Κάτι ευχάριστο αποφασίστηκε στην Ιαπωνία για το Τρόοδος

Σε μια πόλη στην Ιαπωνία με το όνομα Totori αποφασίστηκε λίγες μέρες πριν πως το Τρόοδος εντάσσεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 


Article featured image
Article featured image

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων εντάσσονται οχτώ ακόμη μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων ανεβάζοντας τον αριθμό σε 120 μέλη, από 33 χώρες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η προσπάθεια για δημιουργία του Γεωπάρκου Τροόδους ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδος-Κύπρου «ΓΕΩΤΟΠΙΑ», αλλά και του προγράμματος «LEADER», με συνεργασία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, του Τμήματος Δασών και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους.

Όπως σημειώνεται, η ένταξη του Γεωπάρκου Τροόδους στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς μέσω της ένταξης αναμένεται να προβληθεί περαιτέρω η ευρύτερη οροσειρά, που συμπεριλαμβάνει 110 χωριά, αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδικότητα και τη σημαντικότητα της περιοχής, καθώς και την παγκόσμια γεωλογική κληρονομιά, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την περιβαλλοντική αξία της περιοχής.

Ο θεσμός των Γεωπάρκων επιδιώκει να προστατέψει γεώτοπους με παγκόσμια σημασία, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, με στόχο την ανάδειξη και τη γεω-τουριστική ανάπτυξή τους, ως αναγνωρισμένους γεω-προορισμούς.

Το Τρόοδος αποτελεί το μοναδικό πλήρες κομμάτι ωκεάνιου φλοιού παγκοσμίως, που βρίσκεται σήμερα στην επιφάνεια, το οποίο σχηματίστηκε πριν 92 εκατομμύρια χρόνια. Λόγω της πληρότητας και προσβασιμότητας του και της καλής διατήρησης των πετρωμάτων του, το Τρόοδος θεωρείται ως το καλύτερα μελετημένο τμήμα ωκεάνιου φλοιού, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την τεκμηρίωση σημαντικών γεωλογικών θεωριών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Γεωπάρκο Τροόδους πατήστε ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ