Οι κερδοφόρες μπίζνες με τους πολιτικούς γάμους στην Κύπρο

Όλο και κάπου στο νησί, κυρίως στις παραλιακές πόλεις και κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχεις πετύχει τουρίστες να ανταλλάζουν όρκους αιώνιας αγάπης, να κυκλοφορούν με νυφικά και κουστούμια, ακολουθούμενοι από την συνοπαρτζιά τους (ή και μόνοι ενίοτε) και να φωτογραφίζονται μπροστά στην θάλασσα ή πάνω σε λεωφορεία.

 

 


Article featured image
Article featured image

Συνήθως, θα τους βρεις να κάνουν την τελετή του πολιτικού τους γάμου σε ειδυλλιακές παραλίες, σε όμορφους κήπους, σε ιστορικά λοκέισιονς των Δημοτικών Αρχών, σε κάστρα, ξενοδοχεία, ακόμη και μέσα σε σκάφη.

Τα ζευγάρια αυτά, τα οποία έρχονται στην Κύπρο με απώτερο σκοπό να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, συντηρούν και εξελίσσουν (και καλά κάνουν) μια κερδοφόρα για το νησί μπίζνα που ονομάζεται Πολιτικός Γάμος αλά κυπριακά, ενώ οι ίδιοι είναι γνωστοί ως «Γαμήλιοι Τουρίστες» και προέρχονται κυρίως από Ην. Βασίλειο, Ισραήλ, Λίβανο και Ρωσία.

Κύπριους, ελάχιστους θα δεις να παντρεύονται σε Δημαρχεία, αφού οι θρησκευτικοί-παραδοσιακοί γάμοι, κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.

Το ωραίο πάντως με τους «Γαμήλιους Τουρίστες», είναι πως ο κάθε ένας από τους λαούς που έρχονται στην Κύπρο για να παντρευτούν, διαμορφώνει τον πολιτικό του γάμο με το δικό του τρόπο.

 



 

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, για παράδειγμα, το μόνο που τους ενδιαφέρει κατά τη διάρκεια του πολιτικού τους γάμου, είναι να βγάλουν ωραίες φωτογραφίες, γι' αυτό και οι γάμοι τους έχουν πάντα ένα concept. Ντύνονται, για παράδειγμα, Αρχαίοι Έλληνες και φωτογραφίζονται στα ωραιότερα σημεία του νησιού. Συνήθως έρχονται στην Κύπρο οι δυο τους, απλά για να παντρευτούν και να φύγουν, χωρίς να κουβαλήσουν μαζί τους συγγενείς και πεθερικά.

Από την άλλη, οι Άγγλοι είναι πιο οργανωμένοι. Παντρεύονται στην Κύπρο επειδή είναι ένα αρκετά δημοφιλές νησί για αυτούς και φέρνουν μαζί τους από 20 μέχρι και 60 άτομα. Η νύφη και ο γαμπρός είναι ντυμένοι στην τρίχα και ακολουθούν την παραδοσιακή τελετή του πολιτικού γάμου, όπως ακριβώς την βλέπουμε και στις ταινίες. Μετά από την τελετή μπαίνουν όλοι μέσα σε ένα τεράστιο λεωφορείο (βλέπε κεντρική φωτογραφία) και ακολουθεί ένα ξέφρενο πάρτι με φανταχτερά φορέματα και μπόλικο αλκοόλ.

Οι πολιτικοί γάμοι των Σουηδών και των Πολωνών, ωστόσο, ποντάρουν στην απλότητα. Οι τελετές τους είναι μινιμαλιστικές, με απλή διακόσμηση, απλά φορέματα και λίγα άτομα.

Οι Λιβανέζοι, τώρα, επιλέγουν τη μεγαλόνησο για τον πολιτικό τους γάμο, λόγω κοντινής απόστασης με τη χώρα τους. Στο Λίβανο υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και ο πολιτικός γάμος εκεί είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Έτσι, έρχονται στην Κύπρο απλώς για να παντρευτούν και να φύγουν και φέρνουν μαζί τους παρέες περίπου 10 ατόμων. Τόσο οι συνήθειες, όσο και η εμφάνιση των Λιβανέζων είναι πολύ παρόμοιες με αυτές των Κυπρίων.

 



Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι άλλοτε είναι παράξενοι και άλλοτε απλοί, κακά τα ψέματα, φέρνουν στα ταμεία του κράτους μας κάθε χρόνο πολλά χρήματα.



Πιο κάτω μπορείς να δεις αναλυτικά πόσοι πολιτικοί γάμοι γίνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, πόσα χρήματα έρχονται στο νησί και άλλα σχετικά στοιχεία, έτσι όπως μας δόθηκαν από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ).



ΚΟΤ (ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ)

ΟΓΚΟΣ

Κάθε χρόνο στην Κύπρο γίνονται σε μέσο όρο 8000 πολιτικοί γάμοι.

ΜΗΝΕΣ

Οι μήνες που επιλέγουν οι τουρίστες να παντρευτούν στην Κύπρο είναι κυρίως από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο.

LOCATIONS

Παντρεύονται κυρίως σε κήπους, ιστορικά σημεία των δημοτικών αρχών, κάστρα, κήπους ξενοδοχείου, παραλία, σκάφη, μουσεία, οινοποιεία, αγροτουριστικά.

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Από το Ην. Βασίλειο, Ισραήλ, Λίβανο και Ρωσία.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

Φέρνουν σε μέσο όρο μαζί τους 25 με 30 άτομα.

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Υπολογίζεται να μπαίνουν στα ταμεία του κράτους €120 εκ. το χρόνο  (περιλαμβανομένων αδειών, διοργάνωσης, εσόδων φιλοξενουμένων κλπ).



 

Διάβασε πιο κάτω αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στις τελετές ορισμένων από τους Δήμους, ανά έτος:

 

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ



ΟΓΚΟΣ

Κατά μέσο όρο τελούνται 250 πολιτικοί γάμοι ανά  έτος στο Δήμο Λεμεσού.

ΜΗΝΕΣ

Επιλέγουν το Δεκέμβρη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

LOCATIONS

Οι χώροι όπου τελούνται οι γάμοι είναι το Δημοτικό Μέγαρο, οι Αποβάθρες στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό  Αρχείο της πόλης, ο χώρος του Ζωολογικού κήπου, η Πινακοθήκη, το πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, ο χώρος του Γ.Σ.Ο. και το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού. 

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Οι περισσότεροι είναι από το Λίβανο, Ρωσία, Ισραήλ και Αγγλία.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

Κατά μέσο όρο 4-5 άτομα υπάρχουν όμως μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ο αριθμός αγγίζει και τα 30 άτομα.  

ΧΡΕΩΣΗ

Υπάρχουν 2 διαδικασίες η κανονική όπου γίνεται η αίτηση και τελείται ο γάμος μετά από 15 μέρες και στοιχίζει €128 και η δεύτερη διαδικασία είναι η επίσπευση όπου γίνεται η αίτηση και τελείται ο γάμος πριν από τις 15 μέρες με κόστος €282.

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τα έσοδα φτάνουν στις €50.000 ετησίως.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ

ΟΓΚΟΣ

Στο Δήμο Πάφου γίνονται γύρω στους 1000 γάμους το χρόνο.

ΜΗΝΕΣ

Επιλέγουν την περίοδο μεταξύ Απρίλιου και Οκτώβριου.

LOCATIONS

Οι γάμοι γίνονται στο Δημοτικό Μέγαρο, Μεσαιωνικό κάστρο, Πάρκο ΄Ηβης Μαλιώτου, Πλοίο, ξενοδοχεία, Μουσείο, Οθωμανικά Λουτρά και παραλία.

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Οι τουρίστες κυρίως προέρχονται από Αγγλία, Ρωσία, Ισραήλ.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

Φέρνουν μαζί τους σε μέσο όρο 20 άτομα.

ΧΡΕΩΣΗ

Ένας πολιτικός γάμος στοιχίζει €281.92 ( με επίσπευση) και €128.15 ( με κανονική διαδικασία). Επίσης γίνονται γάμοι εκτός Δημοτικού Μεγάρου όπου υπάρχει έξτρα χρέωση.

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Γίνονται γύρω στις €450.000 εισπράξεις το χρόνο.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΟΓΚΟΣ

Γίνονται σε μέσο όρο 1000 - 1100 πολιτικοί γάμοι το χρόνο.

ΜΗΝΕΣ

Συνήθως παντρεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά πολλή ζήτηση παρατηρείται επίσης τα Χριστούγεννα και του Αγίου Βαλεντίνου.

LOCATIONS

Στο Δημοτικό Μέγαρο και σε εξωτερικούς χώρους, στα Δημοτικά όρια της Λάρνακας όπως στο Μεσαιωνικό Κάστρο, στην Αποβάθρα και στην Παραλία των Φοινικούδων.

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Από Λίβανο, Ισραήλ, Ρωσία, Αγγλία, Ντουμπάι, Ρουμανία και Βουλγαρία.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

Φέρνουν μαζί τους από 10 μέχρι 30 άτομα περίπου, έτυχε όμως να γίνουν και γάμοι με 100- 120 άτομα.

ΧΡΕΩΣΗ

Ένας πολιτικός γάμος με επίσπευση στοιχίζει €281,90 και με ειδοποίηση €128,15.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

ΟΓΚΟΣ

Γίνονται περίπου 1200 γάμοι το χρόνο

ΜΗΝΕΣ

Οι πιο πολλοί γάμου τελούνται από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη.

LOCATIONS

Υπάρχει ειδική αίθουσα στο Δημαρχείο, στα ξενοδοχεία ή σε ειδικούς εγκεκριμένους χώρους κοντά σε παραλίες.

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Η κύρια αγορά είναι η Αγγλία και μετά η Ρωσία, η Ουγγαρία και ο Λίβανος.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

Ο μέσος όρος καλεσμένων είναι 30-40 άτομα. Υπάρχουν και γάμοι όμως που έχουν γύρω στους 100 καλεσμένους.

ΧΡΕΩΣΗ

Οι τιμές αρχίζουν από €281,92 (που είναι και η άδεια γάμου), μέχρι 681,92 – ανάλογα με το πού θα γίνει ο γάμος.

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στα ταμεία του δήμου μπαίνουν γύρω στα €5,5 με €6 εκ. το χρόνο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: MY BIG FAT CYPRIOT WEDDING

 

 

ΔΗΜΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ

ΟΓΚΟΣ

Περίπου 250 πολιτικοί γάμοι ετησίως.

ΜΗΝΕΣ

Οι μήνες με τις περισσότερες κρατήσεις είναι ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος, όμως το πρόγραμμα των γάμων μας είναι γεμάτο από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

LOCATIONS

Το 90% τελούνται σε σημεία επάνω στις παραλίες της Αγίας Θέκλας.

ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Από Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σουηδία, Ισραήλ και Λίβανο.

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

Αναλόγως της εθνικότητας. Τους λιγότερους καλεσμένους φέρνουν οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Λευκορώσοι και οι Πολωνοί ενώ τους περισσότερους οι Βρετανοί.

ΧΡΕΩΣΗ

Κατά μέσο όρο στοιχίζει €450 και συμπεριλαμβάνει τις άδειες γάμου αλλά και το δικαίωμα τελετής σε παραλία. Το ποσό αυξάνεται αναλόγως των απαιτήσεων του πελάτη.

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Περίπου 100 χιλιάδες.



Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου, καθώς και οι τρεις επόμενες, είναι από γάμους στον Δήμο Σωτήρας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ