CYBarz: street γυμναστική σε δημόσιους χώρους, παντού!

Είναι υγιείς και καλοσχηματισμένοι εικοσάρηδες, ονομάζονται CY Barz και ασκούν και προωθούν το πολύ κούλ κόνσεπτ της street και δωρεάν, υπαίθριας γυμναστικής σε δημόσιους χώρους των πόλεων μας.

 


Article featured image
Article featured image

Γιατί να πρέπει να πληρώσω γυμναστήριο εάν μπορώ να ασκηθώ εξίσου καλά ή ακόμη και καλύτερα, χωρίς λεφτά, στο πάρκο της γειτονιάς μου;

Κάπως έτσι συμπυκνώνεται η πεμπτουσία της όλο και πιο δημοφιλούς στην εποχή μας γυμναστικής με την ονομασία «calisthenics», που τα πρόσφατα χρόνια έχει αρχίσει να διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς και στην Κύπρο.

Μιας σωματικής άσκησης που πραγματοποιείται κυρίως με μονόζυγα, δίζυγα, ελλειπτικά και άλλα βοηθήματα που σε κάποια από τα πάρκα μας έχουν ήδη τοποθετηθεί και που οι Δήμοι μας οφείλουν να στηρίξουν και να προωθήσουν ακόμη περισσότερο.

«Το ξεκινήσαμε το 2011 όταν ήμουν 16 χρονών μαζί με τον φίλο μου Δήμο στο πάρκο της γειτονιάς μας στην Ακρόπολη. Ο Δήμος έκαμνε κάμψεις, του ζήτησα να μου δείξει πώς να κάνω ντίπς (βυθίσεις) και από εκείνη τη μέρα το συνεχίζουμε» εξηγεί στη CITY ο 19χρονος Πάρις Τοφαρίδης από τη Λευκωσία, εμπνευστής του CY Barz και από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το αστικό αυτό σπορ στην Κύπρο.

«Πηγαίναμε παράλληλα σε ένα άλλο πάρκο που είχε μόνο ψηλές έλξεις και μονόζυγα και μια μέρα ήρθαν δυο άλλα παιδιά που ήξεραν κι’ άλλες ασκήσεις που εμείς είχαμε δει σε βίντεο στο YouTube. Από εκείνη τη μέρα αρχίσαμε και εμείς να κάνουμε πολύπλοκες και εξτρίμ ασκήσεις. Σήμερα έχουμε μαζευτεί αρκετά άτομα και διοργανώνονται παγκύπρια events και διαγωνισμοί».


Η φιλοσοφία είναι να γυμνάζεσαι σε δημόσιους χώρους χωρίς έξοδα, free style.


Είναι κάτι σαν ενόργανη γυμναστική σε αρκετά πιο free μορφή. Είναι θέμα δύναμης, ισορροπίας μα και τεχνικής που όλοι μπορούν να ασκήσουν, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης, πιστεύει ο Πάρις.

«Η φιλοσοφία του street workout είναι να γυμνάζεσαι σε δημόσιους χώρους χωρίς έξοδα, free style. Για αρχή, χρειάζεσαι ένα δίζυγο και ένα μονόζυγο και είσαι ΟΚ. Στη συνέχεια αυτοσχεδιάζεις, δημιουργείς τις δικές σου ασκήσεις και τα δικά σου sequence. Προσωπικά είμαι καθημερινά στο πάρκο δυο με δυόμισι ώρες. Στο γυμναστήριο συγκεντρώνεσαι σε συγκεκριμένους μυείς ενώ εδώ τους δουλεύεις όλους».

Παρατηρώντας βίντεο και φωτογραφίες, είναι λες και βλέπεις ένα συνδυασμό ακροβατικών, αεροβικής και χορού ενώ αρκετά βοηθητική για τους ασκούμενους είναι και η μουσική. Η «μαύρικη» μουσική.

«Ως ομάδα εμφανιστήκαμε πρώτοι σε Facebook και Youtube. Στην πορεία όμως δημιουργήθηκαν και άλλες ομάδες από άλλες πόλεις».

 

Τον περασμένο Ιούνη, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε στην Πάφο παγκύπριος διαγωνισμός, ο νικητής του οποίου θα πήγαινε στη Μόσχα για να συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες.

Ρωτώντας τον Πάρη εάν υπάρχει κάποιο αίτημα εκ μέρους του κομιούνιτι που χρειάζεται να προωθηθεί προς τα έξω μας απαντά λακωνικά πως «χρειαζόμαστε περισσότερα fitness park, όχι μόνο παιδικά».

Και έχει απόλυτο δίκαιο!


Xρειαζόμαστε περισσότερα fitness park, όχι μόνο παιδικά



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ