«Ο Ακτύπητος» Πάμπος έχει καζαντί εδώ και 33 χρόνια

Αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο cult φιγούρες της οδού Λήδρας αλλά και των παραδοσιακών πανηγυριών.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως χαρακτηριστικά λέει η επιγραφή στο φορτηγάκι του είναι «ο τρομερός», «ο ακτύπητος», «ο No.1 στην Κύπρο».

Αποκλείεται να μην τον ξέρεις, να μην τον έχεις δει έστω μια φορά, να μην έχεις αγοράσει έστω μια φορά κάστανα, μαλλί της γριάς, ή έστω ένα μπαλόνι στο παιδάκι σου. Ο Ακτύπητος είναι παντού, σε κάθε πανηγύρι, σε κάθε μεγάλη γιορτή και εκδήλωση.

Ο Πάμπος κατάγεται από την Πλατανιστάσα της Πιτσιλιάς και κάνει αυτή τη δουλειά από τα 6 του -σήμερα είναι 39. Μια δουλειά που έκανε και ο πατέρας του. Πάει στα πανηγύρια και στήνεται (έπειτα από προετοιμασία 2 ωρών), προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματο μαζί με πολλούς άλλους πλανόδιους.

Τον συναντήσαμε στο πανηγύρι των Αγίων Ομολογητών, μπροστά στο καζαντί του, όπου με ένα τράβηγμα μπορείς να κερδίσεις από χαλεπιανά και παιχνίδια μέχρι αληθινά σπαθιά! Σε ένα και μόνο σταντ βλέπεις ότι μπορείς να φανταστείς αλλά και ότι δεν μπορείς να φανταστείς, με πράγματα από Κίνα, Αμερική, Αγγλία και Ιταλία -όχι, δεν είναι όλα κινέζικα όπως νομίζαμε.

 



 

Πέραν από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχει να διηγηθεί, μας είπε επίσης για τον πόλεμο που του κάνουν μη εκδίδοντάς του πλέον άδεια για πλανοδιοπώληση αλλά και για τα εξώδικα που συνεχώς του μοιράζει ο Δήμος Λευκωσίας -το τελευταίο που πήρε (€85) είχε ημερομηνία έκδοσης 6 Νοεμβρίου 2016. «Το πρωί, σήμερα, είχα δικαστήριο» μας λέει.

 



 

Ο Ακτύπητος κάνει αυτό το επάγγελμα εδώ και 33 χρόνια και προφανώς είναι δύσκολο για τον ίδιο σήμερα να κάνει κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό. «Οι δουλειές είναι πολύ πεσμένες, Προβληματίζομαι, εννοείται. Και βέβαια έχω σκεφτεί να κάνω κάτι άλλο, αλλά τι;».

 



 

Το μόνο σίγουρο είναι πως για το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχίζει να στήνεται στα πανηγύρια (ακολουθεί το πανηγύρι της Παναγίας στον Αγρό, την 21η Νοεμβρίου), αλλά και στη Λήδρας, έστω κι αν ο «πόλεμος» εναντίον του καλά κρατεί.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ