Η Κύπρος γίνεται πολύχρωμη

Έχεις φανταστεί ποτέ πως είναι να βρίσκεσαι μέσα σε ένα ουράνιο τόξο; Περιτριγυρισμένος από όλα τα χρώματα;

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Τσιζμάν

 

Τα ινδουιστικά φεστιβάλ με την ονομασία «Holi», γνωστά και ως φεστιβάλ χρωμάτων ή φεστιβάλ της αγάπης, είναι μια ξεσηκωτική, ολόχαρη και φαντασμαγορική αρχαία παράδοση, που όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει διαμέσου των αιώνων σε διάφορα μέρη σε ολόκληρη την Ασία αλλά και να επεκταθεί, τα πρόσφατα χρόνια, σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική.

Στη μητέρα της γιορτής Ινδία, το φεστιβάλ πραγματοποιείται τον Μάρτη και σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Αυτήν τη μέρα, που πάντοτε είναι Σάββατο, άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, φυλές, θρησκείες και κάστες ρίχνουν ο ένας στον άλλο μπογιές με χρωματόσκονη, διασκεδάζοντας και δημιουργώντας ένα σκηνικό μυθικό και παραμυθένιο. Είναι μάλλον η μοναδική ημέρα του χρόνου, όπου οι έντονες διακρίσεις που ισχύουν στην Ινδία εξαλείφονται και η ισοτιμία από εξαίρεση μετατρέπεται σε κανόνα.

Στον δυτικό κόσμο για πρώτη φορά έγινε στο Βερολίνο, στις 29 Ιουνίου του 2012 και παρά τις έντονες βροχές, προσέλκυσε 2,500 χιλιάδες ανθρώπους,.

Έκτοτε, τα φεστιβάλ χρωμάτων εξαπλώνονται αστραπιαία και παντού. Μόναχο, Βιέννη, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Παρίσι, Πόλη του Μεξικού, Κέιπ Τάουν, Ρώμη, Δουβλίνο, Ζυρίχη, τώρα και για πρώτη φορά έρχονται στην Κύπρο.

Μάλιστα δε θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα αλλά δύο τέτοια φεστιβάλ, αφού δύο ομάδες, και οι δύο από το Παραλίμνι, πήραν την πρωτοβουλία για μια αντίστοιχη διοργάνωση. Από ότι μάθαμε, βέβαια, Ασιάτες που ζουν στο νησί μας διοργανώνουν τέτοια φεστιβάλ εδώ και αρκετά χρόνια, στη δυτική του εκδοχή, ωστόσο, φέτος θα γίνει πρώτη φορά.

Το πρώτο θα γίνει στις 4 του Ιούλη στο γήπεδο της Αγίας Νάπας και το δεύτερο στις 18 του ίδιου μήνα στις Φοινικούδες στη Λάρνακα.

Στη δυτικοποιημένη τους βερσιόν, τα φεστιβάλ έχουν συνήθως μια μεγάλη μουσική σκηνή, με γνωστά και μεγάλα ονόματα DJ και εντυπωσιακές παραστάσεις με Ινδούς χορευτές, ντράμερ  και περφόρμερ. Στήνονται επίσης, όπως ασφαλώς θα περίμενε κανείς, μαρκέτες με καυτερά φαγητά, ινδικά ντεκόρ για το σπίτι στις αποχρώσεις της κανέλας και του σαφράν και φαρδιά, χρωματιστά και βαμβακερά, τύπου σαικεντέλικ, ρούχα για τους λάτρεις του στυλ.

Όσοι, επομένως, ενθουσιάζονται ή έστω ελκύονται από το όλο σκηνικό, αυτό το Σάββατο, στις 4 του Ιούλη, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πρώτο στη σειρά τέτοιο φεστιβάλ στο γήπεδο της Αγίας Νάπας.

Οι διοργανωτές του περιμένουν πως θα μαζευτεί χιλιάδες κόσμος για να διασκεδάσει με χρώμα και μουσική «από τους πιο ανερχόμενους DJ’s του νησιού».

Ο ουρανός της Αγίας Νάπας θα γεμίσει με αποχρώσεις του κίτρινου, του κόκκινου, του πορτοκαλί και του μωβ ενώ οι χρωματιστές σκόνες, μας πληροφορούν, θα είναι οικολογικές, φιλικές προς το περιβάλλον και κατάλληλες για όλους. Τα εισιτήρια κοστίζουν δέκα ευρώ, συμπεριλαμβάνουν τέσσερα σακουλάκια χρώμα και μπορούν να σταλούν και με Akis Express. Για περισσότερα πατήστε εδώ (hashtag #Colourfestcy)

 

Οι Φοινικούδες θα γίνουν πολύχρωμες, το Σάββατο 18 Ιουλίου, από τις 5 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

Με υποστηρικτή τον Δήμο Λάρνακας, η διοργάνωση υπόσχεται ένα «holi υπερθέαμα», όπου μικροί και μεγάλοι θα παρασυρθούν από ανεβαστική μουσική και χρωματοπόλεμο και «με ατελείωτο χορό, κιόσκια με φαγητό και ποτό και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα στρέψουν τα βλέμματα όλης της Κύπρου στη Λάρνακα».

Για το φεστιβάλ στη Λάρνακα δύο είδη εισιτηρίων είναι διαθέσιμα, για τους ανήλικους (pre-sale €10 με ένα μη αλκοολούχο ποτό και δύο σακουλάκια χρώματα) και για τους ενήλικους (pre sale €15 με δύο ποτά και δύο σακουλάκια χρώματα).

«Για τους πολύ μικρούς μας φίλους από δέκα χρονών και κάτω, η είσοδος θα είναι δωρεάν».

Οι διοργανωτές προειδοποιούν πως θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην πόρτα και στην πώληση οινοπνευματωδών ποτών και παρακαλούν το κοινό όπως φέρει μαζί του την ταυτότητά του.

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον οργανισμό «Μήνυμα Βοήθειας», που χρηματοδοτεί φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στις σπουδές τους.

«Συστήνουμε να φορέσετε τα άσπρα σας και σας περιμένουμε για να αφεθούμε στους νεανικούς μας ρυθμούς ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το χρώμα της ζωής».

 

Εισιτήρια προπωλούνται στο Segafreddo Cafe στη Λάρνακα, στο περίπτερο Οκτάγωνο στη Λευκωσία και στο Juego Cafe στη Λεμεσό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ