Μια έκθεση-ύμνος στην κυπριακή πραγματικότητα

Η επερχόμενη φωτογραφική έκθεση του Άντρου Ευσταθίου τιτλοφορείται «Ο Κόσμος της Κύπρου».

 


Article featured image
Article featured image

Δανειζόμενος τον τίτλο από τον Αδαμάντιο Διαμαντή, ο Ευσταθίου δεν επιχειρεί να αναπαράγει το εμβληματικό έργο του Διαμαντή, αλλά να επισημάνει ομοιότητες τόσο στα όσα τον ώθησαν να παράξει αυτή τη σειρά φωτογραφιών και στις ανάγκες του καλλιτέχνη να παρουσιάσει πράγματα σημαντικά για την κυπριακή κουλτούρα, όσο και στους λόγους που ο Διαμαντής επιχείρησε και ολοκλήρωσε το καθοριστικό για την κυπριακή τέχνη έργο του.

Ίσως είναι τολμηρό, αλλά η δουλειά αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ύμνος στην κυπριακή πραγματικότητα (αυτή την πραγματικότητα που είναι μακριά από τα κέντρα των πόλεων και ανόθευτη και παραμένει πιστή στο τι είναι κυπριακό).

Τις φωτογραφίες συνοδεύουν αφηγηματικά-διηγηματικά κείμενα του Ευσταθίου, αφού η ιστορία πίσω από την κάθε εικόνα είναι άκρας σημασίας και αναπόσπαστο κομμάτι της. Θα μπορούσε, ακόμα, να πει κανείς πως οι διηγήσεις-αφηγήσεις είναι οι πρωταγωνιστές και οι φωτογραφίες απλά συνοδεύουν αυτό το γραπτό λόγο. Πρωτίστως γράφτηκαν γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε φωτογραφίας, και διηγούνται τα γεγονότα που οδήγησαν στη φωτογραφία. Η ανάγκη που ώθησε τον Ευσταθίου να ξεκινήσει το οδοιπορικό που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες αυτής της σειράς -το οποίο εξελίσσεται τα τελευταία 12 χρόνια- στα απόμερα χωριά της Κύπρου ήταν για να καταγράψει φιγούρες/χαρακτήρες/τύπους και νοοτροπίες, που σιγά-σιγά σβήνουν.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης.



Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη (βίντεο) του Άντρου Ευσταθίου

 

Χώρος: Is Not Gallery, παλιά Λευκωσία

Διάρκεια: 10 Ιουλίου μέχρι 10 Αυγούστου 2015

Ώρες λειτουργείας: Δευτέρα-Παρεσκευή 10.00-12.30 και 17.00-19.30 & Σάββατο 11.00-14.00

Πληροφορίες: 99569498


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ