Αποκωδικοποιούμε τα 10 δημοφιλέστερα «made in Cyprus» σουβενίρ

Γιατί δελφίνι; Γιατί γάτες; Γιατί ρόδι; Γιατί γαϊδούρια; Γιατί πουλάμε στους τουρίστες όλα αυτά τα σύμβολα και τι σχέση μπορεί να έχουν με την Κύπρο;

 


Article featured image
Article featured image

Κάθε που πας ταξίδι σε ένα ελληνικό νησί, σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι, σε έναν εξωτικό προορισμό, επιβάλλεται να ξοδέψεις ένα ποσό πάνω σε ενθύμια-σουβενίρ. Θες να αγοράσεις κάτι που πέραν από το όνομα του προορισμού που βρίσκεσαι, απεικονίζει παράλληλα κάτι συγκεκριμένο που σχετίζεται με την περιοχή. Το ίδιο κάνουν και οι τουρίστες που έρχονται στην Κύπρο.

Αλήθεια, όμως, αναρωτήθηκες ποτέ τι σχέση μπορούν να έχουν με το νησί οι γάτες, τα δελφίνια και τα γαϊδούρια; Ok για πράγματα και σύμβολα όπως η Θεά Αφροδίτη, η χελώνα, ο βρακάς ή το Ειδώλιο του Πωμού η απάντηση μάλλον είναι πιο εύκολη…

Το παίξαμε τουρίστες και κάναμε μια βόλτα από ορισμένα μαγαζάκια σε τουριστικές περιοχές, μαζεύοντας μαγνητάκια, μπιμπελό, μπρελόκ, κηροπήγια, καρτ ποστάλ, γούρια και διαφορά αλλά διακοσμητικά με σύμβολα τα οποία είναι trademark για το νησί μας.

Ακολούθως, για να λύσουμε την απορία μας αναφορικά με το πώς όλα αυτά συνδέονται με την Κύπρο, μιλήσαμε με την ξεναγό του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου, Ρολάνδη Ταλπώ.

Δες πιο κάτω τη λίστα με τα 10 πιο δημοφιλή σύμβολα που φιγουράρουν στα «made in Cyprus» σουβενίρ.

 

Κυπριακό Γαϊδούρι

Το κυπριακό γαϊδούρι «έπαιξε» σημαντικότατο ρόλο στην αγροτική ζωή της Κύπρου. Όλες οι οικογένειες είχαν τουλάχιστον ένα, το οποίο αποτελούσε το μεταφορικό τους μέσο, ενώ είχε και ρόλο βοηθού στις γεωργικές ασχολίες.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα κάναμε «εξαγωγή» το κυπριακό γαϊδούρι σε διάφορες άλλες χώρες, καθώς ήταν πολύ γνωστό τόσο για το μέγεθος, όσο και για τη δύναμή του.

 

 

Θεά Αφροδίτη

Στα περισσότερα κυπριακά σουβενίρ θα δείτε τη Θεά Αφροδίτη να φιγουράρει, καθώς η Κύπρος είναι γνωστή και ως «το νησί της Αφροδίτης», αφού σύμφωνα με τον ομηρικό μύθο, αναδύθηκε από το σημείο στην Πέτρα του Ρωμιού.

 

 

Χελώνα

Οι χελώνες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα κυπριακά σουβενίρ, καθώς δύο είδη (η πράσινη και η Καρέτα Καρέτα) επιλέγουν να γενούν τα αυγά τους στις παραλίες της Κύπρου και κυρίως στην περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας.

 

 

Δελφίνι

Το δελφίνι υπάρχει σε αρκετά κυπριακά σουβενίρ, λόγω των δελφινιών που περιτριγυρίζουν τις θάλασσες μας.

 

 

Ρόδι

Το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας. Παλαιότερα, στους κυπριακούς γάμους, έσπαζαν ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού της νύφης. Όσα σπόρια έπεφταν από αυτό, κάτω στο δάπεδο, τόσα παιδιά θα έκανε το ανδρόγυνο κατά τον έγγαμο βίο του.

 

 

Γάτες 

Τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., η Αγία Ελένη έφερε γάτες, οι οποίες εξόντωσαν τον υπερπληθυσμό από φίδια στο νησί που προέκυψε λόγω της πολύχρονης ανομβρίας.

 

 

Ελιά

Η ελιά συμβολίζει την ειρήνη και υπάρχει στη σημαία της Κύπρου. Επίσης, η Κύπρος φημίζεται για τους ελαιώνες της.

 

 

Βρακάς

Σε καρτ ποστάλ και σουβενίρ υπάρχει επίσης ο Βρακάς, καθώς είναι ντυμένος με την παραδοσιακή κυπριακή ενδυμασία.

 

 

Ειδώλιο του Πωμού

Ένα σταυρόσχημο ειδώλιο που συμβολίζει τη γονιμότητα και ανήκει στο 3.900 π.χ, βρέθηκε στον Πωμό της Πάφου. Το αυθεντικό ειδώλιο βρίσκεται σήμερα στο Κυπριακό Μουσείο, στη Λευκωσία, ωστόσο το ακριβές αντίγραφό του υπάρχει σε διάφορα τουριστικά καταστήματα στο νησί.

 

 

Χαλκός

Πολλά χάλκινα αγαλματάκια, μπιμπελό και μπολάκια κυκλοφορούν στα τουριστικά καταστήματα της Κύπρου. Ο χαλκός ήταν το πρώτο μέταλλο που βρέθηκε στην Κύπρο, το 3900 πχ. Οι μεγάλες εξαγωγές χαλκού από την Κύπρο έδωσαν το λατινικό όνομα στο χαλκό μέσα από την φράση aes Cyprium (μέταλλο της Κύπρου), που αργότερα συντομεύτηκε σε Cuprum.

 

Όπως και να 'χει... we love Cyprus. Και οι τουρίστες το ίδιο!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ