Αυτά είναι τα φετινά DocsTalk

Στο πλαίσιο του δέκατου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού θα διοργανωθούν και φέτος τα εργαστήρια για επαγγελματίες Docs Talk, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες σκηνοθέτες/παραγωγούς μα και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις πολλαπλές πτυχές δημιουργίας ταινιών ντοκιμαντέρ.



 


Article featured image
Article featured image

Τα Docs Talk είναι ανοιχτά για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν στις 2, 5, 7 και 8 Αυγούστου, στην αίθουσα Queen Eleanor, στο κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου.

Στηρίζονται από το Πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου.   

 

Κυριακή

02.08.2015

11:00 – 13:00

Στις 2 Αυγούστου, o σχεδιαστής ήχου Peter Albretchsen από την Κοπεγχάγη θα μιλήσει για την τέχνη και την επιστήμη του ήχου στο ντοκιμαντέρ, σε ένα masterclass με τίτλο Σχεδιασμός Ήχου για Ντοκιμαντέρ. (To masterclass πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου).

 

Τετάρτη

05.08.2015

Μεταξύ 10:00 – 13:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Three D», που έχει ως στόχο να προωθήσει την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο ευρύτερο κοινό. Αποτελεί επίσημα μέρος των παράλληλων εκδηλώσεων του συνεδρίου «FAB 11» που γίνεται στη Βοστόνη και φιλοξενείται από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Print the Legend (στις 11:00) καθώς και επί τόπου λειτουργία τρισδιάστατων εκτυπωτών οι οποίοι θα κατασκευάζουν ποτήρια για κοκτέιλ σε συνάρτηση με τη διάθεση του φεστιβάλ. Την εκδήλωση διοργανώνει το HUB Design and Engineering Platform.

Παρασκευή

07.08.2015

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου, (11:00 – 13:00) θα γίνει παρουσίαση με τίτλο Ερωτευμένοι με τη Μουσική, η οποία επικεντρώνεται στην ερωτική σχέση μουσικής και ταινιών. H επιμελήτρια και δημιουργός Cathy de Haan θα προβάλει μορφές ταινιών που έχουν σαν θέμα τη μουσική, αναλύοντας το μουσικό υπόβαθρό τους. (Σε συνεργασία με το PiranhaArts/ WOMEX και το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου)

Την ίδια μέρα, μεταξύ 15:00 – 16:00, θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη για τις δυνατότητες χρηματοδότησης οργανισμών του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα. Πρόκειται για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τόνωση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. H παρουσίαση θα γίνει από το Σημείο Επαφής του προγράμματος.

Στη συνέχεια, μεταξύ 16:00 – 18:00 θα γίνει συνάντηση με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN), κατά την οποία η υπεύθυνη συνεργασιών του Δικτύου Cecilie Bolvinkel θα παρουσιάσει Εργαλεία και Ευκαιρίες Πρόσβασης στη Διεθνή Αγορά Ντοκιμαντέρ.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN) είναι διεθνής οργανισμός επαγγελματιών ντοκιμαντέρ, που παρέχει πληροφόρηση για ευκαιρίες χρηματοδότησης, ανάπτυξης, συμπαραγωγής, διανομής και συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, μέσα από εξατομικευμένες συμβουλές για την ανάπτυξη ντοκιμαντέρ, εργαστήρια, σεμινάρια, συνέδρια, και δύο έντυπες εκδόσεις: EDN Financing Guide και το The EDN Co-production Guide.

 

Σάββατο

08.08.2015

Tο Σάββατο 8 Αυγούστου (11:00 – 13:00) θα γίνει παρουσίαση με θέμα Νέες Τάσεις στο Διαδραστικό Ντοκιμαντέρ και Τρόποι Αφήγησης σε Περιβάλλοντα Εικονικής Πραγματικότητας.

Σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες δημιουργούν με επιτυχία διαδικτυακά ντοκιμαντέρ, από συνδυασμό πολυμέσων, καθώς και άλλες μορφές αφήγησης για περισσότερο από 10 χρόνια. Nέες εξελίξεις στη εικονική πραγματικότητα, στην επιστήμη και στην τεχνολογία επανακαθορίζουν την τέχνη του ψηφιακού ντοκιμαντέρ και της διαδραστικής αφήγησης.

H παρουσίαση θα γίνει από τον Caspar Sonnen, επικεφαλής του New Media στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) και ιδρυτή του IDFA DocLab, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα ψηφιακής και διαδραστικής δημοσιογραφίας πολυμέσων και εικονικής πραγματικότητας.

Tα DocsTalk ολοκληρώνονται με το πολυαναμενόμενο Masterclass από τη διεθνούς φήμης ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto  (16:00 – 18:00).

Η Kim Longinotto είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές του ντοκιμαντέρ, παγκοσμίως γνωστή για την ευαισθησία και τη δημιουργικότητα με την οποία σκιαγραφεί πορτρέτα ανθρώπων που ακολουθεί στα δύσκολα θέματα με τα οποία καταπιάνεται.

Έχει αποσπάσει σωρεία βραβείων για τη δουλειά της, όπως το Peabody Award και το Prix Art et Essai του Φεστιβάλ Καννών για το Sisters in Law. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) η ταινία της Hold Me Tight, Let Me Go πήρε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Έλαβε επίσης Βραβείο BAFTA για το Divorce Iranian Style. Το Rough Aunties απέσπασε το World Cinema Grand Jury Prize in Documentary στο Φεστιβάλ του Sundance. Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ Dreamcatcher, που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ στις 7 Αυγούστου και ώρα 20.30, απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ του Sundance.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των DocsTalk 2015 ΕΔΩ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ