Το μεγαλύτερο πουλί της Κύπρου κινδυνεύει με εξαφάνιση

Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Γύπες, που ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου, μπορεί να ήταν από τις τελευταίες στις οποίες βρίσκουμε τα περήφανα, καμπούρικα αυτά πουλιά στην Ευρώπη.

 

(Κεντρική φωτογραφία: ο υπό εξαφάνιση γύπας πυρόχρους, το μεγαλύτερο πουλί της Κύπρου)

 


Article featured image
Article featured image

Όπως μας πληροφορεί ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, αριθμός περιβαλλοντικών οργανισμών εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες αποτυγχάνουν για την ώρα στο να απαγορεύσουν τη χρήση ενός επικίνδυνου φαρμάκου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση των γυπών στην ήπειρο.

Το μέλλον των γυπών της Ευρώπης είναι δυσοίωνο σύμφωνα με το BirdLife International, International Fund for Animal Welfare, Vulture Conservation Foundation και το Wildlife Conservation Society, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινηθεί προς την απαγόρευση της χρήσης του κτηνιατρικού φαρμάκου «Diclofenac» τώρα.

Η απαγόρευση σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, έχει βοηθήσει στο να αποκόψει τις καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς γυπών εκεί. Δυστυχώς, κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν, μετά από συνάντηση το φετινό καλοκαίρι, ότι το φάρμακο αυτό αντί να απαγορευθεί, μπορεί να «ελέγχεται» μέσα από αόριστα σχέδια δράσης.

Το κτηνιατρικό Diclofenac διατίθεται νόμιμα σε χώρες όπως η Ισπανία, στην οποία βρίσκονται το 95% του ευρωπαϊκού πληθυσμού όλων των γυπών. Αυτό είναι παρά την πρόσφατη αναγνώριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του σοβαρού κινδύνου που αποτελεί αυτό το φάρμακο για τους γύπες.

Το Diclofenac είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χορηγείται σε ζώα όπως βοοειδή και χοίρους, είναι όμως εξαιρετικά τοξικό για τους γύπες και τους σκοτώνει μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που θα καταναλώσουν ζώο που είχε λάβει θεραπεία με το φάρμακο.

Μια ασφαλή εναλλακτική λύση για το Diclofenac υπάρχει και είναι ευρέως διαθέσιμη και θα μπορούσε να περιορίσει αρνητικές επιπτώσεις της απαγόρευσης.

Η επιβλαβής χρήση αυτού του φαρμάκου σε ζώα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Η προστασία των γυπών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι κοινή μας ευθύνη.

Ο Γύπας Πυρόχρους (Gyps fulvus) είναι το μεγαλύτερο πτηνό που υπάρχει στην Κύπρο. Τρέφεται αποκλειστικά με ψοφίμια και έτσι βοηθά στο να διατηρεί τη φύση καθαρή και μειώνει την εξάπλωση ασθενειών.

Ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο μειώθηκε δραματικά και έφθασε τα 12 άτομα μόνο το 2010, κυρίως ως αποτέλεσμα της χρήσης δηλητηρίων, της έλλειψης τροφής και της λαθροθηρίας.

Ο κυπριακός πληθυσμός ενισχύθηκε με 22 άτομα από την Κρήτη, στα πλαίσια του προγράμματος «Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013», όπου ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου υπήρξε εταίρος. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όμως πρέπει να συνεχίσει με την ένταξη και άλλων πουλιών από το εξωτερικό, αφού ο πληθυσμός της Κύπρου δεν είναι ακόμη βιώσιμος.

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ