Πλήρης οδηγός για το 3ο Φεστιβάλ Ξαρκής [όλα όσα θες να ξέρεις]

Τα εργαστήρια, τα εξειδικευμένα εργαστήρια, τα παιδικά εργαστήρια, οι μουσικές, οι προβολές, οι παραστάσεις, οι παρουσιάσεις, το παιχνίδι, η συμμετοχή της CITY, διαμονή, φαγητό, ποτό, άφιξη και άλλες πληροφορίες που θες να ξέρεις πριν ανηφορίσεις ως την Λόφου. Λίγες ώρες μείνανε...

 


Article featured image
Article featured image

Το Φεστιβάλ Ξαρκής αποτελεί μια ετήσια συνεύρεση, που λαμβάνει χώρα εδώ και τρία χρόνια σε ένα ορεινό χωριό της Κύπρου και φέτος θα διεξαχθεί στη Λόφου (επαρχία Λεμεσού).

Σκοπός του είναι να αναδειχτεί η τοπική κουλτούρα όπως εξελίσσεται αλλά, κυρίως, να ανοιχτεί ένας διάλογος σχετικά με την κοινωνική αειφόρο ανάπτυξη.

Το Φεστιβάλ συνδυάζει τη ψυχαγωγία και την ξεκούραση με την παιδεία, κάτι ελκυστικό και σπάνιο, το οποίο ενισχύεται από την ιστορία και ταυτότητα του χωριού, φέρνοντας τους επισκέπτες πιο κοντά στις ρίζες τους.

Εικαστικοί, μουσικοί, σχεδιαστές, λαϊκοί τεχνίτες, αλληλοεπιδρούν με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Ταλαντούχοι άνθρωποι απ’ όλη την Κύπρο, μαζεύονται κοντά, εμπλέκονται ενεργά, συνεργάζονται και προσφέρουν.

Σε συντομία, χρησιμοποιείται η ιδέα των τεχνών, του σχεδιασμού, της χειροτεχνίας και της μουσικής ως εργαλείο κοινοτικής ενδυνάμωσης.

 



 

Τα πρωτότυπα, «κοινωνικού ενδιαφέροντος» εργαστήρια περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, από την κατασκευή ξιδάτων σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο, ως την κατασκευή χρηστικών, σύγχρονων αντικειμένων με έμπνευση τις παραδοσιακές τεχνικές, από εργαστήρια για παιδιά με χειροποίητα όργανα, ως εργαστήρι φωτογραφίας για τον λαϊκό υλικό πολιτισμό που βρίσκουμε σε σπίτια, καφενεία και ταβέρνες.

Τα περισσότερα εργαστήρια, εμπλέκουν άμεσα τους χωριανούς είτε με τις ιστορίες ή και τις γνώσεις τους, οι οποίοι με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διεξαγωγή εργαστηρίων όπως αυτά της δημιουργικής γραφής και της προφορικής συλλογής ιστοριών. Με άλλα λόγια, το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία «μάθησης», με έντονο στοιχείο τον πειραματισμό ενώ στην κάθε δράση, η συμβολή των συμμετεχόντων συντείνει σε διαφοροποιημένα δεδομένα και αποτελέσματα.


Υπό μια άλλη σκοπιά, το Φεστιβάλ είναι ένα «διαφορετικό» πανηγύρι με εργαστήρια, παραστάσεις (performances), παρουσιάσεις, μουσική, φαγητό και την πιο ωραία, ποικιλόμορφη και χαρωπή παρέα.




 

Εξειδικευμένα Εργαστήρια

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα της 3ης διοργάνωσης μεγαλώνει για να συμπεριλάβει επιπλέον εξειδικευμένα εργαστήρια κατά την διάρκεια της βδομάδας 6-10 Ιουλίου και απευθύνονται κυρίως σε άτομα με επαγγελματικό ενδιαφέρον. Τα επαγγελματικά εργαστήρια περιλαμβάνουν:

1. Εμπειρίες γραφής με την Gaia Zaccagni + Έκθεση

2. Βιολί και Τροπικότητα στην Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική με τον Μιχάλη Κουλουμή

3. Πλέξη + Αρχιτεκτονική - Πειραματικό εργαστήρι - Μέρος 1ο με τις Ιωάννα Ιωσήφ, Χρύσω Ονησίφορου και Ελίνα Παττίχη

4. Καινοτόμο Γυμναστήριο με το Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα ARTos + τον Αχιλλέα Κεντώνη

Όσοι παρευρεθούν στα εξειδικευμένα εργαστήρια θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Μουσικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ (10-11 Ιουλίου).

Για δηλώσεις συμμετοχής και εισιτήρια: xarkis.com, email: info@xarkis.com, τηλ. Λευκωσία: 97676011, Λεμεσός: 99519407.

 



 

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 10-12 Ιουλίου, θα μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε:

• 8 εργαστήρια (τα οποία θα είναι ανοικτά σε όλους, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας στα θέματα που θα προβάλλονται)

• 2 παιδικά εργαστήρια για ηλικίες 4 και άνω

• 11 μουσικά δρώμενα με Κύπριους και ξένους καλλιτέχνες -ανάμεσα τους και η Λένα Πλάτωνος, η οποία θα έρθει για πρώτη φορά στην Κύπρο και θεωρείται ιέρεια της ελληνικής πειραματικής μουσικής (διάβασε εδώ τη συνέντευξη της στη CITY).

• 9 προβολές ταινιών μικρού μήκους

• 3 παραστάσεις (performances)

• 2 παρουσιάσεις

• 1 παιχνίδι με ερωτήσεις κρίσεως



Δες ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα για το τριήμερο

 

Εργαστήρι, στο Ξαρκής, θα πραγμαρτοποιήσει και η CITY, με τίτλο «Κουβέντες του Καφενέ». Δείτε όλες τις πληροφορίες ΕΔΩ και κοπιάστε να συζητήσουμε. Κερνάμε τον καφέ!



 

Διαμονή

Φέτος το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων, παραχωρούν ένα νέο χώρο κατασκήνωσης για τις ανάγκες του Φεστιβάλ τον οποίο μπορεί κάποιος εύκολα να βρει ακολουθώντας τις σημάνσεις που θα βρίσκονται στο χωριό. Όσοι επιθυμούν να μείνουν σε αγροτουριστικά καταλύματα, μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα, από τα καταλύματα του χωριού.

 



 

Φαγητό

Κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Ξαρκής θα μπορείτε να γευματίσετε στις δύο ταβέρνες του χωριού: στις Καμάρες (στον κεντρικό δρόμο τηλ. 99490745) και στην Ταβέρνα Λόφου, (κοντά στο σχολείο, τηλ. 99468151).

 

Ροφήματα & Ποτά

Εκτός από τις πιο πάνω ταβέρνες μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα ροφήματα σας στο Καφενείο η Λόφου. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί «περίπτερο» οργανωμένο από την ομάδα Ξαρκής, από Παρασκευή νωρίς το απόγευμα μέχρι Κυριακή βράδυ.

Επιπλέον, στο σχολείο κατά τη διάρκεια του μουσικού προγράμματος θα λειτουργούν μπαρ και σημεία πώλησης για φαγητά. Συγκεκριμένα θα υπάρχει περίπτερο με σουβλάκια και σιεφταλιά και θα λειτουργήσει και χορτοφαγική κουζίνα που θα φτιάχνει φαλάφελ και κρέπες γλυκές και αλμυρές.

 



 

Άφιξη & Πληροφορίες

Για τα εξειδικευμένα εργαστήρια μεταξύ 6-10 Ιουλίου: Οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να καταφθάσουν έγκαιρα στον κεντρικό δρόμο του χωριού για να γραφτούν στο εργαστήρι που τους ενδιαφέρει.

Θα υπάρχει από νωρίς το πρωί υποδοχή, με άτομα για να σας καλωσορίσουν και να σας καθοδηγήσουν. Για διευκρινίσεις παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 97676011 / 99583947.

Για το τριήμερο Φεστιβάλ: Ζητάμε από τους ενδιαφερόμενους του Φεστιβάλ Ξαρκής να καταφθάσουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού κατά την διάρκεια της ημέρας και το βράδυ στο σχολείο - μετά τις 20:00.

Στον κεντρικό δρόμο θα υπάρχει από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα υποδοχή, με άτομα έτοιμα να σας καλωσορίσουν με γενικές πληροφορίες για το Φεστιβάλ (όπως οδηγίες για την τοποθεσία του κατασκηνωτικού χώρου) και να σας κατευθύνουν προς τα σημεία ενδιαφέροντος.

Στην υποδοχή, θα μπορείτε να προμηθευτείτε και τα εισιτήρια σας.

Για εσάς που έχετε σκοπό να έρθετε μετά τις 20:00 την Παρασκευή ή το Σάββατο στις 10 και 11 Ιουλίου, σας προτείνουμε να πάτε κατευθείαν στο σχολείο του χωριού όπου θα υπάρχει υποδοχή αποκλειστικά για το μουσικό πρόγραμμα. Για διευκρινίσεις παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 97676011 / 99583947.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ