Η λεωφ. Μακαρίου αποκτά το ψηλότερο νέας γενιάς κτήριο της Λευκωσίας

Η κεντρική φωτογραφία δεν απεικονίζει το κτήριο που θα ανεγερθεί στη Λευκωσία

Εδώ και μερικές μέρες αν έτυχε να περάσεις από το κέντρο θα εντόπισες πώς η Λεωφόρος Μακαρίου δεν είναι εντελώς προσβάσιμη, ενώ σίγουρα θα πρόσεξες πώς το κτήριο απέναντι από το City Plaza, που στέγαζε για χρόνια γραφεία και τμήματα της Τράπεζας Κύπρου κατεδαφίζεται.


Article featured image
Article featured image

Χθες αναρτήσαμε σχετικό κείμενο με φωτογραφίες από την κατεδάφιση του κτηρίου, σήμερα επικοινωνήσαμε με την εταιρεία που ανέλαβε την κατεδάφιση και μάθαμε τι καινούργιο έρχεται στην περιοχή που θα ξαναδώσει ζωή στην ξεχασμένη Λεωφόρο Μακαρίου. 

Εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας Cyfield-Nemesis Group, μας ενημέρωσε πώς στο σημείο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η κατεδάφιση, θα κατασκευαστεί ένα υπερπολυτελές high tech residential building, το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε «Θα είναι ένα κόσμημα για την πρωτεύουσα». 

Το οικιστικό κτήριο θα είναι το ψηλότερο της πρωτεύουσας, αφού θα διαθέτει γύρω στους 30 ορόφους, με μοναδική θέα. Θα αποτελείται μόνο από οικιστικά διαμερίσματα και όλη η αισθητική, αλλά και η φιλοσοφία του project θα είναι βασισμένη στη νεοϋρκέζικη φιλοσοφία. 

Το νέας γενιάς κτήριο, θα έχει αίθουσα υποδοχής, θυρωρό στην είσοδο, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, υπόγειους χώρους στάθμευσης, και όλες τις ανέσεις ενός μοντέρνου οικιστικού οικοδομήματος. 

«Η βασική καινοτομία του συγκεκριμένου project νέας γενιάς είναι πώς θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης -κλάσης Α, ενώ θα χρησιμοποιηθούν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας με τους κατασκευαστές να επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ‘έξυπνο κτήριο’, φιλικό προς το περιβάλλον και το χρήστη», αναφέρει η εκπρόσωπος της εταιρείας. 

Προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχεδιασμοί και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα, ούτε το τελικό κόστος, ούτε η μορφή, αλλά ούτε και το πόσοι ακριβώς θα είναι οι όροφοι του κτηρίου. 

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε έμφαση στο να κατεδαφιστεί σωστά το υπάρχον κτήριο, ενώ παράλληλα γίνονται και όλοι οι σχεδιασμοί για την ανέγερση του καινούργιου. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ακόμα, γιατί περιμένουμε όλες τις απαραίτητες άδειες που προβλέπει ο νόμος πριν ξεκινήσουμε την ανέγερση του νέου κτηρίου».



Πρωτοποριακή και η μέθοδος κατεδάφισης

Η εκπρόσωπος της εταιρείας θέλησε να μας ενημερώσει και για τον τρόπο κατεδάφισης που ακολουθούν, ο οποίος είναι ίσως η πρώτη φορά που κάποιος τον χρησιμοποιεί στην Κύπρο. «Σκοπός μας ήταν να ενοχλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τον κόσμο που κινείται στου δρόμους πεζός ή με αυτοκίνητο και κυρίως τους κατοίκους της περιοχής. 

Φροντίσαμε να ακολουθήσουμε τους υψηλότερους κανόνες ασφαλείας, για αυτό επιλέξαμε μια μέθοδο που στο εξωτερικό χρησιμοποιείται κατά κόρον. Στην ουσία κατεδαφίζουμε το κτήριο, όπως ακριβώς χτίστηκε. Αφού αφαιρέσαμε όλα τα έπιπλα και τον εξοπλισμό των γραφείων, βγάλαμε παράθυρα, κομπρεσόρους, ασανσέρ. Στην ουσία απογυμνώσαμε πλήρως το κτήριο, αφήνοντας μόνο μπετόν, το οποίο κατεδαφίζουμε σταδιακά. 

Το μπάζα διαχωρίζονται από τα μέταλλα και στην πορεία πάνε για ανακύκλωση, ενώ παράλληλα η ειδική αντλία νερού, βρέχει συνεχώς το κτήριο για να μειώσει τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η διαδικασία κατεδάφισης θα διαρκέσει ακόμη 2 με 3 εβδομάδες».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ