Ο Κύπριος weather man με τους χιλιάδες followers

Γεννημένος στην Αυστραλία μετακόμισε Κύπρο με την οικογένεια του πριν από περίπου 25 χρόνια, με την παιδική του ηλικία να μυρίζει βρεγμένο χώμα, ζωγραφισμένα σύννεφα και ιστορίες του παππού.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Κύπριος «weather man» Έρικ Κίτας, είναι από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που απέδειξαν πώς όταν αγαπάς κάτι πολύ και έχεις πάθος γι’ αυτό, μπορείς να γίνεις άψογος επαγγελματίας, έστω κι αν οι γνώσεις σου δεν περιλαμβάνουν πτυχία πανεπιστημίου και ακαδημαϊκή μόρφωση.  

Με σκληρή δουλειά, πολλή μελέτη και υπερβολική αγάπη για τον καιρό, ο Έρικ Κίτας κατάφερε σταδιακά να αποτελεί απαραίτητο «εργαλείο» πρόβλεψης του καιρού, με τον κόσμο να τον εμπιστεύεται όλο και περισσότερο και τα ΜΜΕ να τον επικαλούνται ως την πιο έμπιστη πηγή, για τις μεταβολές του καιρού.

Φέτος το Νοέμβριο, το kitasweather.com κλείνει 5 χρόνια λειτουργίας, ενώ μετρά περισσότερα από 6 χρόνια ραδιοφωνικών προβλέψεων και όπως λέει ο ίδιος η νέα εποχή προβλέπεται πολύ πιο επαγγελματική, πολύ πιο up-to-date και πολύ πιο διαδραστική, τόσο για εκείνον, όσο και το κοινό.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕ: ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ



Πώς ξεκίνησε όλο αυτό με τον καιρό;

Όλα ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία, ίσως λόγω του παππού μου ο οποίος ασχολείτο πολύ με τον καιρό και τις προβλέψεις, αλλά και μέσω της οικογένειας η οποία μελετούσε τα μηναλλάγια.  Μεγαλώνοντας βέβαια κατάλαβα πώς αυτό γινόταν κυρίως γιατί λόγω της ενασχόλησης τους με την γεωργία και την κτηνοτροφία, ήθελαν να ξέρουν από πριν τις συνθήκες του καιρού για να προστατεύσουν τη ζήση τους.

 

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς πιο σοβαρά με τις προβλέψεις;

Δεκαπέντε ετών αγόρασα τον πρώτο μου υπολογιστή και φρόντισα να τον συνδέσω κατευθείαν με το διαδίκτυο, για να έχω τη δυνατότητα να μελετώ τα διάφορα μοντέλα καιρού. Παράλληλα διάβαζα πολύ γιατί ήθελα να μάθω ότι είχε σχέση με τον καιρό, τις μεταβολές, τα σημάδια.  

Σιγά σιγά, μέσα από τις γνώσεις που αποκτούσα, άρχισα να βγάζω τα δικά μου συμπεράσματα και δειλά- δειλά τις πρώτες μου προβλέψεις. Επίσης χρησιμοποιούσα πολύ τα σημάδια της φύσης, μέσα από τα οποία έμαθα να προβλέπω τον καιρό για τις επόμενες ώρες.

 

Κάνεις προβλέψεις περίπου εδώ και 17 χρόνια. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα;

Αυτό που άλλαξε είναι πώς ο κόσμος όσο περνά ο καιρός με εμπιστεύεται περισσότερο και παρακολουθεί τις προβλέψεις μου συστηματικά. Η επικοινωνία που έχω επίσης με τον κόσμο και η άμεση επαφή, βοηθά κι εμένα να γίνομαι καλύτερος.

Ξέρεις, κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον καιρό και το πώς αυτός μεταβάλλεται, δουλειά μας είναι να γράφουμε κατανοητά και απλά, αλλά και να διευκρινίζουμε με ποσοστά και αριθμούς αυτά που λέμε, για να μπορεί ο άλλος που διαβάζει να έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει.

 

Σε αντιμετωπίζουν, ως «ερασιτέχνη» μετεωρολόγο;

Μα στην ουσία είμαι ένας «ερασιτέχνης» μετεωρολόγος, ένας εραστής του καιρού που αγαπά πολύ αυτό που κάνει.

Το γεγονός αυτό όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κόσμο που με διαβάζει. Ο κόσμος με σέβεται και εκτιμά την προσπάθεια μου και αυτό είναι κάτι χειροπιαστό. Είμαι στο χώρο εδώ και 17 χρόνια και έχω αποκτήσει αρκετή πείρα. Το να με θεωρεί κάποιος ερασιτέχνη, υπό την έννοια του ότι δεν το έχω σπουδάσει, θεωρώ πώς είναι τουλάχιστον ατυχές.

 

Σου έχει τύχει να κάνεις λάθος προβλέψεις;

Είναι λάθος να λέμε πώς οι μετεωρολόγοι ή η κρατική υπηρεσία μετεωρολογίας, κάνουν λάθος προβλέψεις. Αυτό που συμβαίνει είναι πώς τα δεδομένα του καιρού, αλλάζουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Αν δηλαδή αναλύσω εγώ τα σημάδια που βλέπω το πρωί και κάνω μια πρόβλεψη, δεν σημαίνει πώς μέχρι το τέλος της ημέρας αυτά δεν μπορεί να μεταβληθούν και να αλλάξουν τα δεδομένα.

Αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά στις προβλέψεις μου πάντα αναφέρομαι σε πιθανότητες που υπάρχουν για βροχή.

Στο kitasweather.com, υπάρχουν πάντα ποσοστά επί τοις 100, όχι μόνο για τις πιθανότητες βροχόπτωσης σε όλο το νησί, αλλά και τις πιθανότητες από περιοχή σε περιοχή, αφού πάλι τα δεδομένα αλλάζουν. Γι’ αυτό δεν μπορείς να είσαι απόλυτος, ούτε εκεί.  

Παρόλα αυτά όλα τα πιο πάνω ισχύουν όταν οι προβλέψεις που γίνονται είναι σε λογικά πλαίσια, αν για παράδειγμα πω ότι η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 και τελικά πάει 8 ή 12, τότε σαφώς και δεν μπορείς να το θεωρήσεις λάθος πρόβλεψη. Αν όμως σου πω πώς θα γίνει χαλασμός κυρίου και ρίξει δύο σταγόνες βροχής, εκεί το πράγμα αλλάζει.



Ποιοι θεωρούνται οι «δύσκολοι» μήνες για προβλέψεις;

Αυτοί που διανύουμε τώρα. Βασικά όλη η περίοδος μετάβασης από το καλοκαίρι στον χειμώνα είναι πολύ περίεργη.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο, τα δεδομένα του καιρού αλλάζουν συνεχώς και δεν μπορείς να πεις ακριβώς τι θα συμβεί γιατί συνήθως κάτι θα γίνει και θα αλλάξει η αρχική σου εκτίμηση.

 

Ποια ήταν η πιο επιτυχημένη πρόβλεψη που έκανες όλα αυτά τα χρόνια;

Ήταν πριν 3 – 4 χρόνια περίπου στην καρδιά του χειμώνα, και η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου έκανε πρόβλεψη για πυκνή χιονόπτωση στο Τρόοδος, το βράδυ εκείνης της ημέρας. Εντούτοις η δική μου πρόβλεψη δεν συμφωνούσε, αφού έβλεπα πώς εκείνο το βράδυ η θερμοκρασία, αλλά και η υγρασία θα ήταν ψηλές γεγονός που δεν θα επέτρεπαν χιονόπτωση, πόσο μάλλον πυκνή. Μάλιστα είχα πει πώς ακόμα και το λίγο χιόνι που υπήρχε από προηγούμενες μέρες θα έλιωνε από τη βροχή. Αντίθετα είχα προβλέψει πώς πυκνή χιονόπτωση θα είχαμε μετά από 24 ώρες.

Τότε με είχαν διαψεύσει και όλοι μετέδιδαν ότι το βράδυ εκείνης της ημέρας, θα χιόνιζε πολύ στο Τρόοδος. Τελικά το βράδυ στο Τρόοδος έβρεχε, έλιωσε το λίγο χιόνι και την επόμενη ημέρα χιόνισε βαριά, όπως ακριβώς το είχα πει.

 

Πρόσφατα το kitasweather.com, αναβαθμίστηκε. Τι καινούργιο να περιμένουμε;

Το redesign της σελίδας ήταν μόνο η αρχή. Έχουν προστεθεί δορυφορικές εικόνες, αλλά και εικόνες από τα τούρκικα Doppler radar με κάποια λεπτά καθυστέρησης, για να μπορεί οποιοσδήποτε που επισκέπτεται τη σελίδα, να έχει τη δυνατότητα να βλέπει τι συμβαίνει στις γύρω περιοχές.

Το kitaweather.com, έχει επίσης προμηθευτεί επαγγελματικά weather stations από την Αμερική, με στόχο να καλύψουμε σταδιακά αρκετά σημεία ανά το παγκύπριο για να παρακολουθούμε ζωντανά τον καιρό από τη σελίδα. Κάτι το οποίο θα βοηθήσει τους επισκέπτες να βλέπουν τι καιρός επικρατεί σε αυτά τα σημεία, αλλά παράλληλα κι εμένα τον ίδιο να βελτιώσω ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις μου.

Θα ακολουθήσουν βέβαια πολλά ακόμη εργαλεία μέτρησης του καιρού, το οποία θα δίνουν πληροφορίες στο kitasweather.com, αλλά και live web cams για άμεση παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και εξελίξεων σε όλο το νησί.

Θεωρώ πώς το kitasweather.com, βρίσκεται σε επαγγελματικό επίπεδο και με τη στήριξη και τη βοήθεια του κόσμου θα βελτιώνεται συνεχώς.

 

Είναι στα σχέδια σου και κάποιο mobile application;

Αυτό είναι κάτι το οποίο το ζητά ο κόσμος και είναι στις άμεσες μου βλέψεις η δημιουργία σχετικής εφαρμογής. Παρόλα αυτά προηγείται η ολοκλήρωση της σελίδας, η οποία είναι και mobile friendly.

 

Πόσες ώρες ασχολείσαι καθημερινά με τις μετρήσεις και τις μετεωρολογικές προβλέψεις;

Ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Το καλοκαίρι συνήθως ασχολούμαι γύρω στις 2 ώρες με τη μελέτη του καιρού. Τους χειμερινούς μήνες μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 ώρες για να μελετήσω τον καιρό, ενώ χρειάζομαι και αρκετό χρόνο για να ενημερώσω τις σελίδες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ