Ένας μαθηματικός φτιάχνει τα πιο ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Πώς σου ακούγεται σαν ιδέα, φέτος, να στολίσεις ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δεντράκι; Δηλαδή, να μην αγοράσεις το συνηθισμένο πλαστικό, αλλά ούτε να κόψεις ένα αληθινό για να στολίσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Γιάννης Λαζάρου από τη Λευκωσία σπούδασε μαθηματικός στην Αθήνα και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά στην Αγγλία. Παρόλο που οι σπουδές του δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη, εντούτοις στο γκαράζ του σπιτιού του, το οποίο μετέτρεψε σε εργαστήρι, καταφέρνει να δημιουργεί αριστουργήματα.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα δεντράκια που φτιάχνει χρησιμοποιώντας ξύλο, σίδερο, μπετόν, πολυστερίνη και διάφορα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.


Φτιάχνω στολίδια με χρησιμοποιημένους φελλούς, φωτιστικά με ασυνήθιστα ντιζάιν, ακόμα και παιδικές καρεκλίτσες με ενσωματωμένα παιγνίδια που ακονίζουν το μυαλό του παιδιού


Τι σπούδασες;

Μαθηματικά στην Αθήνα. Μετά Μάστερ στα Χρηματοοικονομικά στην Μ. Βρετανία.



Πως προέκυψε η κατασκευή αυτών των ιδιαίτερων χριστουγεννιάτικών δέντρων;

Όλα ξεκίνησαν πριν κάποια χρόνια όταν και θα στόλιζα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο δικό μου σπίτι. Πάντα αγαπούσα το ιδιαίτερο ντιζάιν και έτσι προτίμησα να μην αγοράσω ένα έτοιμο (πλαστικό) ούτε να κόψω αληθινό. Έφτιαξα ένα ξύλινο που είχα δει παρόμοιο στο διαδίκτυο και από τότε το έχω εξελίξει, αλλάζοντας το υλικό, τεχνοτροπία, χρώματα και σχήμα.



Είναι η κύρια σου δουλειά;

Όχι. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων ιδεών με χρησιμοποίηση πρωτότυπων υλικών είναι κάτι που δεν θέλω να σκέφτομαι ως "δουλειά". Με ηρεμεί και κυρίως ασχολούμαι με αυτά στις ελεύθερες μου ώρες.


Με ελκύουν οι πρώτες ύλες και γενικά τα ανακυκλώσιμα υλικά.




Τι άλλο φτιάχνεις εκτός από δεντράκια;

Οτιδήποτε μου καρφωθεί στο νου. Στολίδια με χρησιμοποιημένους φελλούς, φωτιστικά με ασυνήθιστα ντιζάιν, ακόμα και παιδικές καρεκλίτσες με ενσωματωμένα παιγνίδια που ακονίζουν το μυαλό του παιδιού.



Τι υλικά χρησιμοποιείς για να δημιουργήσεις;

Με ελκύουν οι πρώτες ύλες και γενικά τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ξύλο, σίδερο σε διάφορες μορφές, μπετόν.


Με ηρεμεί και κυρίως ασχολούμαι με αυτά στις ελεύθερες μου ώρες.




Γιατί να αγοράσει κάποιος τα δεντράκια σου;

Σίγουρα κάποιος που θα επιθυμήσει να αποκτήσει κάτι διαφορετικό, χειροποίητο με μπόλικη δόση φαντασίας και πρωτοτυπίας. Φροντίζω να κάνω αρκετή έρευνα για νέες ιδέες, τεχνικές, και νέα υλικά.



Δημιουργείς και customize, κατά παραγγελία;

Θα ακούσω ιδέες και θα συζητήσω κάποιες εφικτές λύσεις για κάποια πρότζεκτ που μου αναθέτουν, αλλά κυρίως ζητούν τη δική μου έμπνευση και εισήγηση για αυτό που έχουν ανάγκη.



Πόσες μέρες χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα δεντράκι; 

Δύο - τρεις μέρες συνήθως.

 



Ποιο το πιο ιδιαίτερο δεντράκι που έφτιαξες φέτος;

Το δικό μου φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο, με ύψος 2,40 μέτρα, άσπρο μινιμάλ, με κρυφό LED φωτισμό. Αρκετά δύσκολο κατασκευαστικά αλλά ήταν πρόκληση που δεν μπορούσα να αντισταθώ.

 



Υπάρχει η δυνατότητα να διπλωθούν, για να χρησιμοποιηθούν και του χρόνου;

Ναι. Ελαφρύ υλικό (εξιλασμένης πολυστερίνης), φτηνό, αποσυναρμολογείται και φυλάσσεται εύκολα σε περίπου δύο μεγάλες χάρτινες σακούλες.



Έχεις κάποιο κατάστημα ή εργαστήρι;

Εργαστήρι στο γκαράζ του σπιτιού μου. Δεν θα το χαρακτήριζα επαγγελματικό.



Πού μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;

Διατηρώ σελίδα στο facebook με την επωνυμία Möbelius όπου κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για αντικείμενα που έχω φτιάξει ή κάποια πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ