Κάτι εμφανίστηκε ξαφνικά στην παραλία μπροστά από το Anassa [εικόνες]

Ένα πορτραίτο της Θεάς Αφροδίτης, στην παραλία ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο Anassa, στο Λατσί, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για ένα έργο από δυο καλλιτέχνες, την Κύπρια ζωγράφο Κατερίνα Φουκαρά και τον Ρώσο γλύπτη Αρσέντη Λισενκόβ, οι οποίοι ζουν στην Κισσόνεργα. Συγκεκριμένα, οι δύο τους βρίσκονται στη διαδικασία να φτιάξουν ένα πορτρέτο της Αφροδίτης Άνασσας (αυτό αποτελεί μια από τις πολλές ονομασίες που έχει πάρει κατά καιρούς η θεά Αφροδίτη).

Το έργο θα διεκπεραιωθεί στην παραλία του ξενοδοχείου Άνασσα, με υλικά από τη φύση. Στην πορεία, το έργο ενδεχομένως θα αλλοιωθεί αφού θα είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί η μορφή του.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά της Πάφου, όπως επίσης και οι νωπογραφίες της Πομπηίας. «Με αυτό το πρότζεκτ θα θέλαμε να ζωντανέψουμε ξανά την μορφή της Αφροδίτης στον πανέμορφο χώρο που λατρεύτηκε» λένε οι δυο καλλιτέχνες.



Φωτογραφίες: Aymana Ganina

Drone camera: Vitaly Dultsev

 

 

Το σκεπτικό των καλλιτεχνών πίσω από το project

Η Αφροδίτη κατείχε μια πολύ ιδιαίτερη και σημαντική θέση στη θρησκευτική ζωή των Κυπρίων από τους πρώιμους χρόνους. Κατά περιόδους έχει πάρει διάφορες ονομασίες όπως Παφία, Κυπρία, Ουράνια, Αναδυομένη, Νύμφια, Αστάρτη, Βένους, Άνασσα, κ,ά. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, διάφορες τελετές και προσφορές προς τη θεά τόνιζαν τον ιδιαίτερο ρόλο της Αφροδίτης ως θεά της φύσης και των στοιχείων της, δηλ. του νερού, της γης, του αέρα και της φωτιάς. Κατά τον 4ο αι. π.Χ. αποκαλείται «Άνασσα», ένα παμπάλαιο ελληνικό όνομα που σήμαινε τη βασίλισσα. Η θεά απεικονίζεται να φορεί φυτικό στέμμα, σύμβολο ευημερίας, ενώ στα νομίσματα πολλών βασιλείων εμφανίζεται ως η μεγάλη θεά της Κύπρου, η οποία πρόσφερε προστασία.

«To project μας έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πορτρέτου της Αφροδίτης Άνασσας. Θα διεκπεραιωθεί στην παραλία του ξενοδοχείου Άνασσα και θα χρησιμοποιηθούν υλικά από τη φύση. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά της Πάφου τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τη φυσική πέτρα της περιοχής, όπως επίσης και οι νωπογραφίες της Πομπηίας και ιδιαίτερα μια ελληνική προσωπογραφία της Aφροδίτης σε ρωμαϊκό αντίγραφο (βλέπε φωτογραφία).

 



 

Η πέτρα αποτελεί στοιχείο μνήμης. Όλοι σε κάποιο σημείο έχουμε μαζέψει διάφορα είδη πέτρας, είτε σε παιχνίδι, είτε για να μας θυμίζει το χώρο τον οποίο επισκεφτήκαμε σαν θαυμαστές και λάτρεις της φύσης, όπως και πολλοί τουρίστες επισκεπτόμενη την Κύπρο θέλουν να πάρουν μαζί τους ένα αναμνηστικό φυλαχτό από το νησί. Το σχήμα, η φόρμα, και το σχέδιο της πέτρας, που πολλές φορές θυμίζει ιαπωνική γκραβούρα. Η κάθε πέτρα συμβολίζει την μνήμη την ιστορία ενός χώρου τόπου -μεταμορφώνεται σε ένα ξεχωριστό γλυπτό- σε μια προσωπικότητα. Με αυτό το πρότζεκτ θα θέλαμε να ζωντανέψουμε ξανά την μορφή της Αφροδίτης στον πανέμορφο χώρο που λατρεύτηκε. Έχουμε μαζέψει διάφορα είδη πέτρας από διάφορες περιοχές της Πάφου.  Τα υλικά (πέτρα, νερό και χώμα) αφορούν στα 3 στοιχεία της φύσης που ανασύρουν μέσα μας αρχέγονα αισθήματα -η πέτρα, έννοια σταθερή αμετάβλητη και αιώνια σε αντίθεση με το νερό που έχει κίνηση και ενέργεια και τέλος το χώμα έχει την γενεσιουργό ύλη της ανθρώπινης φύσης, θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση του προσώπου. Στην πορεία το έργο θα αλλοιωθεί αφού θα είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί η μορφή του. Για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία και το βίντεο για να κρατήσει την μνήμη του έργου και όλα τα στάδια του καλλιτεχνικού γεγονότος. Σε διαδικασία μπορούν να γεννηθούν μέσα από τον καιρό φωτογραφίες οι οποίες να διευρύνουν σε έννοιες και συμβολισμούς το ίδιο το έργο. Τέλος, το έργο προωθεί την οικολογική συνείδηση».

 



 

Οι καλλιτέχνες του έργου Άνασσα

Η Κατερίνα Φουκαρά γεννήθηκε το 1984 στην Κισσόνεργα της Πάφου. Σπούδασε για έξι χρόνια ζωγραφική στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικωφ της Μόσχας. Μεταξύ 200-2002 γενική ζωγραφική, μεταξύ 2003-2007 μνημειακή ζωγραφική στο εργαστήρι του Ε Μ. Μαξίμοφ, παίρνοντας έτσι το δίπλωμα της και στη συνέχεια το Master of Fine Arts. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Μόσχα. Το 2006, στην ομαδική έκθεση νέων Μόσχας κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το 2011 υπεράσπισε τη διδακτορική διατριβή με θέμα «Μορφές στρατιωτικών αγίων στην μνημειακή ζωγραφική της Κύπρου 12-16 αι.». Το 2011 έγινε μέλος του Εκατέ. Από το 2011 ζει και εργάζεται μαζί με τον σύζυγο της γλύπτη Αρσέντη Λισενκόβ στην Κισσόνεργα της Πάφου.

Info: 99037153, foukara_katerina@hotmail.com

 



 

Ο Αρσέντη Λισενκόβ (Arsenty Lysenkov) γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1981 στην Ταμπόφ της Ρωσίας. Μεγάλωσε σε ένα καθαρό καλλιτεχνικό περιβάλλον. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο τέχνης το 1997, γράφτηκε στο Κολέγιο τέχνης Σαβίτσκι της Πένζας. Το 2001 σπούδασε γλυπτική στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικωφ της Μόσχας στο εργαστήρι του Α.Ι. Ρουκαβέσνικοβ. Από το 2011 ζει και εργάζεται μαζί με την σύζυγό του, ζωγράφο, Κατερίνα Φουκαρά στην Κύπρο.

Info: 99997867, arsentiy_lysenkov@hotmail.com

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ