10 «κρυφές» παραλίες στην Κύπρο που αξίζει να ανακαλύψεις

Να θες να πας για μπάνιο έτσι ώστε αντιμετωπίσεις τον καύσωνα των ημερών που «κτυπά» αλύπητα το νησί και να σκέφτεσαι ό,τι για να βρεις ξαπλώστρα σε μια από τις κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού τέτοια εποχή πρέπει να έχεις μέσο είτε με τον δήμαρχο είτε τουλάχιστον με τον υπεύθυνο στην παραλία. Πας;

 


Article featured image
Article featured image

«Ένα ψαροντούφεκο θα ήθελα» λέει μια κοπέλα μπαίνοντας σε κατάστημα με είδη θαλάσσης. «Μάλιστα, τι εμβέλεια να έχει;» απαντάει το παιδί. «Να χτυπάει ρακετάδες στα 20 μέτρα».

Όσοι έχετε κατέβει στις trendy παραλίες το τελευταίο διάστημα, μπορείτε άνετα να ταυτιστείτε με τη συγκεκριμένη. Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς τι στο καλό γυρεύουμε στοιβαγμένοι σε μια παραλία, από τη στιγμή που αυτό που πραγματικά αποζητούμε είναι ηρεμία και χαλάρωση.

Σίγουρα το έχεις κάνει εικόνα να κάθεσαι με μόνο 2-3 φίλους ή την οικογένειά σου σε μια απόμερη παραλία και να απολαμβάνεις θάλασσα, καρπουζάκι, μπίρα και την ησυχία που δεν θα βρεις αλλού.

Επειδή κι εμείς κάνουμε τη σκέψη, συχνά κιόλας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν χρήσιμο οδηγό με μερικές κρυφές-άγνωστες-ήσυχες-μυστικές-ερημικές-απόμερες (ή όπως αλλιώς θέλεις πες το) παραλίες, προσφέροντάς σου την ευκαιρία να ζήσεις το καλοκαίρι και τη στιγμή που πάντα ονειρευόσουν.

Μετά τα «παραδεισένια» beach bars και τις ψαροταβέρνες σε απόμερες παραλίες, ήρθε η ώρα να μπεις στο αμάξι και να διασχίσεις την πανέμορφη ακτογραμμή της ελεύθερης Κύπρου για να ανακαλύψεις τις δικές σου «κρυφές» παραλίες!

 

 

ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

Παραλία Ζαπάλο / Κούριο



Φωτογραφία: © Discovering Cyprus / Ανδρέας Παπαδόπουλος

Στην περιοχή του κόλπου της Επισκοπής υπάρχει ένας «μυστικός» παράδεισος. Πρόκειται για αμμώδη παραλία έκτασης 800 μέτρων. Λέγεται Τρυπητή και είναι γνωστή ως «Παραλία Ζαπάλο».

Το ωραίο με τον μικρό αυτό παράδεισο είναι πως, η θάλασσα μετέφερε τεράστιες ποσότητες λεπτόκοκκης άμμου στην ακτή, δημιουργώντας έτσι μια υπέροχη παραλία που εύκολα μπορεί να συγκριθεί με παραλίες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας.

Η πρόσβαση εκεί γίνεται μέσω του δρόμου από το Κούριο προς το Ιερό του Απόλλωνα. Μετά την είσοδο προς το Ιερό και σε απόσταση 100 μέτρων, ακολούθησε πάροδο στα αριστερά.  Προχώρησε μέχρι το σημείο που θα βρεις τη σιδερένια μπάρα. Αν το αυτοκίνητο είναι 4x4, καλύτερο άστο εκεί και πήγαινε με τα πόδια. Η διαδρομή δεν είναι και τόσο εύκολη και ειδικά στην επιστροφή, λόγω ανηφόρας, αλλά το μπάνιο εκεί και το σκηνικό θα σε ανταμείψουν στο έπακρο.

 

 

Παραμάλι (περιοχή Βρετανικών Βάσεων)

Με κατεύθυνση από Λεμεσό προς Πάφο, βγες από την έξοδο προς Παραμάλι. Σαν φτάσεις στον παλιό δρόμο, πήγαινε δεξιά και με το που θα συνατήσεις το πρώτο σπίτι στα αριστερά σου, κατέβα προς παραλία. Μετά από λίγο θα ξεπροβάλει απέναντί σου ένας μικρός κόλπος, αλλά και στα δεξιά μια αχανής έκταση που θα σε κάνει να χαμογελάσεις από ευχαρίστηση.

Επέλεξε ένα σημείο που θέλεις και σεβάσου την παραλία αφού αποτελεί χώρο εκκόλαψης χελώνων.

Τα μόνα πράγματα που θα βρείτε εκεί είναι μερικοί kite surfers που δίνουν χρώμα στην παραλία, ίσως και ένα μικρό βαν για αναψυκτικά, νερό, μπύρες και διάφορα σνακ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρέσκο ψάρι σε 6 ταβέρνες... πάνω στο κύμα

 

 

ΕΠ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Φάρος / Περβόλια

Η έκταση της παραλίας στα περβόλια είναι τεράστια και τα σημεία που προσφέρονται για ήσυχα μπάνια είναι πολλά.

Ένα καλό σημείο είναι αυτό μπροστά από το μικρό μπαράκι Tuff’s καθώς είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες, προσφέρονται ποτά αλλά και φαγητό που έρχεται με delivery στην παραλία από ένα κοντινό μαγαζί, ενώ υπάρχει ακόμα και ντουζ.

Η παραλία είναι αμμώδης με λίγα χαλίκια και πεντακάθαρα νερά.

 

 

ΕΛ. ΠΕΡ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Πεζουνόσπηλιοι

Είναι μικρή, δύσκολα προσβάσιμη αφού ο μόνος τρόπος να κατεβείς είναι μέσω της σχετικά απότομων σκαλοπατιών, αλλά είναι πανέμορφη.

Ψιλό χαλίκι, καθόλου ξαπλώστρες, καθαρά νερά για snorkeling γύρω από τα βράχια και γύρω-γύρω λευκοί ψηλοί βράχοι. Προνομιακά μπάνια για λίγους, κυρίως νεαρόκοσμο, αλλά και τολμηρούς γονείς που παίρνουν στα χέρια τα παιδιά και κατηφορίζουν στον μικρό αυτό παράδεισο.

Βρίσκεται στην περιοχή Κάππαρη και όσοι πραγματικά θέλουν να την ανακαλύψουν, πρέπει να έχουν υπόψη πως… ρωτώντας πας στην πόλη!

Μην διανοηθείς να φύγεις χωρίς να πάρεις μαζί σου τα σκουπίδια. Πολιτισμός!

 

 

Κάτερκο / Αγία Θέκλα, Σωτήρα

Μεταξύ της παραλίας Ποσειδώνας και της παραλίας Σειρήνες, της Αγίας Θέκλας, θα βρεις ανάμεσα στα βράχια και κοντά στον χωμάτινο δρόμο ένα πολύ μικρό κολπίσκο με άμμο.

Η παραλία λόγω του μεγέθους της δεν είναι οργανωμένη αλλά αποτελεί μία «όαση» μέσα στο βραχώδες τοπίο.

Μοναχικά και όχι μόνο μπάνια και όποιος προλάβει πρόλαβε!

 

 

Σειρήνες / Αγία Θέκλα, Σωτήρα

Πολύ μεγάλης έκτασης παραλία με κατάλευκη άμμο και κυρίως, χωρίς κοσμοσυρροή.

Μέσα στο νερό υπάρχουν βράχια που δυσκολεύουν την πρόσβαση, όμως υπάρχουν φυσικά περάσματα στα οποία μπορείς να μπεις στο νερό και να κολυμπήσεις.

Ο Δήμος έχει οργανώσει την παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και υπηρεσίες λουομένων, όπως ντουζ, τουαλέτες και αποδυτήρια. Στην παραλία που φημίζεται και ως προορισμός για τέλεση πολιτικών γάμων, θα βρεις ακόμα και γήπεδο beach volley.

 

 

Ποταμός / Λιοπέτρι



Φωτογραφία: Cyprus Aerial Photography

Ο ποταμός Λιοπετρίου δεν φημίζεται μόνο για το αλιευτικό καταφύγιο, τις ψαροταβέρνες με το φρέσκο ψάρι και τη φυσική ομορφιά του αλλά και για μια ωραία ήσυχη μικρή παραλία που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την ψαροταβέρνα «Δημήτρειο».

Αφού κάνεις το μπάνιο σου, πετάγεσαι δίπλα και παραγγέλνεις ολόφρεσκο ψάρι της βάρκας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 «παραδεισένια» beach bars σε απόμερες παραλίες του νησιού

 

 

ΕΠ. ΠΑΦΟΥ

Θαλασσινές Σπηλιές / Πέγεια

Ψηλοί απόκρημνοι βράχοι και ακριβώς από κάτω η θάλασσα. Τα νερά κρυστάλλινα.

Η έκταση των Θαλασσινών Σπηλιών είναι μεγάλη και ο καθένας επιλέγει το δικό του αγαπημένο σημείο για να κάνει το μπάνιο του ή για ηλιοθεραπεία στα βράχια.

Ένα καλό σημείο για να την αράξεις είναι αυτό πλησίον του Oniro by the sea.

 

 

ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Κρυονέρι / Κάτω Πύργος Τηλλυρίας

Σαν πας στον πανέμορφο Πύργο Τηλλυρίας, ρώτησε να σου πουν που είναι η παραλία Κρυονέρι, η οποία προφανώς πήρε την όνομά της από τα κρύα νερά της θάλασσας.

Εκεί θα βρεις ξαπλώστρες, που ανήκουν στο beach bar «grape by the sea», στο μενού του οποίου πέραν από ποτό θα βρεις και επιλογές για να σβήσεις την πείνα σου.

Μάθε τέλος πως, σε ένα συγκεκριμένο σημείο της εν λόγω παραλίας, μαζί σου επιτρέπεται να κολυμπήσει και ο σκύλος σου.

 

 

Ωμέγα / Πηγαίνια



Φωτογραφία: katopyrgos.org

Με το που θα την αντικρύσεις, αμέσως θα καταλάβεις το λόγο που ονομάστηκε έτσι, καθώς το σχήμα της μοιάζει με το ελληνικό γράμμα Ω.

Έχει νερά ζεστά (αφού δεν είναι τόσο βαθιά όσο άλλες στην περιοχή) και άμμο χρυσή, ενώ εκεί θα βρεις μερικές ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση, ενώ διαθέτει ακόμα και υπηρεσία ναυαγοσώστη.

Αν είσαι τυχερός, ενδεχομένως να βρεις ανοικτό και το μικρό εστιατόριο πάνω ακριβώς από την παραλία έτσι ώστε να πιείς ή να τσιμπήσεις κάτι, αλλιώς εναλλακτικά η περιοχή στα πέριξ προσφέρει πολλά και διάφορα.

 



Η υπέροχη φωτογραφία της Γιώτας Κυρ είναι από την παραλία Ωμέγα 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ