Μπήκαμε στη νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών [ΕΙΚΟΝΕΣ]

«Η διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας γυναικών την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016».

 


Article featured image
Article featured image

Γύρω στις 12 είχαμε ήδη περάσει την πρώτη συρόμενη πύλη, και περιμέναμε να ανοίξει η επόμενη. Βαριά, ατσάλινη, πυρίμαχη σου έδειχνε από την αρχή την αίσθηση του χώρου που βρισκόσουν.

Όταν μπαίνεις για πρώτη φορά σε φυλακές το αίσθημα είναι περίεργο, λίγο ανυπομονησία και λίγο μια αίσθηση φόβου –φόβου γιατί βρίσκεσαι σε έναν χώρο που περιτριγυρίζεται από κάγκελα, ατσαλένιες πόρτες, κάμερες, φρουρούς και διάφορα άλλα μέτρα ασφαλείας.

Έχουμε ήδη περάσει στις αψίδες ελέγχου, βγάζουμε παπούτσια, ζώνες, κινητά –τα οποία έπρεπε να παραμείνουν κλειστά μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας- κλειδιά και ό,τι άλλο αντικείμενο είχαμε μαζί μας.

 



 

Έπειτα ανοίγει άλλη μια ατσάλινη συρόμενη πόρτα, ακόμα λίγη αναμονή και ο υπεύθυνος φρουρός μας μεταφέρει στη νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, μέσα από ένα στενό εξωτερικό διάδρομο.

Το καινούργιο κτήριο βρίσκεται δίπλα από τις υφιστάμενες γυναικείες φυλακές και ξεκίνησε την ανέγερση του τον Δεκέμβρη του 2014, με κονδύλι ύψους 700.000 ευρώ.

«Το έργο ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού, 20 νέα κελιά χωρητικότητας 40 ατόμων» αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στην ομιλία του.

 



 

Η νέα αυτή πτέρυγα είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών.

«Εκτός όμως από τη νέα πτέρυγα, υπάρχουν και δύο νομοσχέδια τα οποία προνοούν εναλλακτικές ποινές σωφρονισμού, όπως κοινωνική εργασία και απέλαση –όταν αφορά υπηκόους τρίτων χωρών- τα οποία έρχονται για να βοηθήσουν με τη σειρά τους στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού», συνέχισε ο κος Νικολάου.

 



Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, η διεύθυνση των φυλακών, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και τα ΜΜΕ.

Λίγα μέτρα πιο πίσω οι κρατούμενες που ήταν στον προαύλιο χώρο, παρακολουθούσαν τη δέηση και προσεύχονταν.

Περίεργο αίσθημα, αλλιώτικο, ακόμη και αν βρεθείς ως απλός επισκέπτης εκεί. Το περιβάλλον πολύ διαφορετικό, από αυτό που ίσως φαντάζονται όσοι είναι από την έξω μεριά.

 



Καινούργιες εγκαταστάσεις, δέντρα, χώροι ξεκούρασης, δωμάτια μελέτης και διάφορες άλλες ανέσεις, όλα όμως πίσω από τα κάγκελα.

Η νέα πτέρυγα διαθέτει δύο ορόφους με 20 κελιά στον κάθε όροφο, χωρητικότητας δύο ατόμων και περιλαμβάνει μια καινούργια κουκέτα και αποθηκευτικούς χώρους για την κάθε κρατούμενη.

Όπως μας ενημέρωσαν η μετεγκατάσταση θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ