Ψήφισμα για να σωθεί ο Ακάμας

Να κηρυχθεί η περιοχή NATURA 2000 του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο.

 


Article featured image
Article featured image

Η εισήγηση της Διυπουργικής Επιτροπής προς το Υπουργικό Συμβούλιο (της 19ης Νοεμβρίου) συνοψίζεται στην επιβολή συρρίκνωσης της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 κατά 25% από τη μια, και από την άλλη προωθείται η διάνοιξη νέω ν πολεοδομικών ζωνών ανάπτυξης στον Ακάμα! Δηλαδή, στρώσιμο του χαλιού για τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να αλώσουν ανενόχλητοι τον Ακάμα όπως έχουν κάνει και σε όλες τις άλλες περιοχές της Κύπρου με το αζημίωτο για αυτούς! Πώς αλλιώς να δικαιολογηθεί η υφαρπαγή του ¼ της προστατευόμενης περιοχής του Ακάμα και η εύσχημη ένταξή του σε πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης ενός Τοπικού Σχεδίου;

Μέσω του ψηφίσματος, συνεχίζουμε να ψηφίζουμε για ένα Εθνικό Πάρκο, που θα είναι ένα με τις κοινότητες, που θα είναι ο πνεύμονας των χωριών και όχι ένα κουτσουρεμένο Πάρκο περιτριγυρισμένο από ξενοδοχεία και επαύλεις που θα το νέμονται προς ίδιο όφελος, αφού δεν θα είναι άλλο από «αυλές» τέτοιων αναπτύξεων.

Συνεχίζουμε λοιπόν να ψηφίζουμε για να φθάσουμε τις 5000 ψήφους, ψήφους που θα τις καταθέσουμε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να πάρουν κι αυτά τις όποιες ευθύνες που τους αναλογούν αν ευδοκιμήσουν τέτοιες καταστροφικές για το περιβάλλον ενέργειες.

 

Ψηφίζουμε ΕΔΩ

 

Διαβάστε αναλυτικά πιο κάτω γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσουμε:

Καλούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, όπως προχωρήσουν άμεσα στην κήρυξη της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 της Χερσονήσου Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο Ακάμα για αποτελεσματική προστασία του από τις όποιες πιέσεις για οικοδομική και άλλη δραστηριότητα ή λεγόμενη ανάπτυξη, ασύμβατη με τις αρχές της προστασίας της φύσης εντός των περιοχών προστασίας και να κωφεύσουν σε πιέσεις που εξασκούνται από μεμονωμένους επιχειρηματίες με σκοπό να αλλοιωθεί το δημοσιευμένο Διαχειριστικό Σχέδιο NATURA 2000 Ακάμα. Επίσης καλούμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να στηρίξει με έργα και όχι με λόγια την βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών του Ακάμα.



1. Καταρχάς η κήρυξη σε Εθνικό Πάρκο, από μόνη της, θα προσδώσει πρόσθετη αξία σε όλη την περιοχή όπως και στην ιδιωτική γη που εμπίπτει στην ζώνη προστασίας. 



2. Οι ιδιοκτήτες αυτής της γης ουδόλως θα αποξενωθούν από τις περιουσίες τους αλλά θα τις κατέχουν και θα τις εκμεταλλεύονται καλύτερα από ότι μέχρι τώρα διότι τα προϊόντα τους θα φέρουν πια τη σφραγίδα (το branding) του Πάρκου Ακάμα και θα παίρνουν ίσως και επιπρόσθετες επιχορηγήσεις.



3. Τα όποια δικαιώματα ανάπτυξης (συντελεστής δόμησης) έχει η γη τους, θα δικαιούνται να τα καρπωθούν μεταφέροντάς τα σε δική τους γη στις ζώνες ανάπτυξης.



ΔΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΠΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΑΜΑΣ





4. Όσοι από αυτούς δεν έχουν καθόλου γη μέσα στις ζώνες ανάπτυξης, έχουν κάθε δικαίωμα είτε να πωλήσουν τα αναπτυξιακά τους δικαιώματα είτε να αιτηθούν μαζί όλοι όπως επενδύσουν με ανάπτυξη σε κυβερνητική γη / χαλίτικη μέσα στις ζώνες ανάπτυξης (και υπάρχει διαθέσιμη) που θα τους παραχωρηθεί.



5. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλείστη επηρεαζόμενη γη είναι γεωργική και με μηδενικό συντελεστή δόμησης, αφού, σύμφωνα με το πολεοδομικό καθεστώς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για οικοδόμηση, το κέρδος που θα προκύψειαπό την κήρυξη σε Πάρκο είναι προφανές.



6. Με την κήρυξη της περιοχής Natura 2000 σε Εθνικό Πάρκο τα ουκ ολίγα ήδη ώριμα έργα εξωραϊσμού και ανάπτυξης των χωριών θα αρχίσουν να απορροφούν διάφορα ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια για την υλοποίησή τους.



7. Μόνο τότε θα ανθίσει ο τόσο αναμενόμενος ποιοτικός τουρισμός καθιστώντας την περιοχή περιζήτητη για τουρίστες με ψηλά εισοδήματα και ειδικά ενδιαφέροντα.



8. Τέλος, θα αποφύγουμε τα όποια πρόστιμα που θα μπορούσαν να επιβληθούν από την ΕΕ διότι δεν προστατέψαμε ικανοποιητικά τα είδη και τους οικότοπους στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας.





Η όποια διαστρέβλωση, ή αποσιώπηση των πιο πάνω από οποιονδήποτε, μόνο αλλότριους σκοπούς στοχεύει να εξυπηρετήσει.

Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να ψηφίσει για να στηρίξει το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ