Imagine Cup 2016: Εμπειρία ζωής, στην άλλη άκρη του κόσμου

Φαντασία, σύμφωνα με την εξήγηση στο λεξικό, είναι η ικανότητα του ανθρώπινου νου να αναπαριστά γνωστές εικόνες από το παρελθόν ή να σχηματίζει με πρωτότυπους συνδυασμούς και συνθέσεις καινούριες εικόνες.

 


Article featured image
Article featured image

Καινούργιες-καινοτόμες ιδέες και εικόνες, που έχουν όραμα να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, πιο εύκολο και πιο ευχάριστο. Ένα όραμα που ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft, συμμερίζεται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προάγει και να προβάλλει.

Από το 2003, η διοργάνωση Imagination Cup, αποτελεί εφαλτήριο και βήμα για φοιτητές από όλο τον κόσμο να προβάλλουν τις ιδέες τους, όποιες κι αν είναι αυτές, δείχνοντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο μιας εφαρμογής ή μιας κατασκευής η οποία έχει σκοπό να προσφέρει στο κοινό καλό με οποιοδήποτε τρόπο. Και αν είσαι καλός σού δίνουν και λεφτά για να το ολοκληρώσεις.

Βρεθήκαμε στο Seattle και στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Microsoft στην πόλη Redmond, μετά από πρόσκληση της Microsoft Κύπρου για να συνοδεύσουμε την κυπριακή αποστολή, η οποία θα συμμετείχε στην κατηγορία World Citizenship –η σημαντικότερη κατηγορία τους διαγωνισμού-, στην οποία οι DermaTrack βρέθηκαν κατευθείαν στους τελικούς, ανάμεσα σε 57 ομάδες που συμμετείχαν στην κατηγορία τους -στον ημιτελικό- με την εφαρμογή που σχεδίασαν.

 



 

Ευγένεια και επαγγελματισμός, αυτά ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισα από την πρώτη κιόλας μέρα που βρέθηκα στο ξενοδοχείο που μας φιλοξένησε και έπειτα στις διάφορες συναντήσεις μας, με υπεύθυνους της διοργάνωσης. Οργάνωση, αναλυτικά προγράμματα, μετακινήσεις, διάθεση να σε βοηθήσουν σε όποια απορία κι αν είχες, και ένα χαμόγελο με θετικότητα και εγκαρδιότητα.

 

Η μέρα της παρουσίασης

27 Ιουλίου και από νωρίς το πρωί, λεωφορεία μάς περίμεναν για να μας μεταφέρουν στο Microsoft Visitors Center, όπου θα γίνονταν οι παρουσιάσεις των ομάδων κάθε χώρας. Η Κύπρος παρουσίασε την εφαρμογή Derma Track- μια εφαρμογή εντοπισμού και παρακολούθησης μελανωμάτων, στην αίθουσα Μαγγελάνος στις 9:45 π.μ.

 



Ο Ανδρέας και ο Νίκος, ήταν καλά προετοιμασμένοι. Πρόβες μέχρι και την τελευταία στιγμή, δοκιμές, τελικοί έλεγχοι και τον μέντορα τους Κωνσταντίνο Ευαγγέλου, αλλά και τον Ιωάννη Σταυρινίδη Εκπρόσωπο της Microsoft Κύπρου, να τους εμψυχώνουν και να τους στηρίζουν. 

Έχετε άγχος; Λίγο, αλλά δημιουργικό, μου λένε τα παιδιά και ο ενθουσιασμός της ομάδας είναι διάχυτος. Τέσσερις κριτές, και μια ιδέα που έχει πολλά να δώσει στον κόσμο της ιατρικής, αλλά και στην καθημερινότητα μας. Ο χρόνος ξεκινάει να μετράει με την συντονίστρια να δίνει το λόγο στα παιδιά. 

Σταθερή φωνή, γνώση του αντικειμένου και αυτοπεποίθηση, που ακόμα και όταν κόλλησε για μερικά δευτερόλεπτα, έκανε χιούμορ και συνέχισε αμέσως την παρουσίαση του. Ο Ανδρέας έδειχνε σίγουρος για αυτό που παρουσίαζε και το έβλεπες αυτό στη γλώσσα του σώματος του. Ο Νίκος δίπλα, έτρεχε παράλληλα την παρουσίαση στην οθόνη και συμπλήρωνε όποτε χρειαζόταν. 

Οι κριτές φάνηκε ό,τι ενθουσιάστηκαν και τους κάνουν απανωτές διευκρινιστικές ερωτήσεις. Δεν κόλλησαν πουθενά, είχαν σε όλα μια σαφή απάντηση να δώσουν. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό, μα ο ανταγωνισμός μεγάλος. 35 συμμετοχές, από 34 διαφορετικές χώρες, δεν ήταν εύκολο να φτάσεις μέχρι εκεί.

 



Σημαντικοί άνθρωποι της τεχνολογίας, και των επιστημών, αλλά και επιχειρηματίες που επενδύουν συστηματικά σε καινοτόμες εφαρμογές και τεχνολογίες, όλοι ήταν στο Imagine Cup, για να παρακολουθήσουν, να μάθουν και να ενημερωθούν για ότι καινούργιο παίζει στην αγορά.

 



Στον τόπο του εγκλήματος

Κάθε 1 δευτερόλεπτο, 12 άτομα από όλο τον κόσμο, γίνονται θύματα κάποιας ηλεκτρονικής απάτης ή εγκλήματος.

 



Η Digital Crimes Unit, ήταν η μονάδα που είχε την ευθύνη για να βρίσκει αυτούς τους εγκληματίες και να αποτρέπει τυχόν ηλεκτρονικές επιθέσεις, πριν κάνουν ζημιά σε λογισμικά και προσωπικά δεδομένα χρηστών. Malwares, scams, cyber threats, μέχρι και προστασία όσων ανήλικων παιδιών σερφάρουν στο διαδίκτυο.

 



Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο άνδρο καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Microsoft, με αναλυτική επίδειξη όλων όσων διαδραματίζονται καθημερινά στους χώρους της μονάδας, αλλά και νούμερα που σοκάρουν για το πόσο εύκολο είναι κανείς να εισβάλλει στα προσωπικά σου στοιχεία και να τα εκμεταλλευτεί εν αγνοία σου. 


Μόνο στις ΗΠΑ, περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια χρηστών πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, χάνοντας συνολικά ποσά πέραν του 1,5 δις, ετησίως. 




Ξενάγηση στο Garage της Microsoft

Όχι, δεν επισκευάζουν αυτοκίνητα στην Microsoft (ακόμα), αλλά κατασκευάζουν ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο, και αυτό γίνεται στο Garage.

 



Ένα συνεργείο ιδεών που δίνει την ευκαιρία σε όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει όλη την τεχνική και τεχνολογική υποδομή που του προσφέρει η Microsoft, για να πειραματιστεί με τις ιδέες του, να κατασκευάσει αυτό που έχει οραματιστεί, να αποτύχει, να μάθει και να ξαναρχίσει πάλι από την αρχή.

 



Μια εξαιρετική εμπειρία, αφού πλέον βρίσκεσαι στην πηγή της δημιουργίας, εκεί που μια φαινομενικά ανούσια ιδέα (δεν υπάρχουν τέτοιες), παίρνει σάρκα και οστά και από το τίποτα μπορεί να φτιάξεις χρυσό. Εργαλεία, πάγκοι κατασκευής, χαρτιά, μολύβια, μηχανήματα κοπής με λέιζερ και ένα «πρωτόγονο» χειρονακτικό περιβάλλον που δεν θυμίζει με τίποτα την high tech Microsoft.

 



«Θέλαμε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να αποκτήσουμε επαφή με τα αντικείμενα, για να νοιώσουμε τη μαγεία του να φτιάχνεις κάτι από το μηδέν. Θέλαμε τόσο οι υπάλληλοι της Microsoft, όσο και τα άτομα που είναι εδώ για την πρακτική τους, να έχουν ένα μέρος που θα ξεφεύγουν, να καθαρίζουν το μυαλό τους και να αφήνονται ελεύθεροι να πειραματιστούν, χωρίς όρια». Με αυτά τα λόγια μας αποχαιρέτησε ο υπεύθυνος του «The Garage», λίγο πριν το τέλος της ξενάγησης και… με μια μπλούζα για ενθύμιο.

 



Η τρεις του τελικού

Στις 28/7 από νωρίς βρεθήκαμε στο Mixer Building της Microsoft, για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τρεις ομάδες από κάθε κατηγορία (Games, Innovation, World Citizenship),  με τις πρώτες να πηγαίνουν τελικό και να διεκδικούν το μεγάλο έπαθλο.

 



 

Δημοσιογράφοι και media από όλες τις χώρες που συμμετείχαν, φώτα και κάμερες, μουσική και dj και ένα πάρτι που έδινε ρυθμό και ένταση στην τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Δεν έβλεπες αγωνία ή ένταση στα πρόσωπα των ομάδων, αλλά ενθουσιασμό και μια απίστευτή ικανοποίηση.

 



Αυτό φάνηκε και από την αντίδραση τους όταν ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα για τις ομάδες που τα κατάφεραν. Χειροκροτήματα και φωνές για όλους. Τρεις πρώτοι, η Ταϊλάνδη στην κατηγορία Games, η Ρουμανία στην κατηγορία Innovation και η Ελλάδα με τους Amanda στην κατηγορία World Citizenship. 

Η κυπριακή συμμετοχή παρόλο που δεν εξασφάλισε θέση στον τελικό, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, και αυτό ήταν παραδεχτό από όλους όσους παρευρέθηκαν στην παρουσίαση την προηγούμενη ημέρα. Την έκπληξη βέβαια έκανε ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, όπου με την εμφάνιση του ξεσήκωσε το κοινό.

 

Ο μεγάλος τελικός 

Την Παρασκευή –τελευταία μέρα της διοργάνωσης  βρεθήκαμε στο Garfield High School για τον μεγάλο τελικό.

 



Όλοι ήταν εκεί, μαθητές του σχολείου, συμμετέχοντες από παράλληλες διοργανώσεις της Microsoft, σύσσωμο το Imagine Cup και οι πρωταγωνιστές από το Star Wars που μας περίμεναν στον προαύλιο χώρο για να μας υποδεχτούν, με τη διαστημική τους φιλοξενία.

 



Έπειτα από μια σύντομη αλλά εντυπωσιακή τελετή –με live music session on stage, τον πρωταγωνιστή του Star Wars και ηθοποιό του Hollywood John Boyega στη θέση του κριτή και τις τελικές παρουσιάσεις των ομάδων, νικητές αναδείχθηκαν η ENTy από τη Ρουμανία, με την Ελλάδα να έρχεται δεύτερη, από όλες τις συμμετοχές.

 



Μια εκπληκτική διοργάνωση που αποτελεί μοναδική εμπειρία, αλλά και έμπνευση για όσους λάβουν μέρος. Μια βδομάδα γεμάτη λαμπρά μυαλά και ιδέες, και ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

 



Σχετικά άρθρα: 

Οι νικητές του Imagine Cup 2016

Ψηλές προσδοκίες από το «Imagine Cup» για τους δύο Κύπριους φοιτητές [ΒΙΝΤΕΟ]

«Είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε την Κύπρο σε διεθνή διαγωνισμό»

Κυπριακή εφαρμογή για τον καρκίνο, σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας στις ΗΠΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ