3 Κύπριοι βουλευτές μας απαντούν γιατί ψήφισαν «Ναι» στο Σύμφωνο

Με αφορμή την ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα το Σύμφωνο Συμβίωσης και στην Ελλάδα,  μιλάμε με τρεις Κύπριους βουλευτές που ψήφισαν τις προάλλες «Ναι» στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο.

 


Article featured image
Article featured image

Πολύ θόρυβο προκάλεσε τις τελευταίες δύο μέρες στην Ελλάδα το ξέσπασμα του συντρόφου του εκλιπόντος ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα, Κώστα Φαλελάκη.

«Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους» δήλωνε μετά τις ασχήμιες που πέρασε σε νοσοκομείο και νεκροτομείο ο επί 25 χρόνια σύντροφος του αγαπητού ηθοποιού.

Σε μία προσπάθεια λοιπόν οι Ελλαδίτες βουλευτές να παραδειγματιστούν από τους εδώ συναδέλφους τους, η CITY παρουσιάζει τις απόψεις τριών (ανδρών) βουλευτών της Κύπρου, οι οποίοι ψήφισαν «ΝΑΙ» στο Σύμφωνο.

 


Σε μερικά χρόνια όλοι θα συμφωνούν με το Σύμφωνο


«Πρώτιστα διότι είναι θέμα ισονομίας. Δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις, είναι ενάντια στα θεμέλια του κράτους και του πολιτεύματος. Επίσης δεν μπορείς να διεκδικείς ανθρώπινα δικαιώματα, είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε για το Κυπριακό και να τα στερείς από μία ομάδα πολιτών.

Ήταν μια μορφή απαράδεκτης καταπίεσης που παλαιότερα μάλιστα κατείχε δραματικές διαστάσεις, αφού μέχρι και η ίδια η πράξη της ομοφυλοφιλίας ήταν ποινικοποιημένη. Σήμερα έχει γίνει όμως αρκετή πρόοδος. Πιστεύω πως σε μερικά χρόνια όλοι θα συμφωνούν με το Σύμφωνο, όπως ακριβώς όλοι σήμερα πιστεύουν πως ορθώς έγινε η αποποινικοποίηση το 1998». Πάμπος Παπαγεωργίου, ΑΚΕΛ

 

 


Ο νόμος αυτός δεν είναι ένα τολμηρό βήμα μπροστά, είναι ένα φυσιολογικό βήμα μπροστά 


«Ο νόμος αυτός δεν είναι ένα τολμηρό βήμα μπροστά, είναι ένα φυσιολογικό βήμα μπροστά … Όλες οι μεγάλες αλλαγές προκαλούν κραδασμούς, γιατί έρχονται να διαταράξουν ένα φυσιολογικό και συντηρητισμό όλων των κοινωνιών και όλων των ανθρώπων σε ατομικό επίπεδο, που είναι συνηθισμένοι να νιώθουν άνετα με τη συνείδηση μιας σταθερής κατάστασης πραγμάτων.  Όμως οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, αν δεν γίνονταν αλλαγές θα ήμασταν ακόμα στην εποχή των σπηλαίων.  Τα κοινωνικά δεδομένα δεν είναι στατικά.  Ασφαλώς οι αλλαγές μπορεί να είναι είτε θετικές είτε αρνητικές.  Το θέμα για μια κοινωνία σύγχρονη και σκεπτόμενη είναι να επιδιώκονται αλλαγές που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κινούνται προς την κατεύθυνση που να βελτιώνουν και όχι να χειροτερεύουν τα πράγματα». Νικόλας Νικολαΐδης, ΕΔΕΚ (από σχετική τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής)

 

 


'Αποψή μου είναι πως έπρεπε να επιτραπεί γάμος και όχι μόνο σύμφωνο για τα ομόφυλα ζευγάρια


«Ψήφισα ναι για να αποφύγω μια αχρείαστη πολιτική συζήτηση, αφού άποψή μου είναι πως έπρεπε να επιτραπεί γάμος και όχι μόνο σύμφωνο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τροποποίηση του νόμου περί γάμου. Γιατί με τον ίδιο τρόπο που δύο ετερόφυλοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν με πλήρεις συνέπειες έχουν και οι ομόφυλοι.

Θεώρησα ότι έπρεπε να ψηφίσω αυτό το νομοθέτημα, αφού αυτό ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι (οι ΛΟΑΤΙ) έστω και αν θεωρώ ότι αυτό υποβαθμίζει τα δικαιώματά τους, αφού δημιουργεί μια σχέση που δεν είναι γάμος αλλά μοιάζει με γάμο και έστω και αν θεωρώ ότι τελικά υποβαθμίζονται και τα δικαιώματα αυτών που επιζητούν μια συμβατική σχέση όπως θα την καθόριζαν οι ίδιοι, η οποία τελικά δεν μπορεί να θεσπιστεί αφού την απαγορεύει ο νόμος που ψηφίσανε»  Ρίκκος Μαππουρίδης, ΔΗΣΥ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ