Πόσο πάει το μαλλί για γάμο και βάφτιση στην Κύπρο;

Η υπόθεση γάμος και βάφτιση στην Κύπρο ανέκαθεν ήταν κυρίως επιχειρηματικού και κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γεγονός που, όπως φαίνεται, αγγίζει ακόμα και τις ευλογίες που χρειάζεται το ποίμνιο στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Πόσο, λοιπόν, πάει το μαλλί για να παντρευτείς ή να βαφτίσεις το μωρό σου σε κυπριακή εκκλησία;

 


Article featured image
Article featured image

Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε μια φορτισμένη ανάρτηση ενός κουμπάρου συμπολίτη μας στο Facebook και σίγουρα όχι μόνο αυτό.

 

Ο Andreas Charalambous πάντρεψε πρόσφατα τον κολλητό του και στο σχετικό του πόστ, το οποίο προσέλκυσε εκατοντάδες likes και shares, αφού δημοσίευσε φωτογραφία με την απόδειξη της λυπητερής, περιέγραψε με θυμό τη στάση του εκκλησιαστικού εφόρου την ώρα της τελετής, ο οποίος πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το μυστήριο, όπως ο ίδιος λέει, τον πλησίασε με σκοπό να εισπράξει τα χρωστούμενα:

 



«Με το τέλος του μυστηρίου ανέβηκαν στο σημείο οι συγγενείς να χαιρετήσουν τους νεόνυμφους και ο έφορος με ξανακάλεσε να αποπληρώσω το χρέος μου προς την εκκλησία. Καθώς τον πλησιάζω, τον παρατηρώ να γράφει "εκατόν πενήντα ευρώ" σε ένα μπλοκ αποδείξεων και δεν άργησε να με κάνει κοινωνό στο γεγονός ότι την έγραφε για μένα.

Στην ερώτηση "Γιατί αυτό το ποσό;" η απάντηση ήταν "Για το μυστήριο και τον κλιματισμό"! Η επόμενη ερώτηση ήταν "Πόσο σας χρεώνει ο Κύριος τις ευλογίες;" και δεν έλαβα απάντηση….Με την αποπλήρωση του χρέους μου (αργότερα έλαβα την ανάλυση 100 οι ευλογίες, 50 ο κλιματισμός) το θέμα έληξε. Όπως είναι όμως επόμενο μου στοίχισε ψυχολογικά μερικές σημαντικές ώρες της μέρας και ατελείωτες ώρες αναλογισμού για τους υπάνθρωπους που διατείνονται ως πρεσβευτές του απολύτως σεβαστού χριστιανικού κηρύγματος...»

 

Όπως ήταν επόμενο, κάτω από την ανάρτηση του Χαραλάμπους τα σχόλια για «φιλάργυρους και όχι φιλεύσπλαχνους» παπάδες «με γυαλιά και λιμουζίνες» πήραν φωτιά.

Διαβάστε μερικά από τα πιο ενδεικτικά:

 

«Εκατό ογδόντα ευρώ ο γάμος μας και εκατό πενήντα η βάφτιση. Και άλλα εκατό πενήντα για χαρτιά ελευθερίας! Και όταν του είπα πάτερ, εν πολλά λεφτά είπε μου τι σε κόφτει, εν ο κουμπάρος που θα πληρώσει».

«Και που είσαι που ενώ πληρώνεις ένα ποσό που σου ζητούν, η απόδειξη γράφει πιο μικρό.... Αλλά αυτά παθαίνουμε επειδή δεν ανοίγουμε το στόμα μας, να μιλήσουμε εκείνη την ώρα για να μην κάνουμε φασαρία στην εκκλησία».

«Εμείς πληρώσαμε 200 ευρώ σε ένα εκκλησάκι 2x2 και δεν μπήκαμε καν μέσα στο εκκλησάκι».

«Εγώ πλήρωσα 120 χωρίς απόδειξη. Μου είπε δεν χρειάζεται».

 

Πέρα, ωστόσο, από το μίνιμουμ εκατοστάρι για κάθε ευλογία, το κυρίως θέμα, εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, εντοπίζεται στις διαφορετικές χρεώσεις ανά εκκλησία και ενορία.

Όπως, άλλωστε, σε όλες τις σεμνοπρεπείς εκφάνσεις του προσγειωμένου και σπανίως επιτηδευμένου μας λάιφστάιλ σε αυτό το νησί, υπάρχουν οι περισσότερο και οι λιγότερο chic ιεροί ναοί για να παντρευτεί ή να βαφτίσει κανείς.

 

Στη Λευκωσία, για παράδειγμα, η ιερότητα του μυστηρίου στο Μετόχι του Κύκκου είναι τεσσάρων εκατοσταριών ανώτερη, αφού για να ενωθεί «εις σάρκα μίαν» ένα αντρόγυνο εκεί, η λυπητερή κοστολογείται κοντά στα πεντακόσια ευρώ. Τέσσερις φορές, δηλαδή, περισσότερα χρήματα από ότι χρεώνουν οι πλείστες, συμβατικές και λαϊκές εκκλησίες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 100 μέχρι 200 ευρώ.

 



Το Μετόχι του Κύκκου

 

Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και με εξωκλήσια versus ενοριακές εκκλησίες στις παραλιακές περιοχές, όπου ασφαλώς άλλη αξία και φινέτσα έχει μια «γραφική» ευλογία πλάι στο κύμα με πανοραμικές θέες και φιλοτεχνημένες αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού και άλλη σε μια «ταπεινή» και «αδιάφορη» περιοχή, τύπου Πολεμίδια, Δρομολαξιά ή Φρέναρος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτός από το λοκέισιον και τις ευλογίες, να τονίσουμε πως στην τελική ταρίφα πάντοτε συμπεριλαμβάνονται η χρήση ή μη κλιματιστικού όπως επίσης και ο αριθμός των συμμετεχόντων στο μυστήριο ψαλτών.

 

Από την Αρχιεπισκοπή, πάντως, πέραν από τις πληροφορίες που μαζέψαμε για τιμές και άλλα σχετικά, όταν ζητήσαμε μια τοποθέτηση για τις ψηλές σε κάποιες περιπτώσεις τιμές, λίγο-πολύ αρκέστηκαν με το να μας υπενθυμίσουν ότι η εκκλησία «πάντοτε βοηθάει τους φτωχούς».

 

Το ύψος της τιμής, μας εξήγησαν, καθορίζεται στην Αρχιεπισκοπή ή στην αρμόδια Μητρόπολη αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις «που επαφίονται στην κρίση του εκάστοτε επισκόπου».

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που καθορίζουν τις τιμές. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ναός βρίσκεται σε μικρή ενορία χωρίς πολύ κόσμο θα χρεώσει λιγότερα. Αν το δούμε όμως εκκλησιαστικά, ο κάθε άνθρωπος στην ενορία του πρέπει να παντρεύεται, αφού εκεί είναι το ευρύτερο μας σπίτι και η ευρύτερη μας οικογένεια».

Το μετόχι του Κύκκου, μας είπαν, είναι αρκετά ακριβό για δύο λόγους:

«Πρώτον, οι πατέρες δε θέλουν να γίνονται συνέχεια μυστήρια εκεί, γιατί θέλουν την ησυχία τους. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ύπαρξη πολλών άλλων ναών τριγύρω. Όσο η τιμή διατηρείται υψηλή, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας και δεν παραμελούνται οι υπόλοιποι ναοί».

 



Το πολύ δημοφιλές για γάμους και βαφτίσεις ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Πάφο

 

Σημειώνεται, επίσης, πως όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να παντρευτεί ή να βαφτίσει εκτός της δικής του ενορίας, θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

Από Μητρόπολη σε Μητρόπολη τα ποσά διαφέρουν, για τις νύφες, ωστόσο, τα πρόστιμα είναι παντού πιο ακριβά, «γιατί έτσι πάει, είναι η νύφη» όπως μας είπαν στη Μητρόπολη της Πάφου, όπου το «λαπόρτο» για αλλαγή ενορίας του γαμπρού είναι στα 35 ευρώ και για τη νύφη 70.

 

Στη Λεμεσό, αφού η νύφη πάρει το λεγόμενο χαρτί ελευθερίας της από την εκκλησία της δικής της ενορίας, τότε θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 70 ευρώ στην εκκλησία την οποία θα παντρευτεί.

«Η νύφη πληρώνει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα της εκκλησίας στην οποία θα παντρευτεί, να μη ξεχνάμε πως δεν είναι σωστό να φεύγουν από την ενορία τους» μας δήλωσαν από την Μητρόπολη Λεμεσού, όπου σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον γαμπρό οι άνθρωποι είναι πολύ large και δεν του κόβουν κανένα «τικετούι» για αλλαγή ενορίας.

 

Σε ό,τι αφορά τις βαφτίσεις, η μίνιμουμ ταρίφα είναι στα 50 ευρώ και όπως και στους γάμους, η τιμή καθορίζεται τόσο από την περιοχή όσο και από την κρίση του εκάστοτε πάτερ.

Το πρόστιμο για τη μεταφορά σε άλλη ενορία από αυτήν που διαμένουν οι νεαροί γονείς κοστίζει στα 70 ευρώ ενώ σε περίπτωση διδύμων η χρέωση είναι διπλή.

Σε ξωκλήσια στην Πάφο, για παράδειγμα, οι βαφτίσεις στοιχίζουν γύρω στα 150 ευρώ, συν 70 η μεταφορά «ενώ στη δική σας ενορία είναι μόνο 70».

Ενδείκνυται ακόμη να δίνεις και το κατιτίς σου του νεωκόρου, ποσό το οποίο εναπόκειται αποκλειστικά στην κρίση του κάθε νονού ή νονάς που είθισται όλα τα της βάφτισης αυτοί να τα χρεώνονται.

 

Ενδεικτικό τιμολόγιο γάμων για να σχηματίσετε μια εικόνα:

Μετόχι του Κύκκου, Λευκωσία, 500 ευρώ

Άγιος Γεώργιος, Πολεμίδια Λεμεσού, 100 ευρώ

Παναγία Τριχερούσα Λεμεσός, 100 ευρώ (500 η αίθουσά της για υποδοχή)

Αγία Αικατερίνη, Aphrodite Hills, 250 ευρώ 

Φανερωμένη, Λάρνακα, 250 ευρώ

Απόστολος Βαρνάβας, Λευκωσία (φώτα Καλησπέρα) 150 ευρώ

 



Οι Άγιοι Ανάργυροι στο Κάβο Γκρέκο, αγαπημένο εκκλησάκι των λόκαλ και των Λευκωσιατών

 

Ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Νάπας στη Λεμεσό, η πιο chic εκκλησία για γάμο στο κέντρο της πόλης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ