Έφαγα κι εγώ ππαλουζέ* στον Πολύστυπο!

Πόσο σημαντική μπορεί να είναι μια εκδήλωση που έχει ως κεντρικό άξονα το κέρασμα ζεστού ππαλουζέ;

 


Article featured image
Article featured image

Με μια πρώτη ανάγνωση θα λέγαμε καθόλου. Πλέον, τα φεστιβάλ του ππαλουζέ στην Κύπρο είναι περισσότερα κι απ’ τα περίπτερα στις πόλεις. Κάθε χωριό έχει το δικό του. Άλλωστε, δεν είναι και καμιά επιστήμη να τον φτιάξεις και να κεράσεις στους παρευρισκόμενους ένα μπολ ζεστό ππαλουζέ.

Αν όμως τύχει να βρεθείς σε φεστιβάλ όπως αυτό του Πολυστύπου, το επονομαζόμενο «Μαδαρή, Μάνα Γη», το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο πανηγύρι του τρύγου, εύκολα θα καταλάβεις πως ένα τέτοιο φεστιβάλ σημαίνει πολλά -κυρίως για κατοίκους αλλά και όσους κατάγονται από το χωριό που το διοργανώνει.

Τα 5-6 άτομα που ανακάτευαν τον ππαλουζέ, πέραν από εύγεστο έδεσμα που έφτιαξαν, κατάφεραν και κάτι ακόμα πιο σπουδαίο. Να μαζέψουν στο Πολιτιστικό Κέντρο (παλιό Δημοτικό Σχολείο) αρκετό κόσμο που υπό άλλες συνθήκες σπάνια ανηφορίζει ως τον Πολύστυπο. Κατάφεραν να μαζέψουν συγχωριανούς που είχαν καιρό να ανταμώσουν. Κατάφεραν να μαζέψουν νεαρόκοσμο. Κατάφεραν να φέρουν στον Πολύστυπο ξένους, κάποιοι από τους οποίους ήρθαν στην εκδήλωση για πολλοστή φορά.

Έχουν λόγο ύπαρξης τέτοια φεστιβάλ; Και βέβαια έχουν. Αν δεν ήταν κι αυτά, έστω μια φορά τον χρόνο, ο Πολύστυπος θα είχε μαραζώσει. Κι έστω κι αν πρόκειται για φεστιβάλ με παραδοσιακό χαρακτήρα, η ύπαρξή του είναι σημαντική πέρα για πέρα, ειδικά για τους νέους του χωριού. Μπορεί να ακούγεται ως το απόλυτο κλισέ αλλά, πως προχωράς αν δεν ξέρεις από πού προέρχεσαι, αν δεν ξέρεις που και πόσο δυνατές είναι οι ρίζες σου;

Αν δεν ακούσεις τον ήχο του βιολιού και του λαούτου, αν δεν νοιώσεις τις δονήσεις των παραδοσιακών κυπριακών χορών, αν δεν δεις πως φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο η ζιβανία και ο ππαλουζές, αν δεν δεις πως έβγαινε παλαιότερα ο χυμός απ’ το σταφύλι μέσα σε παραδοσιακό πατητήρι, ή επίσης αν δεν απολαύσεις ποτά (ακόμα και κοκτέιλ) με βάση παραδοσιακές γεύσεις, κι αν δεν αφήσεις τα παιδάκια να φτιάξουν ένα τσαμπί σταφύλι με τις πλαστελίνες…

 



 

Είναι απλά τα πράγματα. Τέτοιες πρωτοβουλίες, τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικό όχι μόνο να γίνονται αλλά κιόλας χρόνο με το χρόνο να εξελίσσονται. Και ευτυχώς, οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Μαδαρή, Μάνα Γη» επενδύουν πολύ στην εξέλιξη της εκδήλωσής τους. Χαριτολογώντας θα λέγαμε πως, όπως η Nokia έτσι και ο ππαλουζές... ενώνει κόσμο.

 



* Εννοείται πως ο ππαλουζές γράφεται με δύο «π».

Π.Μ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ