«Τα κτήρια δεν δίνουν την εικόνα ενός γραφικού λιμανιού με τις ψαρόβαρκες του»

Με αφορμή την ενοικίαση και τη λειτουργία των πρώτων μαγαζιών στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, η Κίνηση Αρχιτεκτόνων της πόλης δημοσιεύει μια (ακόμα) καταγγελτική ανακοίνωση εναντίον της Αρχής Λιμένων.

 


Article featured image
Article featured image

«Η ανάπτυξη στο παλιό λιμάνι Λεμεσού ολοκληρώθηκε και ήδη έχουν ενοικιαστεί τα πρώτα κτήρια και ευχόμαστε καλές δουλειές στους επιχειρηματίες.

Η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού δεν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ανάπτυξη η οποία θα δώσει εργασία και ένα εισόδημα σε οικογένειες σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Ωστόσο θέλουμε να θυμίσουμε τις αρχές μας στις οποίες εμμένουμε σε σχέση με το κτιριολογικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης του παλιού Λιμανιού Λεμεσού.

Η ανάπτυξη έρχεται σε σύγκρουση με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου  και του Σχεδίου Περιοχής Λεμεσού και είναι υπερβολική και ασύμβατη με τη χρήση του ψαρολίμανου.

Τα κτήρια όπως διαμορφώθηκαν δεν συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα της περιοχής του παραδοσιακού κέντρου και δεν δίνουν την εικόνα ενός γραφικού λιμανιού με τις ψαρόβαρκες του και τις οικείες χρήσεις. Επίσης, γίνεται διακοπή των οπτικών φυγών από  τον ιστορικό ιστό της πόλης προς τη θάλασσα, από τη μεγάλη αποβάθρα προς την πόλη, από τη θάλασσα προς το κάστρο και αντίστροφα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Αρχή Λιμένων καταπατεί νόμους και θεσμούς με μοναδικό στόχο το οικονομικό όφελος και δραστηριοποιείται σε τομείς εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Θεωρούμε λάθος τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον του παλιού λιμανιού  που αντικατοπτρίζουν την ασυνέπεια του κράτους προς τους πολίτες και διακόπτουν βίαια τη συνέχεια της ιστορίας της πόλης μας».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ