευχόμαστε καλές επιτυχίες. 


Έχει την εντύπωση πως ακόμα και τα ψάρια οφείλουν να βγουν έξω απ’ το νερό για να θαυμάσουν την ύπαρξή της.


 

«Θα ‘θελα να ‘μουν MILF αλλά τα μούλικα κάνουν φασαρία»  

Τον ερωτεύτηκε, τον παντρεύτηκε, τον σπίτωσε, του πλένει τα ασπρόρουχα και μαζεύει τις κάλτσες του απ’ το σαλόνι και επιπλέον μεγαλώνει τα ρεμάλια-αγγέλους καρπούς του έρωτά τους. Είναι η πιο ταλαιπωρημένη ύπαρξη σε ξηρά και θάλασσα γιατί, εποχές που διανύουμε, οφείλει να είναι και μάνα και επαγγελματίας και σύζυγος και οικοκυρά και ότι βάλει ο νους σου. Στην παραλία θα την δεις να κατεβαίνει με τον καταφορτωμένο με τα οικογενειακά συμπράγκαλα σύζυγό της, να αμολάει τα μούλικα στην άμμο και επειδή αυτά δεν συντονίζονται και της σπάζουν τα νεύρα αυτή να φωνάζει και να ωρύεται με αποτέλεσμα να σπάζει κι αυτή τα δικά μας. Είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και αποφοίτησε μάλιστα με άριστα αλλά αυτή τη στιγμή προτεραιότητά της είναι να βγάλει το κεράσι που έσταξε στην μπλούζα και να βρει δέκα λεπτά να πεταχτεί στην αισθητικό να της βγάλει το φρύδι που άρχισε να μοιάζει με του Καραμανλή. Το μαγιό της είναι απόκτημα της περασμένης σεζόν -δεν είχε ώρα να πάει να πάρει καινούριο- και σε όλες τις τσάντες –και τις δέκα που κουβαλάει- φιγουράρουν πάνω οι Peppa Pig, Pokemon, Superman, Hello Kitty! και η Hannah Montana κατά κόσμον Miley Cyrus, πριν αρχίσει να μοιάζει με φτηνή πόρνη σε σοκάκι του Άμστερνταμ. Το μόνο που εύχεται την δεδομένη στιγμή που βρίσκεται εκεί μπροστά σου, είναι η μικρή Μαρία να σταματήσει να κλαίει άνευ λόγου και αιτίας, ο Γιώργος να βάλει τα δυνατά του και να μην πνίξει το παιδί της σουηδέζας δίπλα και η Ελένη να σταματήσει να ρωτάει πότε θα φύγουν. Αντί να την αγριοκοιτάξεις την ώρα που φωνάζει σε ένα απ’ τα μούλικα, προσπάθησε να ανταλλάξεις ένα βλέμμα συμπόνιας, το έχει πολλή ανάγκη. 

 

Μην μου μιλάτε, μην με κοιτάτε, μην αναπνέετε δίπλα μου

Το γεγονός ότι τις Κυριακές η ‘κοπέλα’ της παίρνει άδεια και δεν είναι εκεί δίπλα να εξυπηρετεί την κάθε της ανάγκη και παραλογισμό, την εξοργίζει ακόμα περισσότερο κι απ' το γεγονός ότι έκλεισε το αγαπημένο της επώνυμο κατάστημα, αυτό με τα μονογράμματα, στην Στασικράτους. Δεν πάει θάλασσα για να μαυρίσει, κάνει σολάριουμ απ’ τον Μάρτιο εξάλλου, αλλά για να… ηρεμήσει απ’ τους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής της. Αν θεωρείς πως τα πέντε κοσμικά events στα οποία έχει να παρευρεθεί μες την βδομάδα δεν είναι κουραστικά, πλανέσαι πλάνην οικτρά. Παρόλο που μαζεύεται σε παραλίες που δεν συχνάζει πολύς κόσμος, τα κρεβατάκια είναι σε απόσταση ασφαλείας το ένα απ’ το άλλο και υπάρχουν –οπωσδήποτε- γκαρσόνια που είναι έτοιμα να σε εξυπηρετήσουν χωρίς να τα φωνάξεις [αρκεί να το σκεφτείς κι έρχεται η παραγγελία] η άηχη παρουσία της προκαλεί ηχορύπανση. Αυτό οφείλεται στην 90s τηλεοπτική φιγούρα που διαθέτει, που φέρνει σε Μπρουκ Λόγκαν Φόρεστερ μιας άλλης εποχής. Ξινομούρα, φτιαγμένη απ’ την μούρη μέχρι τον πισινό, δεν μιλά, δεν λαλά και δεν κουνιέται απ’ την ξαπλώστρα δεν πα να σηκωθεί τσουνάμι να πλακώσει τον κόλπο ολόκληρο. Ο λόγος που βρίσκεται εκεί, στην χωριάτικη κυπριακή παραλία, είναι επειδή δεν ευκαιρούσε η παρέα της για Μύκονο το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο. Μην τολμήσεις να την σχολιάσεις με την φίλη σου και να γελάσετε γιατί θα βγάλει το νύχι απέξω. Τώρα, αν είσαι τεκνό μεταξύ 22-34 μπορείς να κάνεις την κίνησή σου, ο άντρας της αύριο κατεβαίνει στο χαικλέ ξενοδοχείο που βρίσκεται πίσω απ’ την παραλία και να σου πω την αλήθεια, δεν θα τον πολυνοιάξει κιόλας, χάρη θα του κάνεις.


Ο λόγος που βρίσκεται εκεί, στην χωριάτικη κυπριακή παραλία, είναι επειδή δεν ευκαιρούσε η παρέα της για Μύκονο. 


 

«Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή μωρό μου»

Ξέρει να σου απαγγείλει όλα τα αμπελοφιλοσοφικά αποφθέγματα απ’ τα βιβλιαράκια που βρίσκονται στα ταμεία των βιβλιοπωλείων και τα παίρνεις με 3,99€. Φοράει μπαντανά, ριχτό παντελόνι ή μακρύ φουστάνι, θέλει να θυμίζει παιδί των λουλουδιών αλλά δεν τα καταφέρνει κάθε φορά γιατί φοβάται τις μέλισσες. Κουβαλάει μαζί της παγουράκι με κρύο τσάι από βότανα που μάζεψε η ίδια σε μία εξόρμηση με φίλους την περασμένη βδομάδα και η μεγάλη της απορία είναι γιατί δεν επιτρέπεται να κολυμπάμε γυμνοί και να απολαμβάνουμε το σώμα μας. Βγαίνει με ένα τύπο που θυμίζει κάτι μεταξύ hipster και τους θειού της του Κότσιου, ο οποίος την συνοδεύει απολαμβάνοντας μαζί της το ευχάριστο και ειδυλλιακό τοπία που τόσο απλόχερα μας χάρισε η φύση. Χαιρετούν τα πουλιά, χαιρετούν τα παιδιά, μαζεύουν τα σκουπιδάκια που κάποιοι άξεστοι έριξαν στην άμμο. Πριν έρθουν κάπνισαν λίγο χόρτο, γι’ αυτό είναι περισσότερο ζεν απ’ το κανονικό. Αν τους κάνεις την χάρη και τους αδειάσεις την γωνιά μπορεί και να απολαύσουν ακόμα ένα εκεί στον βράχο απάνω, να τους χτυπάνε τα κύματα τα πόδια και να φτερουγίζουν τα πουλιά πάνω απ’ το κεφάλι τους. Peace. 

* Όλοι οι πιο πάνω χαρακτήρες είναι φανταστικοί και οποιαδήποτε ταύτισή τους με πραγματικά πρόσωπα αποτελεί προϊόν της δική σας φαντασίας. Το άλλο με τους άντρες της παραλίας το διαβάσαμε; 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ