18 λόγοι γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τον Ακάμα

Γιατί τόσος θόρυβος γύρω από το θέμα του Ακάμα;

 


Article featured image
Article featured image

Γιατί τόσες οργανώσεις να φωνάζουν για την ανάγκη να μην επιτραπούν «οικιστικές αναπτύξεις» (όπου οικιστικές αναπτύξεις βλέπε γκολφ, επαύλεις, ξενοδοχεία κλπ) στην προστατευμένη περιοχή;

Γιατί υπάρχει το ψήφισμα για κήρυξη του Ακάμα σε εθνικό πάρκο;

 

Δες πιο κάτω 18 λόγους γιατί θα πρέπει να προστατεύσουμε τον Ακάμα:

 

1. Επειδή ο Ακάμας είναι κάτι μοναδικό για την Κύπρο.



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης

 

2. Επειδή ο Ακάμας είναι μια από τις πολύ λίγες περιοχές που απέμειναν φυσικές στο νησί μας.



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης

 

3. Επειδή στον Ακάμα μπορείς να μπεις και να ανακαλύψεις την κυπριακή φύση, μέσω ενός διαδραστικού μαθήματος φυσικής ιστορίας.



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης

 

4. Επειδή στην Κύπρο έρχονται και τουρίστες που γουστάρουν φύση και όχι να βλέπουν παντού τσιμέντο και πεντάστερα.



Φωτογραφία Λεύκιος Σεργίδης



5. Επειδή αν περπατήσεις στο μοναδικό φαράγγι του Άβακα, η αγριάδα και ομορφιά του θα σου μείνουν αξέχαστα.



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης

 

6. Επειδή στη Λάρα και στην Τοξεύτρα φωλιάζουν με επιτυχία για χιλιάδες χρόνια οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και Chelonia Mydas και θέλουν/θέλουμε να συνεχίσουν να φωλιάζουν εκεί για άλλες τόσες χιλιάδες χρόνια



Φωτογραφία: Μάριος Θεοδώρου

 

7. Επειδή ξενοδοχεία και εστιατόρια υπάρχουν μπόλικα στα γύρω χωριά. Αν πεινάσεις κι αν κουραστείς όντας στον Ακάμα μπορείς να πας εύκολα στα γύρω χωριά και να στηρίξεις έτσι τις γειτονικές κοινότητες.



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης

 



Η περήφανη Αλκυόνη

 

8. Επειδή στον Ακάμα μπορείς να πας από τη θάλασσα στο πευκοδάσος σε χρόνο μηδέν και στη διαδρομή θα απολαμβάνεις μόνο φύση.



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης

 

9. Επειδή στον Ακάμα καταγράφηκαν περισσότερα από 500 είδη φυτών, όπως η ενδημική ορχιδέα Ophrys Kotschyi, η ενδημική τουλίπα Tulipa Cypria αλλά και η ενδημική  Centaurea Akamantis. Η τελευταία πήρε το όνομα της από τον Ακάμα και θα την βρεις στο φαράγγι του Άβακα.



Ενδημική Ορχιδέα Ophrys kotschyi

 

10. Επειδή ο Ακάμας είναι τόσο όμορφος εξ ου και τον επέλεξε η θεά του Έρωτα, Αφροδίτη, για να κάνει εκεί το μπάνιο της.



Tulipa Cypria [Φωτογραφία: Παναγιώτα Κουτσόφτα]

 

11. Επειδή στον Ακάμα καταγράφηκαν 25 διαφορετικοί τύποι οικοτόπου πανευρωπαϊκής σημασίας. Παράδειγμα είναι οι μοναδικές αμμοθίνες αλλά και τα δάση με αοράτους.



Φωτογραφία: Κώστας Καδής

 

12. Επειδή στον Ακάμα μπορείς να περπατήσεις πέντε διαφορετικά μονοπάτια της φύσης και να γίνεις για λίγο ένα με την κυπριακή φύση.



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης

 

13. Επειδή στον Ακάμα μπορείς να συναντήσεις πάνω από 170 είδη πουλιών όπως ερωδιούς, κράγκες, αρπακτικά και τον ενδημικό τρυπομάζη που γεννά μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στο κόσμο.



Τρυπόμάζης Sylvia Melanothorax [Φωτογραφία: Σταύρος Χριστοδουλίδης]

 

14. Επειδή αν βουτήξεις στα νερά του Blue Lagoon μόνο τότε θα καταλάβεις ποιο χρώμα είναι το μπλε.



Peregrine Falcon [Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης]

 

15. Επειδή η προστασία του Ακάμα είναι μια πρόκληση. Μια πρόκληση να κάνουμε μια φορά κάτι καλό σε αυτό τον τόπο, μακριά από μικρο-πολιτικά συμφέροντα και με γνώμονα την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και την πραγματική ανάδειξη υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής.



Kestrel [Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης]

 

16. Επειδή η μηχανή του χρόνου δεν ανακαλύφθηκε ακόμα, αλλιώς θα έρχονταν από το μέλλον για να μας πουν να συνετιστούμε.



Long Legged Buzzard [Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης]

 



Coracias Garrulus

 

17. Επειδή αν δεν πας στη Λάρα, στο Fontana Amorosa, στον Πύργο της Ρήγαινας, δεν θα καταλάβεις ποτέ γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τον Ακάμα…



Η πανέμορφη Λάρα

 

18. Επειδή αν πας στο Φάρο και αγναντέψεις όλη τη γύρω περιοχή τότε θα καταλάβεις πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος για να καταστρέφει ότι καλό υπάρχει στη φύση.



Φωτογραφία: Λεύκιος Σεργίδης



Αν δεν έχεις ψηφίσει ακόμα για σώσουμε τον Ακάμα (κηρύσσοντας την περιοχή NATURA 2000 του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο), μπορείς να το κάνεις ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ