Ξανακάνουμε την Κύπρο πράσινη

Οι τελευταίες πυρκαγιές στην οροσειρά του Τροόδους, αποτελεί ένα ακόμα βαρύ πλήγμα για το ήδη βεβαρημένο οικοσύστημα της Κύπρου. Ήδη έχουν καεί πολλά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμα θα καούν, αν δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο η φωτιά.

 


Article featured image
Article featured image

Ήδη ο δασικό πνεύμονας του νησιού, είναι αρκετά μειωμένος και μετά τα τελευταία γεγονότα, αναμένεται αν μειωθεί ακόμη περισσότερο. Ο μόνος τρόπος για να αναστρέψουμε το κλίμα, είναι να προχωρήσουμε όλοι ομαδικά σε μια μεγάλης κλίμακας αναδάσωση. 

Με το σύνθημα #reforestcyprus, μια ομάδα εθελοντών δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα Reforest Cyprus, με βασικό στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων αρχικά, για τη σύσταση μιας ομάδας αναδάσωσης και την οργάνωση της και ακολούθως την εφαρμογή του προγράμματος αναδάσωσης, το οποία έχει μακροχρόνια πορεία. 

Η πλατφόρμα θα είναι στην ουσία θα είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο θα έχει ως στόχο να δημιουργήσει κοινότητες αναδάσωσης σε όλη την Κύπρο, που θα έχουν τους ίδιους στόχους:

1.    Συνεχείς οργανωμένες δράσεις αναδάσωσης, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

2.    Εκπαιδευτικά σεμινάρια, καμπάνιες και ημερίδες οι οποίες θα καλλιεργήσουν την αντίστοιχη κουλτούρα. 

Πέραν της πλατφόρμας Reforest Cyprus, οι εθελοντές αναδάσωσης και αντιμετώπισης καταστροφικών πυρκαγιών δημιούργησαν και μια διαδικτυακή φόρμα, όπου σκοπό έχει την καλύτερη οργάνωση της όλης προσπάθειας. Όλα τα προσωπικά στοιχεία που φυλάσσονται και πρόσβαση έχουν μόνο οι διοργανωτές, ενώ μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να συνδράμετε ως εθελοντής, ως ειδικός επί γεωπονικών ζητημάτων ή να συνεισφέρετε οικονομικά στην όλη προσπάθεια. 

«Ελπίζουμε στην μεγαλύτερη ανταπόκριση και στην καλύτερη προσπάθεια για την ομορφιά τούτου του τόπου», είναι το μήνυμα των διοργανωτών.  

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ