Ένας κυπριακός δήμος υψώνει τη σημαία των ΛΟΑΤΙ

«Ποιος θα φανταζόταν πριν από 20 χρόνια, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας ενός τόσο πολυπληθούς δήμου της Κύπρου, όπως είναι αυτός της Αγλαντζιάς, θα αναλάμβανε την πρωτοβουλία να υψώσει σε δημόσιο χώρο τη σημαία του κινήματος ΛΟΑΤΙ, για να αναδείξει συμβολικά τη Διεθνή Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσοφοβία».

 


Article featured image
Article featured image

Ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και Τρανσοφοβίας, ο Δήμος Αγλαντζιάς, υψώνει τη σημαία των ΛΟΑΤΙ και τάσσεται ανοιχτά κατά της ομοφοβίας.



Γράφει η Αλεξάνδρα Ατταλίδου



Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Αγλαντζιάς ύψωσε σήμερα στην Πλατεία Ευρώπης τη σημαία του κινήματος ΛΟΑΤΙ, σε μια συμβολική εκδήλωση κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας. Οι καιροί ευτυχώς αλλάζουν, οι αγώνες και οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς και εκσυγχρονίζουν κοινωνίες. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στους εμπνευστές αυτής της δράσης! 

Πέραν από όσους εδώ στην Κύπρο έχουν παλέψει με μπροστάρη την ACCEPT, -σε προσωπικό ή πολιτικό επίπεδο- για να γίνουν βήματα προόδου, τους οποίους πρέπει και να τιμάμε και να ευχαριστούμε, οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι η συμβολή και η επιρροή της ΕΕ, στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΙ, ήταν και είναι καθοριστικής σημασίας. 

Εξάλλου η επιλογή της «Πλατείας Ευρώπης» για τη σημερινή εκδήλωση είμαι σίγουρη πως δεν είναι τυχαία. 


Η απαγόρευση των διακρίσεων και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντικές παράμετροι της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ενώ ο σεξουαλικός προσανατολισμός αναγνωρίζεται πλέον στη νομοθεσία της ΕΕ ως λόγος διάκρισης. 


Δυστυχώς το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων αυτών είναι περιορισμένο και δεν καλύπτει την κοινωνική προστασία, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, αφήνοντας τα ΛΟΑΤΙ άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτούς τους τομείς της ζωής. 

Προβληματική επίσης παραμένει και η δράση της Ένωσης, στον τομέα αυτό όταν αγγίζει θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα του κράτους μέλους, όπως ο γάμος και το οικογενειακό δίκαιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1984 κιόλας υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΙ.



Έκτοτε έχει συνεισφέρει βέβαια σε μεγάλο βαθμό, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε σθεναρά οποιαδήποτε μορφή διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και το αίτημα για θέσπιση νομικού πλαισίου κατά των διακρίσεων στην ΕΕ. 


Ο αγώνας είναι συνεχής, γιατί δυστυχώς οι διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤΙ προσώπων, επιμένουν σε όλη την ΕΕ, λαμβάνοντας διάφορες μορφές, όπως λεκτική κακοποίηση και σωματική βία.


Υπάρχουν, σίγουρα, πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και στην Κύπρο, για να ξεπεραστούν η ανισότητα, τα ταμπού και οι προκαταλήψεις. 

Κρατάμε λοιπόν τη σημαία ψηλά και συνεχίζουμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε για μια Ευρώπη, όπου όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις. 

Κρατάμε λοιπόν τη σημαία ψηλά, μέχρι που στην Κύπρο όλοι οι συμπολίτες μας να μπορούν να ζουν χωρίς διάκριση και περιθωριοποίηση. 

ΨΗΛΑ ΠΑΝΤΑ Η ΣΗΜΑΙΑ μέχρι που το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και της προστασίας κατά των διακρίσεων να είναι δεδομένο!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ