How to #10: Τι πρέπει να ξέρεις αν σκέφτεσαι να κάνεις camping

Καλά τα ξενοδοχεία, ωραίες οι luxury διακοπές, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που αν δεν βρεθούν δίπλα στη φύση, κοντά στο κύμα της θάλασσας ή κάτω από τον ίσκιο πελώριων δέντρων δεν το απολαμβάνουν.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Camping Πόλης Χρυσοχούς, 1983 / από το οικογενειακό άλμπουμ της Ευθυμίας Άλφα

 

Το camping, αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή και διαδεδομένο τρόπο διακοπών –κυρίως ανάμεσα σε νεαρότερες ηλικίες, αφού είναι πολύ πιο οικονομικός, ενώ έχεις την ευχέρεια όποτε το επιθυμείς να ξυπνάς με θέα τη θάλασσα, ή το βουνό.

Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, το να κάνει κάποιος camping δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε εύκολη. Το να αποφασίσεις να διανυκτερεύσεις σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και αν αυτός είναι οργανωμένος, προϋποθέτει κατάλληλη προετοιμασία, για να μην επιστρέψεις πίσω σαν ξεχασμένος ναυαγός σε ερημικό νησί. 

Επειδή στη CITY αγαπάμε τη φύση και το Camping, επικοινωνήσαμε με το Survival Sports Cyprus - Diving & Outdoor Equipment Centre στη Λευκωσία, και τους ζητήσαμε να μας πουν τι χρειάζεται να ξέρει και να έχει κάποιος, πριν «ορμήσει» σε βουνά και σε λαγκάδια με την ‘παγωνιέρα γεμάτη μπύρες τσακρίν’, ‘το τσιατίρι’ και τα κάρβουνα για τη σούβλα.

 



Στο How to #10, ο ιδιοκτήτης του Survival Μάριος Καδής, μας μυεί στον κόσμο του camping και μας προετοιμάζει κατάλληλα για αυτή τη μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία.  

«Πριν ξεκινήσεις για τις διακοπές σου στη φύση, πρέπει να εφοδιαστείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να μπορείς να αντιμετωπίσεις όλες τις αντίξοες συνθήκες που πιθανόν να αντιμετωπίσεις. Φροντίζοντας και προνοώντας για τον εξοπλισμό σου, εξασφαλίζεις σε ένα μεγάλο ποσοστό, ότι οι διακοπές σου θα είναι ευχάριστες, ασφαλείς και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πώς ο καλοκαιρινός εξοπλισμός για camping, διαφέρει από τον χειμερινό, για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στο τι επιλέγουμε να αγοράσουμε. 

Αρχικά βασική αγορά είναι το αντίσκηνο, το οποίο θα μας προσφέρει ασφάλεια το βράδυ, χώρο να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε. Στην αγορά κυκλοφορούν αντίσκηνα χωρητικότητας από 2 έως 12 ατόμων, ανάλογα με τις ανάγκες του κατασκηνωτή. 

Κυκλοφορούν διάφορες ποιότητες υλικών, αρά θα είναι ορθό να ενημερωθούμε από τον πωλητή τι ποιότητες διαθέτει και να επιλέξουμε αντίσκηνα με ανθεκτικό υλικό, καλό εξαερισμό και δροσερά υλικά κατασκευής.

 

Διαβάστε επίσης: 5+1 κατασκηνωτικοί χώροι στην Κύπρο

 

Απαραίτητη αγορά είναι και ο υπνόσακος –αρκετοί τον αποφεύγουν λόγω ζέστης- αλλά είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, αφού μας προστατεύει από ανεπιθύμητα τσιμπήματα εντόμων, που σίγουρα θα μας περιτριγυρίζουν. Πλέον κυκλοφορούν καλοκαιρινοί υπνόσακοι, που είναι δροσεροί και παράλληλα προσφέρουν ασφάλεια.

Οι περισσότεροι μάλιστα αναγράφουν πάνω στο κάλυμμα και τη θερμοκρασία τους. Για το καλοκαίρι καλό θα είναι να επιλέγουμε υπνόσακους με θερμοκρασία από 0 - 15 βαθμούς κελσίου, ανάλογα με την περιοχή που θα κατασκηνώσουμε. Τέλος, όσον αφορά τον βασικό εξοπλισμό που αφορά τον ύπνο μας θα χρειαστούμε και ένα καλό υπόστρωμα. Αν παραλείψουμε το υπόστρωμα και τοποθετήσουμε τον υπνόσακο κατευθείαν στη γη, σίγουρα ο ύπνος μας θα είναι κακός και θα ταλαιπωρηθούμε. 

Ένα καλό υπόστρωμα, προσφέρει μια λεία και μαλακή επιφάνεια για ξεκούραστο ύπνο, ενώ απορροφά τις ανωμαλίες του εδάφους και την υγρασία. 

Αφού διευθετήσουμε το κομμάτι της διαμονής, προχωράμε στον εξοπλισμό «επιβίωσης». Πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας, φωτιστικό τύπου λουξ, για το βράδυ, μικρό φορητό γκαζάκι για μαγείρεμα, καθαρά δοχεία για μεταφορά πόσιμου νερού, κάποια σκεύη, κατά προτίμηση όχι πλαστικά, στα οποία θα σερβίρουμε το φαγητό μας, διάφορα σπρέι για κουνούπια και άλλα έντομα και κουτί πρώτων βοηθειών για τυχόν έκτακτη ανάγκη.

Επίσης καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ξηρή τροφή και κάποιες κονσέρβες, με παστά τρόφιμα. Σίγουρα ο κάθε ένας, ανάλογα με τα πλάνα και τις ανάγκες του, θα προμηθευτεί και τα αντίστοιχα συμπληρωματικά υλικά και προϊόντα, για να διασφαλίσει την ευχάριστη διαμονή του.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας, είναι ότι οφείλουμε να σεβαστούμε το χώρο που θα μας φιλοξενήσει και να φροντίσουμε να τον διατηρήσουμε καθαρό, μακριά από απορρίμματα, φωτιές και καταστροφές. Στο Survival μπορείτε να προμηθευτείτε, ότι χρειάζεστε για μια ασφαλή και ξεχωριστή εμπειρία camping»

 



Το Camping της Πόλης Χρυσοχούς


 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ