«Είναι όλα πιο αγνά στον Πωμό»

Άνθρωπος που αγαπά τη μουσική, μουσικός που αγαπά τον Πωμό, το ηλιοβασίλεμά του και το Paradise Jazz Festival.

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τη φετινή 17η διοργάνωση, ένα μεσημέρι ήπιαμε καφέ με τον Γιώργο Κούλα και μιλήσαμε για την ιδιαιτερότητα και το επίπεδο του ίσως πιο παλιού jazz festival στο νησί.


Ο κόσμος πλέον ψάχνει μέρη που δεν τα προσφέρουν όλα, αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο.


Ποιο στοιχείο του Paradise Jazz Festival είναι που το καθιστά ιδιαίτερο κατά τη γνώμη σου;

Ένα χαρακτηριστικό είναι η ψηλή ποιότητα μουσικής που προσφέρει πάντοτε αλλά και η τοποθεσία. Ο συνδυασμός των δύο βασικά. Από την άλλη είναι και το γεγονός πως, το Paradise δημιουργήθηκε από τον Σωκράτη. Πλέον, το κάνουμε με την αγάπη που μας έδωσε ο ίδιος. Είμαστε όπως τους καθρέφτες του. Αν δεν υπήρχε ο Σωκράτης, ούτε ο κόσμος θα ήξερε τον Πωμό, ούτε εμείς το Paradise.

Με ποιο βασικό επιχείρημα θα προσπαθούσες να πείσεις έναν φίλο από το εξωτερικό να έρθει ως τον Πωμό;

Ο κόσμος πλέον ψάχνει μέρη που δεν τα προσφέρουν όλα, αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο. Στον Πωμό, εκείνες τις δύο μέρες θα ακούσεις ωραία μουσική. Βλέπεις πολλά γκρουπ μαζί, με φθηνή είσοδο, φθηνά ποτά και φαγητό. Ακούω πολλούς να λένε «θα συνδυάσω διακοπές σε έναν όμορφο τόπο, ακούγοντας καλή μουσική».

 



Στέλιος Ξυδιάς, Γιώργος Κούλας και Γιώργος Κρασσίδης απολαμβάνουν μια από τις περσινές βραδιές του φεστιβάλ


 


Όταν είναι να πιώ νερό εμφιαλωμένο, θέλω να είναι εμφιαλωμένο και όχι να μου γεμίσεις το μπουκάλι από τη βρύση. Αντίστοιχα, όταν θέλω να ακούσω ένα σχήμα, θέλω τους μουσικούς με τους οποίους έχεις κάνει το CD σου και όχι όποιον φθηνό βρούμε στο δρόμο απλά για να βγάλουμε τη δουλειά.


Πέραν από την ίδια τη μουσική, τι άλλο απολαμβάνεις πολύ εσύ προσωπικά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ;

Την τοποθεσία. Το ηλιοβασίλεμα του Πωμού που είναι μοναδικό. Απολαμβάνω το φαγητό και τις τιμές της περιοχής, τον κόσμο, τη φιλοξενία τους. Είναι όλα πιο αγνά εκεί!

 



 

Με πιο κριτήριο επιλέγονται οι συμμετέχοντες κάθε φορά;

Πάντα ψάχνουμε ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική και που δεν έρχονται απλά για να παίξουν μουσική και να φύγουν. Είναι επίσης σημαντικό να ακούσεις το αυθεντικό σχήμα. Δηλαδή, όταν είναι να πιώ νερό εμφιαλωμένο, θέλω να είναι εμφιαλωμένο και όχι να μου γεμίσεις το μπουκάλι από τη βρύση. Αντίστοιχα, όταν θέλω να ακούσω ένα σχήμα, θέλω τους μουσικούς με τους οποίους έχεις κάνει το CD σου, που ξέρω ότι είναι ψηλό το επίπεδο τους και όχι όπως κάνουμε συνήθως όταν πάμε στην επαρχία που παίρνουμε μαζί μας όποιον φθηνό βρούμε στο δρόμο απλά για να βγάλουμε τη δουλειά. Προσπαθούμε να το αποφύγουμε αυτό, διότι δεν μας παίρνει. Δώσαμε το μήνυμα και στους μουσικούς ότι θέλουμε άτομα που αγάπησαν τον χώρο και γενικά το φεστιβάλ. Στα πρώτα χρόνια ο Σωκράτης συνεργαζόταν μαζί με τον David, ο οποίος έφερνε μουσικούς από Αγγλία. Στην πορεία, όταν μπήκαμε κι εμείς στη διοργάνωση, έρχονταν μουσικοί από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ολλανδία, Αμερική… Τα σημαντικά ονόματα που πέρασαν από τον Πωμό ήταν κυρίως λόγω φιλίας, αλλιώς θα χρειάζονταν πάρα πολλά λεφτά για να τους καλέσουμε και να έρθουν κάτω. Κριτήριο πάντα φυσικά είναι η ψηλή ποιότητα. Ενώ πάντα θέλουμε να έχουμε και ανερχόμενα ταλέντα. Γίνεται ένα μείγμα μουσικών στο Paradise. Δίνεται η ευκαιρία σε Κύπριους μουσικούς να συνεργαστούν και να παίξουν με σπουδαίους ξένους παίκτες.

 


Αν δεν υπήρχε ο Σωκράτης, ούτε ο κόσμος θα ήξερε τον Πωμό, ούτε εμείς το Paradise.


Ποιο σχήμα περιμένεις με αγωνία να ακούσεις φέτος;

Πιο πολύ περιμένω το Jam Session, να σου πω την αλήθεια. Φέτος, θα είναι τόσοι πολλοί οι καλοί μουσικοί εξ ου και περιμένω να ακούσω το αυθόρμητο μείγμα εκείνης της στιγμής.

 



Δες εδώ το πλήρες πρόγραμμα του 17ου Paradise Jazz Festival

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ